Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Χρήσιμες πληροφορίες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην Ψίνθο σήμερα

Το τελευταίο διάστημα στην Ψίνθο επανέρχεται ο προβληματισμός γύρω από το θέμα των κεραιών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το χωριό. Όπως όλοι γνωρίζουν - τουλάχιστον οπτικά - οι κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και κάποιες κεραίες αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος είναι εγκατεστημένες στην κορυφή του βουνού που βρίσκεται απέναντι από το κέντρο του χωριού και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από σπίτια και το σημείο όπου βρίσκεται το σχολείο του χωριού. Πρόσφατα στον τοπικό τύπο αναφέρθηκε ότι στο νησί της Ρόδου υπάρχουν εγκατεστημένες 239 κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας (βλεπε σχετικό άρθρο: 239 κεραίες κινητής τηλεφωνίας εγκατεστημένες στη Pόδο - rodosreport.gr). Ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται συχνά είναι: Πόσες κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν στην Ψίνθο ; Σε ποια σημεία της Ψίνθου βρίσκονται ; Έχουν οι κεραίες αυτές νόμιμη αδειοδότηση ; Έχουν γίνει επιτόπιες μετρήσεις αν ναι πότε έγιναν τελευταία φορά ;

Οι νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ψίνθου

Στο διαδίκτυο υπάρχει η ιστοσελίδα keraies.eett.gr, η οποία παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Στόχος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας - εφαρμογής, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα αδειοδότησης κατασκευών κεραιών και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες.

To keraies.eett.gr, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ και λειτουργεί πιλοτικά.

Για να μάθουμε πόσες και ποιες κεραίες βρίσκονται στην Ψίνθο μέσω της εφαρμογής, επιλέγουμε την Αναζήτηση βάσει Δήμου/διεύθυνσης/θέσης και γράφουμε την λέξη "Ψίνθος" στο πεδίο "Διεύθυνση". Για την λέξη "Ψίνθος" λαμβάνουμε 2 αποτελέσματα αναζήτησης :

Κωδ. θέσης Κατηγορία Εταιρία Διεύθυνση Δήμος
1105962 Αδειοδοτημένη VODAFONE ΘΕΣΗ ΒΙΓΛΑ Δ.Δ. ΨΙΝΘΟΥ Ρόδου
1002916 Αδειοδοτημένη VODAFONE ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΪ ΓΙΩΡΓIOΣ, ΔΗΜ. KOIN. ΨΙΝΘΟΥ, ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ Ρόδου

keraies.eett.gr - 1105962keraies.eett.gr - 1002916

Από τα αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι η μια κεραία βρίσκεται στη θέση Βίγλα Ψίνθου και η άλλη κεραία στη θέση Άγιος Γεώργιος της Ψίνθου. Η θέση Άγιος Γεώργιος (36.314167, 28.099722) είναι η περιοχή του βουνού που βρίσκεται απέναντι από το κέντρο του χωριού εκεί όπου στην κορυφή του είναι τοποθετημένες διάφορες κεραίες, στην πίσω μεριά της οποίας βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Η κεραία έχει την κωδική ονομασία "ΨΙΝΘΟΣ" και κωδικό αριθμό θέσης τον "1002916". H θέση "Βίγλα Δ.Δ Ψίνθου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για την άλλη κεραία, είναι περιοχή στην εξοχή του επαρχιακού δρόμου Ψίνθου - Αρχίπολης και εντοπίζεται σε χωράφι πλησίον ενός αγροτικού δρόμου (36.280278, 28.093611). Η κεραία έχει την κωδική ονομασία "ΕΛΕΟΥΣΑ ΡΟΔΟΥ" και κωδικό αριθμό θέσης τον "1105962".

