Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Θέματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί το νέο Συμβούλιο της Κοινότητας Ψίνθου

Θέματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί το νέο Συμβούλιο της Κοινότητας Ψίνθου
Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 26η Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών. Στην Ψίνθο - όπως έχουμε γράψει - τα εκλογικά τμήματα είναι συνολικά τέσσερα.

Αρκετοί υποψήφιοι έχουν περάσει μέχρι σήμερα από το χωριό μας στα πλαίσια των περιοδειών τους, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ο μεγάλος αριθμός υποψήφιων συνδυασμών και υποψηφίων στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχει προκαλέσει και ορισμένα σκωπτικά σχόλια αν και η κριτική αυτή είναι λίγο «τραβηγμένη» αφού η συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στα κοινά δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως. Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των υποψηφιοτήτων αλλά η ποιότητα των ανθρώπων, οι αξίες τις οποίες πρεσβεύουν και η συνέπεια λόγων και πράξεων. Βέβαια στις μικρές μας κοινωνίες συμβαίνει πολλές φορές η ψήφος των πολιτών να έχει ως κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, την δημοφιλία ακόμα και την συγγένεια κάτι που στην εποχή μας θα έπρεπε να είχε ήδη ξεπεραστεί από τους σώφρονες και δημοκρατικούς πολίτες. Γιατί ας μην έχουμε αυταπάτες, η δημοκρατία πρέπει να έχει και υπεύθυνους πολίτες που κρίνουν αξιοκρατικά και αδέσμευτα.

Δύο συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στην Κοινότητα Ψίνθου. Εδώ μπορείτε να δείτε τα ονόματα τους και ποιοι υποψήφιοι τους απαρτίζουν. Για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων όπως η Ψίνθος, το όργανο διοίκησης της κοινότητα θα είναι το Συμβούλιο Κοινότητας (5μελές: 301 - 2.000 κατοίκους) και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας. Σχετικά με την εκλογή προέδρου κοινότητας, σε περίπτωση που συνδυασμός πλειοψήφησε στην κοινότητα με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω κοινότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα, από το ίδιο το συμβούλιο κοινότητας, με μυστική ψηφοφορία. Υποψήφιοι για το αξίωμα θα είναι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλοι από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς. Διευκρινίζεται ότι, δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αφού όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Ποια είναι όμως τα προγράμματα των συνδυασμών, αναρωτιούνται οι πολίτες ;

Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί το επόμενο Συμβούλιο Κοινότητας στην Ψίνθο και γιατί όχι να τα ορίσει ως προτεραιότητες του :

• «Πίεση» στην επόμενη δημοτική αρχή ώστε να υλοποιήσει το ψηφισμένο από την Βουλή των Ελλήνων (11/09/2018) νομοσχέδιο «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και άλλες διατάξεις» το οποίο αφορά και την Ψίνθο και λύνει το πρόβλημα μη κάλυψης της περιοχής από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα ! Το νομοσχέδιο που αφορά εκτός από την Ψίνθο και άλλες περιοχές του νησιού (Πεύκοι, Κρητηνία, Λαχανιά, Στεγνά, Κάμειρος Σκάλα, Μανδρικό, Αγία Ελεούσα, Πρασονήσι κ.α) αλλά και πάρα πολλές περιοχές ανά την χώρα μετά την ψήφιση του ήδη είχε αρχίσει να υλοποιείται από διάφορους Δήμους (διαδικασία πιστοποίησης και ένταξης των δικαιούχων στο έργο) ενώ τον Μάρτιο πήρε και παράταση για όσους Δήμους δεν το ολοκλήρωσαν, μέχρι τις 19 Αυγούστου 2019 ! Αφού ο Δήμος ξεκινήσει τις προαναφερθείσες διαδικασίες, οι πολίτες πηγαίνουν στα ΚΕΠ για να παραλάβουν τα κουπόνια με τα οποία αποκτούν από τις εταιρείες τον εξοπλισμό για την λήψη του ψηφιακού σήματος. Είναι κρίμα η Ψίνθος και οι άλλες περιοχές της Ρόδου να αντιμετωπίζουν ακόμα αυτό το πρόβλημα ενώ υφίσταται λύση.

