Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Το έθιμο με το Μαγιάτικο στεφάνι
Το άγριο κίτρινο λουλούδι απο το οποίο φτιάχνεται το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι
Η προέλευση του εθίμου

Αν και ο μήνας Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης έχει από αρχαιοτάτων χρόνων ταυτιστεί με την ανθοφορία και την καρποφορία της φύσης.

Στην αρχαία Αθήνα οι Αθηναίοι κατά την γιορτή των Ανθεστηρίων ανέβαιναν στον Παρθενώνα κρατώντας άνθη ενώ κατά τον αρχαίο μήνα Θαργηλιώνα που χρονικά είναι κοντά με τον σημερινό Μάιο συνηθιζόταν να φτιάχνουν μία κατασκευή παρόμοια του σημερινού στεφανιού, από κλαδιά, που όμως αντί για λουλούδια πάνω τοποθετούσαν καρπούς και φύλλα από οπωροφόρα δέντρα.

Βέβαια τα άνθη και κατασκευές με άνθη όπως τα στεφάνια δεν τα συναντάμε μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά στους περισσότερους πολιτισμούς και ίσως να μην υπάρχει πολιτισμός που μην χρησιμοποίησε τα άνθη στις τελετές ή τις γιορτές του.

Το Μαγιάτικο Στεφάνι στη Ψίνθο

To στεφάνι της Πρωτομαγιάς στη Ψίνθο από ανέκαθεν φτιαχνόταν τη Πρωτομαγία (ή τις μέρες κοντά στη Πρωτομαγιά) από τα χαρακτηριστικά κίτρινα άγρια λουλούδια που φυτρώνουν σχεδόν σε κάθε περιοχή του νησιού, συνήθως σε ημιθαμνώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, πλάι ή μέσα σε χωράφια ακόμα και στις άκρες των δρόμων !

Τα κίτρινα αυτά λουλούδια ανάλογα με την περιοχή του νησιού έχουν και άλλο όνομα αν και συνηθίζεται να ονομάζονται "κιτρινάκια (τα)" ή "αθάνατα (τα)". Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το επίσημο όνομα τους (επιστημονική ονομασία) αν και σίγουρα θα υπάρχει ! Τα κιτρινάκια λοιπόν με την έντονη ωραία μυρωδιά που μένει στα χέρια ακόμα μετά και απο ώρες, αφού κοπούν σε ματσάκια δένονται πάνω σε ένα στρογγυλό μεταλλικό σύρμα (τέλι) ή σκληρό πλαστικό σύρμα. Παλαιότερα που το μεταλλικό σύρμα ήταν δυσεύρετο για βάση χρησιμοποιούνταν διάφορα ανθεκτικά και ευλύγιστα κλαδιά όπως κλαδί απο κλήμα !

Τα πιο παλιά χρόνια στη Ψίνθο, δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει στην πρόσοψη του ή πλάι στην είσοδο του σπίτιού Μαγιάτικο στεφάνι. Όταν τα στεφάνια ξεραίνονταν, στην γιορτή του Άη Γιάννη τα παιδιά τα μάζευαν γυρνώντας τα σπίτια, τα στοίβαζαν και στη συνέχεια τα έκαιγαν βάζοντας τους φωτιά για να πηδήξουν απο πάνω μετά σύμφωνα με το έθιμο !


Αναρτήθηκε απο : admin  στις  08 May 2013
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 2066 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

Psinthos.net - Ψινθογνωσία

Διαβάστε μοναδικά άρθρα από την ιστορία του χωριού

εδώ »