Στα "Στοιχεία κατασκευής κεραίας" όπου και ο καθένας με μια αναζήτηση μπορεί να βρει τις παραπάνω πληροφορίες, μπορεί επίσης στην επιλογή "Σχετικά έγγραφα" να δει όλα τα έγγραφα της κάθε κεραίας από αιτήσεις, γνωματεύσεις, άδειες, αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά σχέδια κ.α. Και οι δύο παραπάνω κεραίες ανήκουν στην εταιρία VODAFONE. Η κεραία με κωδικό αριθμό θέσης "1002916" στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Ψίνθου όμως χρησιμοποιείτε και από την εταιρία WIND όπως άλλωστε βεβαιώνει και η ίδια η εταιρία με σχετικό έγγραφο της προς την ΕΕΤΤ αλλά και όπως αναφέται και σε άλλα έγγραφα στην επιλογή "Σχετικά έγγραφα". Επίσης από το έγγραφο της "Γνωμάτευσης για την Μελέτη Ραδιοεκπομπών Κεραιών και Μικροκυματικών Κεραιών Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας και Λήψης Μέτρων Προφύλαξης του Κοινού της Εταιρείας VODAFONE-PANAFON Α.Ε.E.T., με στοιχεία: αρ. σταθμού 1002916 ΨΙΝΘΟΣ και θέση ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΪ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δ.Κ. ΨΙΝΘΟΥ, ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, Π.Ε. ΡΟΔΟΥ, στον οποίο πραγματοποιείται από κοινού χρήση κατασκευής κεραίας με την εταιρεία WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.B.E." μαθαίνουμε ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται και τρίτη κεραία άλλης εταιρίας και συγκεκριμένα της εταιρίας COSMOTE. Τέλος πληροφορούμαστε ότι κοντά στο σημείο βρίσκονται και διάφορες κεραίες τηλεοπτικών αναμεταδοτών αγνώστων παρόχων.

Για να εντοπίσουμε την κεραία της COSMOTE που βρίσκεται στην Ψίνθο στην εφαρμογή του keraies.eett.gr και να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για αυτήν, θα πρέπει να κάνουμε λίγο διαφορετικά την αναζήτηση μας. Αντί για την λέξη "Ψίνθος" γράφουμε την φράση "ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΘΙΕΣ" στο πεδίο "Διεύθυνση". Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λάβουμε το σχετικό αποτέλεσμα αν και η κεραία βρίσκεται στην Ψίνθο και μάλιστα στην ίδια περιοχή που βρίσκεται η κεραία της VODAFONE, δηλαδή στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Έτσι για την φράση "ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΘΙΕΣ" θα παρατηρήσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετά αποτελέσματα αναζήτησης. Ένα από αυτά είναι αυτό που μας ενδιαφέρει με Κωδ. Αριθμό Θέσης "1406550" :

Κωδ. θέσης Κατηγορία Εταιρία Διεύθυνση Δήμος
1406550 Αδειοδοτημένη COSMOTE ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΘΙΕΣ Ρόδου

keraies.eett.gr - 1406550

Αν και αναγράφεται ότι η κεραία αυτή βρίσκεται στην διεύθυνση "ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΘΙΕΣ", στην πραγματικότητα βρίσκεται δίπλα στις άλλες κεραίες (Vodafone - Wind, Τηλεοπτικών Αναμεταδοτών) στην θέση Άγιος Γεώργιος (36.314167, 28.099444). Η κεραία έχει την κωδική ονομασία "ΨΙΝΘΟΣ / Χ".

Άρα από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην Ψίνθο έχουμε δύο σταθμούς βάσης έναν της VODAFONE και έναν της COSMOTE. Από τις κεραιοδιατάξεις της VODAFONE εκπέμπει και η εταιρία WIND από κοινού (Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μελέτη της εταιρίας COSMOTE: "Σε απόσταση μικρότερη των 50m από το σταθμό της COSMOTE είναι εγκατεστημένοι ιστός της VODAFONE, στον οποίο φιλοξενούνται κεραιοσυστήματα της WIND και ιστοί με ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες αγνώστου παρόχου"). Από τo έγγραφο της άδειας της κάθε κεραίας (Στοιχεία κατασκευής κεραίας -> Σχετικά έγγραφα) μπορείτε να ενημερωθείτε για τις σχετικές εγκρίσεις των συναρμόδιων φορέων, καθώς και εάν πρόκειται για τροποποίηση παλαιότερης άδειας.