• Παρακολούθηση και παροχή κάθε διευκόλυνσης του προγραμματισμένου έργου ανάδειξης της ρεματιάς του χωριού (κοιλάδα) που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο αν γίνει σωστά και με πλήρη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον (δέντρα, φυτά, πεταλούδες panaxia quadripunctaria, γκιζάνι) - αυτός άλλωστε πρέπει να είναι και ο στόχος - τότε η περιοχή αυτή μπορεί να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών στο χωριό που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Γιατί όχι στο μέλλον να μπει και κάποιο εισιτήριο για τους επισκέπτες το οποίο θα αποφέρει έσοδα στον Δήμο και ο οποίος με τη σειρά του να δίνει ένα μέρος των εσόδων για έργα και ανάγκες της κοινότητας.

• Κύριο μέλημα του επόμενου συμβουλίου θα πρέπει να είναι και ο έλεγχος των υδάτινων πόρων της Ψίνθου. Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε η Ψίνθος να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό, μια περιοχή πλούσια σε υδάτινα αποθέματα. Πρέπει επίσης κάποτε να δούμε νερό ξανά στις φυσικές πηγές του χωριού κάτι που θα δώσει και άλλη χάρη στο έργο ανάδειξης της ρεματιάς.

• Παρά το ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι μεμπτό σχετικά με τις υφιστάμενες κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μας, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τους κατοίκους του χωριού το προηγούμενο διάστημα. Αν και έλεγχοι έχουν γίνει, καθώς ο αριθμός και οι διατάξεις των κεραιών με τα χρόνια έχει αλλάξει καλό θα ήταν το νέο συμβούλιο να κοιτάξει το θέμα έτσι ώστε να μην απασχολεί τους κατοίκους.

• Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ψίνθου δεν είναι άλλο από το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει κύριο μέλημα να είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι τουρίστες επισκέπτονται την Ψίνθο και περπατούν σε μονοπάτια στην εξοχή του χωριού τα οποία μόνοι τους έχουν ανακαλύψει. Δεν είναι μόνο η ρεματιά (κοιλάδα) η οποία επεκτείνεται και πέρα από την περιοχή Φασούλι (βλέπε περιοχή Πόρος της Ψίνθου) αλλά και η γειτνίαση του χωριού μας με το καταφύγιο άγριας ζωής «Μέγα Δάσος» λίγο έξω από το χωριό καθώς και γενικότερα τα δάση προς την περιοχή των Πεταλούδων, των Μαριτσών και την Αρχίπολη. Στις περιοχές όπου έχουν κοπεί αιωνόβια δέντρα καλό θα ήταν αυτά να αναπληρωθούν.

• Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι η Ψίνθος θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες - ντόπιους και τουρίστες - μέσω του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει. Όμως θα μπορούσε να γίνει και κάτι επιπλέον στον τομέα της προσέλκυσης επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να αναπτυχθεί και ο Θρησκευτικός Τουρισμός καθώς η Ψίνθος διαθέτει πολλά διάσπαρτα εκκλησάκια και μάλιστα σε ωραίες τοποθεσίες. Όπως καλά ξέρουμε, ορισμένα από αυτά φέρουν και μακραίωνη ιστορία. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο, η Ψίνθος μπορεί να διεκδικήσει την θέση της σε αυτό είδος τουρισμού αν υπάρχει θέληση.

Φυσικά δεν είναι αυτά τα μοναδικά θέματα που πρέπει να τύχουν της προσοχής της επόμενης κοινοτικής αρχής στο χωριό, θέματα της καθημερινότητας είναι επίσης διαχρονικά σημαντικά για την πλειοψηφία των κατοίκων, θέματα στήριξης του πολιτισμού (π.χ συνδρομή των συλλόγων του χωριού στις διάφορες εκδηλώσεις που κατά καιρούς διοργανώνουν), η συντήρηση των πλακόστρωτων σοκακιών καθώς και των δρόμων (μέριμνα για το οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους) κ.α που απομένει στους συνδυασμούς να τα ορίσουν και να τα παρουσιάσουν στους πολίτες.

Με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, η συνεργασία όλων των βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων είναι το κλειδί. Γιαυτό όποιοι και να εκλεγούν πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το σημείο αυτό, προς όφελος του καλού του τόπου μας και του γενικότερου καλού.

Εκτός από τις υποψηφιότητες για την Κοινότητα Ψίνθου, Ψινθενοί έχουν θέσει υποψηφιότητες και ως σύμβουλοι σε συνδυασμούς που διεκδικούν τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Καλή επιτυχία σε όλους.

↪ Αναρτήθηκε: 18 Μαΐου 2019 :: Αναγνώστηκε: 1297 φορές