Επιτόπιες μετρήσεις

Για να μάθουμε αν και πότε έχουν γίνει επιτόπιες μετρήσεις στις παραπάνω κεραίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ψίνθου, μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα στα "Στοιχεία κατασκευής κεραίας" της κάθε κεραίας. Πατώντας στον υπερσύνδεσμο "Διαθέσιμες μετρήσεις της ΕΕΑΕ για τη συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας (Κωδικός αριθμός θέσης)" μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία των επιτόπιων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ανά κεραία, κατόπιν αναζήτησης, βάση του Κωδικόύ Αριθμού ΕΕΤΤ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ: "Η ΕΕΑΕ είναι υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων. Οι ακτινοβολίες αυτές είναι τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με τη ραδιενέργεια (ιοντίζουσα ακτινοβολία) τόσο ως προς το είδος της ακτινοβολίας όσο και ως προς την επικινδυνότητα.". H EEAE φροντίζει για την παροχή σχετικής πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Παραθέτουμε παρακάτω τους υπερσύνδεσμους από το keraies.eett.gr προς την ΕΕΑΕ για τις 3 κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην Ψίνθο :

- Διαθέσιμες μετρήσεις της ΕΕΑΕ για τη κατασκευή κεραίας (1406550)
- Διαθέσιμες μετρήσεις της ΕΕΑΕ για τη κατασκευή κεραίας (1002916)
- Διαθέσιμες μετρήσεις της ΕΕΑΕ για τη κατασκευή κεραίας (1105962)

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, για την κεραία (1406550) έχουν γίνει δύο μετρήσεις, η πρώτη στις 02.12.2012 και η δεύτερη στις 07.10.2015.

Για την πρώτη μέτρηση στις (02.12.2012) αναφέρονται τα εξής : "Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία SINE TECHNOLOGIES OE διαπιστώθηκε ότι ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΘΙΕΣ στο Δήμο Ρόδου, στο Νομό ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, υπάρχουν εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE ΑΕ. Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι στην εν λόγω θέση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 2 κεραιοδιατάξεων τύπου panel και 1 μικροκυματικής κεραίας σε ιστό ύψους 12 περίπου μέτρων.Σε κοντινή απόσταση διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη 6 κεραιοδιατάξεων τύπου panel και 1 μικροκυματικής κεραίας άλλου παρόχου κινητής τηλεφωνίας σε ιστό ύψους 10 περίπου μέτρων και πλήθους αναμεταδοτών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σε δυο ιστούς ύψους 12 και 8 μέτρων αντίστοιχα.". Δείτε εδώ αναλυτικά (και με γραφήματα) όλα τα στοιχεία της μέτρησης.

Για την δεύτερη μέτρηση στις (07.10.2015) αναφέρονται τα εξής: "Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι πλησίον του οικισμού Καλυθιές στο Δήμο Ρόδου, στο Νομό ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, υπάρχουν εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών COSMOTE ΑΕ και VODAFONE-PANAFON AEET. Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι οι κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE ΑΕ λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων των 1800 MHz (DCS). Στον ίδιο ιστό υπήρχε και μία μικροκυματική κεραία της εν λόγω εταιρείας. Επίσης, οι κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE-PANAFON AEET λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων των 900 MHz (GSM) και 2100 MHz (UMTS), ενώ στον ίδιο ιστό φιλοξενείται και σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ του οποίου οι κεραιοδιατάξεις λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων των 900 MHz (GSM).Σε κοντινή απόσταση διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη δύο ιστών που φέρουν τηλεοπτικούς αναμεταδότες.". Δείτε εδώ αναλυτικά (και με γραφήματα) όλα τα στοιχεία της μέτρησης.

Για την κεραία (1002916) έχουν γίνει επίσης δύο μετρήσεις, η πρώτη στις 02.12.2012 και η δεύτερη στις 07.10.2015.

Για την πρώτη μέτρηση στις (02.12.2012) αναφέρονται τα εξής : "Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία SINE TECHNOLOGIES OE διαπιστώθηκε ότι στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ στο Δήμο Ρόδου, στο Νομό ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, υπάρχουν εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ. Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι στην εν λόγω θέση διαπιστώθηκε η ύπαρξη 6 κεραιοδιατάξεων τύπου panel και 1 μικροκυματικής κεραίας σε ιστό ύψους 10 περίπου μέτρων. Σε κοντινή απόσταση διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη 2 κεραιοδιατάξεων τύπου panel και 1 μικροκυματικής κεραίας άλλου παρόχου κινητής τηλεφωνίας σε ιστό ύψους 12 περίπου μέτρων και πλήθους αναμεταδοτών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σε δυο ιστούς ύψους 12 και 8 μέτρων αντίστοιχα.". Δείτε εδώ αναλυτικά (και με γραφήματα) όλα τα στοιχεία της μέτρησης.

Για την δεύτερη μέτρηση στις (07.10.2015) αναφέρονται τα εξής : "Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι πλησίον του οικισμού Καλυθιές στο Δήμο Ρόδου, στο Νομό ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, υπάρχουν εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών COSMOTE ΑΕ και VODAFONE-PANAFON AEET. Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι οι κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE ΑΕ λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων των 1800 MHz (DCS). Στον ίδιο ιστό υπήρχε και μία μικροκυματική κεραία της εν λόγω εταιρείας. Επίσης, οι κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFONE-PANAFON AEET λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων των 900 MHz (GSM) και 2100 MHz (UMTS), ενώ στον ίδιο ιστό φιλοξενείται και σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ του οποίου οι κεραιοδιατάξεις λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων των 900 MHz (GSM).Σε κοντινή απόσταση διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη δύο ιστών που φέρουν τηλεοπτικούς αναμεταδότες.". Δείτε εδώ αναλυτικά (και με γραφήματα) όλα τα στοιχεία της μέτρησης.

Για την κεραία (1105962) δεν εμφανίζονται μετρήσεις ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία όπως αντιθέτως συμβαίνει με τις άλλες δύο κεραίες. Δεν γνωρίζουμε τον λόγω που συμβαίνει αυτό, αν είναι π.χ κάποιο προσωρινό τεχνικό θέμα της ιστοσελίδας ή αν δεν έχουν γίνει μετρήσεις για την εν λόγω κεραία (επισκεφθήκαμε τον εν λόγω υπερσύνδεσμο στις 27/09/2018). Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς εδώ όπου στον "Πίνακα Αποτελεσμάτων" αναγράφεται ότι "Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις".

Απο τις παραπάνω μετρήσεις για τις δύο τουλάχιστον εκ των τριών κεραιών που δίνονται στοιχεία, προκύπτει - με μια επιφύλαξη καθώς δεν είμαστε ειδικοί - ότι δεν υπάρχει υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων.


Ο προβληματισμός σήμερα

Aφορμή για να γραφτεί το άρθρο αυτό ήταν ο προβληματισμός μερίδας κατοίκων του χωριού σχετικά με τις υφιστάμενες κεραίες και την κατάσταση που βρίσκονται αυτές σήμερα. Θέλαμε παραθέτοντας στοιχεία που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο διαδίκτυο από τον καθένα, να προσπαθήσουμε να λύσουμε ορισμένες από τις απορίες που υπάρχουν.

Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω διαθέσιμα στοιχεία, οι τελευταίες μετρήσεις στην Ψίνθο έγιναν το έτος 2015. Σήμερα βρισκόμαστε στο έτος 2018 και το 2019 πλησιάζει. Σε αυτά τα 3 χρόνια νέα σπίτια έχουν οικοδομηθεί στο χωριό, ορισμένα μάλιστα αρκετά κοντά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των κεραιών.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ψάχνοντας στα ίδια στοιχεία που επικαλεστήκαμε, έχουν κάνει σχετικές μελέτες για την εγκατάσταση των κεραιών όπου δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία αφού στις μελέτες τους υποστηρίζουν ότι εισήγαγαν ιδιαίτερα αυστηρούς συντελεστές ασφαλείας. Βλέπε π.χ παρακάτω :

- Αίτηση - Μελέτη Ραδιοεκπομπών ΕΕΑΕ / Μελέτη Ραδιοεκπομπών Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας στη θέση «1002916 ΨΙΝΘΟΣ»
-
Αίτηση - Μελέτη Ραδιοεκπομπών ΕΕΑΕ / Μελέτη Ραδιοεκπομπών Κεραιών Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας Cosmote στη θέση «1406550 ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΛΥΘΙΕΣ»
* Στα "Σχετικά έγγραφα" της θέσης «1105962 ΘΕΣΗ ΒΙΓΛΑ Δ.Δ.ΨΙΝΘΟΥ» δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο Μελέτης όπως συμβαίνει με τις άλλες δυο κεραίες.
- Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και Συνοδευτικά Έγγραφα / Μελέτη εκτίμησης υποβάθρου της περιοχής ενδιαφέροντος 1002916 - «ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WIND» (* έγγραφο .pdf που περιλαμβάνεται μέσα σε συμπιεσμένο αρχείο)
- Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και Συνοδευτικά Έγγραφα / Εκτίμιση και αξιολόγηση του ηλεκτρομαγνητικού υποβάθρου στην περιοχή μελέτης του Σ/Β κινιτής τηλεφωνίας Cosmote με κωδ. ονομασία ΨΙΝΘΟΣ / Χ 1496550 (* έγγραφο .pdf που περιλαμβάνεται μέσα σε συμπιεσμένο αρχείο)

Στις μελέτες υποβάθρου των δύο κεραιών έχει προβλεφθεί το γεγονός ότι σε απόσταση εντός των 300 μέτρων βρίσκεται το κτήριο του Δημότικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου Ψίνθου. Ως γνωστόν, σε περίπτωση που σε απόσταση 300 μέτρων από το κεραιοσύστημα κινητής τηελεφωνίας υπάρχει η περίμετρος κτιριακής εγκατάστασης σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού, νοσοκομείου και γηροκομείου τότε υιοθετούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης που συστήνωνται από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ICNIRP/WHO) καθώς και από την Ε.Ε, μειωμένα κατά 40% και η υπ' αριθμ. Π/105/014/12.01.2017 εγκύγκλιος της Ε.Ε.Α.Ε με θέμα "Καθορισμός ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο περιβάλλον σταθμών κεραιών σε εφαρμογή του Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ 82/10-04-2012)" όπου καθορίζονται οι τιμές ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλετρομαγνητική ακτινοβολία όπως προκύπτουν μετά τη μείωση κατά 30% και 40%.

Στο συμπιεσμένο αρχείο Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και Συνοδευτικά Έγγραφα περιλαμβάνεται και το αρχείο 1002916_ΧΧΓ.pdf όπου εκεί όπως φαίνεται στον χάρτη το σχολείο της Ψίνθου βρίσκεται σε απόσταση 250m από την κεραία της εταιρίας VODAFONE, εντός της ακτίνας των 300m. Ακόμα στο συμπιεσμένο αρχείο Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και Συνοδευτικά Έγγραφα περιλαμβάνεται και το αρχείο ΨΙΝΘΟΣ_300M.pdf όπου εκεί όπως φαίνεται στον χάρτη το σχολείο της Ψίνθου βρίσκεται σε απόσταση 230m από τον Σ/Β της εταιρίας COSMOTE, εντός της ακτίνας των 300m.

Με δεδομένο ότι κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα δομικές αλλαγές και τροποποιήσεις κεραισυστημάτων στους σταθμούς, τα νέα κτήρια που χτίστηκαν στο χωριό κοντά στην περιοχή αλλά και τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή το 2015, γεννάται εύλογα το ερώτημα αν ίσως θα ήταν τώρα ο καιρός ώστε να ξαναγίνουν μετρήσεις προληπτικά. Βέβαια αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρίνουν οι αρμόδιοι και οι ειδικοί επιστήμονες για το αν πρέπει να γίνει και πότε.


Πρόσφατη απόφαση τροποποίησης χορηγηθείσας άδειας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Ψίνθο λόγω δομικών αλλαγών και τροποποίησης κεραιοσυστημάτων

Πρόσφατα στις 24/09/2018, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕΤΤ αναρτημένη στο diavgeia.gov.gr, τροποποιείται η χορηγηθείσα άδεια κατασκευής κεραίας σταθμού ξηράς στη θέση ΨΙΝΘΟΣ (1002916), λόγω δομικών αλλαγών και τροποποίησης κεραιοσυστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή τροποποιείται η χορηγηθείσα Άδεια Κατασκευής Κεραίας Σταθμού Ξηράς στη θέση ΨΙΝΘΟΣ (1002916) με την υπ΄ αριθ. ΑΠ: 11385/Φ610/1-4-2014 Απόφαση της ΕΕΤΤ, στην Εταιρεία “VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών” - (εφεξής ο “Κάτοχος της Άδειας”), για την Κατασκευή (Εγκατάσταση) Κεραίας Σταθμού στην Ξηρά, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που διαλαμβάνονται στην παρούσα (εφεξής “η Άδεια”), στη θέση και με τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν:

χαρακτηριστικά

Η κατασκευή κεραίας μπορεί να φέρει κεραίες εκπομπής και λήψης για την παροχή ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπό καθεστώς Γενικής Άδειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ως ακολούθως:

α) Μέχρι 3 κεραίες εκπομπής - λήψης για να παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα:

πίνακας

β) Κατ' ανώτατο όριο μέχρι 10 μικροκυματικές κεραίες για την υλοποίηση δισημειακών μικροκυματικών ραδιοζεύξεων. Η σύνδεση της εταιρείας WIND με το δίκτυο κορμού γίνεται με ενσύρματο μέσο.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 30, παρ. 17, εδ. Ε2. του Ν. 4070/2012, μετά την έκδοση της Άδειας ο κάτοχος δύναται να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας και επιτρέπεται η σύνδεση της κατασκευής κεραίας με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας,

3. Η παρούσα Απόφαση δεν παρέχει δικαίωμα εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας χωρίς την συμφωνία του κύριου του ακινήτου, του οικοπέδου, ή της έκτασης επί της οποίας τοποθετείται κατασκευή κεραίας, ούτε υποχρεώνει τον κύριο του ακινήτου, του οικοπέδου ή της έκτασης επί της οποίας τοποθετείται η κατασκευή κεραίας να αποδεχτεί την εγκατάσταση της κατασκευής.

Υποχρεώσεις του Κατόχου της Άδειας

1. Ο Κάτοχος της Άδειας οφείλει να συμμορφώνεται προς τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως υποχρεούται:

α. να τηρεί τις διατάξεις σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, όπως αυτές ορίζονται στο Π.Δ. 44/2002 (ΦΕΚ 44/Α΄/7.2.2002) και την εκάστοτε ισχύουσα κείμενη σχετική νομοθεσία,
β. να τηρεί τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτά προκύπτουν από την υποβληθείσα μελέτη ραδιοεκπομπών κεραίας, για την οποία δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30, παράγραφοι 9 και 10, του Ν.4070/2012 και την ΚΥΑ αριθμ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105/Β΄/2000).

2. Κάθε Κάτοχος Άδειας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη, κοντά στη βάση της, ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην οποία θα αναγράφονται η επωνυμία του Κατόχου της Κατασκευής, ο αριθμός εγγραφής της κατασκευής κεραίας και ο αριθμός της θέσης αυτής, όπως αναφέρεται στην Άδεια του Κατόχου.

3. Ο Κάτοχος της Άδειας οφείλει να την κοινοποιεί στον αρμόδιο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού της θέσης εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας.

4. Ο Κάτοχος της Άδειας οφείλει να διευκολύνει, σε κάθε περίπτωση που θα του ζητηθεί, την πραγματοποίηση ελέγχων και μετρήσεων στην εν λόγω εγκατάσταση, από αρμόδια ή εξουσιοδοτημένα Όργανα της Πολιτείας.

5. Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, τις οποίες υποχρεούται να τηρεί ο κάτοχος της Άδειας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής και τροποποιούνται αυτοδίκαια, εφόσον τροποποιούνται τα άρθρα 5 και 6 της ΚΥΑ αριθ. οικ. 174610/19-2014 (ΦΕΚ 2498/Β΄/19-9-2014).

6. Η παρούσα Άδεια σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε συνοδά έργα οδοποιίας.

7. Η παρούσα Άδεια σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τον Κάτοχο από την υποχρέωση τήρησης ειδικών διαδικασιών και προϋποθέσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την εγκατάσταση της κατασκευής κεραίας, όπως ενδεικτικά οι διατάξεις του Ν.998/1979 ως ισχύει.

8. Η παρούσα Άδεια σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά άδειες ή και εγκρίσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, και για τις οποίες ο Κάτοχος δεν έχει υποβάλει την αντίστοιχη αίτηση ως μέρος του ολοκληρωμένου φακέλου που υποβάλλεται στο ΣΗΛΥΑ σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012 για την έκδοση του Πιστοποιητικού Πληρότητας και της Άδειας Κατασκευής Κεραίας.


* Χρήσιμη επισήμανση αναφορικά με την εφαρμογή του keraies.eett.gr : Στην περίπτωση αδειών που έχουν εκδοθεί πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», ο αναγραφόμενος δήμος ενδέχεται να διαφέρει από εκείνον που έχει καταχωρηθεί στην. - Η εταιρία που είναι καταχωρημένη στην ενδέχεται να διαφέρει από εκείνη που αναφέρεται στο έγγραφο της άδειας, π.χ. σε περίπτωση που από την έκδοση της άδειας έχει μεσολαβήσει συγχώνευση εταιριών. - Σε ορισμένες παλαιές άδειες (κυρίως άδειες που είχαν χορηγηθεί από το τότε Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) ενδέχεται να υπάρχει διαφορά μεταξύ των καταχωρημένων στην συντεταγμένων και εκείνων που αναγράφονται στην άδεια, σύμφωνα με τα δηλωθέντα από την εταιρία. Το γεγονός αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε χρήση διαφορετικού συστήματος αναφοράς συντεταγμένων ή/και σε σφάλματα μετρήσεων. Η ΕΕΤΤ έχει ήδη πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διορθώσεις στις συντεταγμένες ορισμένων αδειών (Αποφάσεις 302/1, 302/2 και 302/3 της 22-12-2003) και έχει ενημερώσει σχετικά το ηλεκτρονικό μητρώο της. - Σε περίπτωση που είναι διαθέσιμη η ακριβής διεύθυνση της θέσης (οδός και αριθμός), οι συντεταγμένες έχουν επικουρικό ρόλο.

** Όλα τα στοιχεία και οι αναφορές προς τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στο παρών άρθρο γίνονται με βάση τα στοιχεία που αυτές εμφανίζουν σήμερα την 27/09/2018 - στοιχεία τα οποία ενδέχεται να αλλάξουν ή να ενημερωθούν με το πέρας του χρόνου.

↪ Αναρτήθηκε: 26 Σεπτεμβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 2091 φορές