Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Το κάψιμο των στεφανιών του Άη Γιάννη στη Ψίνθο 2015
Το κάψιμο των στεφανιών του Άη Γιάννη (Κλήδονα) στη Ψίνθο 2015
Αναβίωσε χτες Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, το βράδυ το έθιμο της καύσης των μαγιάτικων στεφανιών στη πλατεία της Ψίνθου. Στο έθιμο του Άη Γιάννη (Κλήδονα) - υπό δυνατό άνεμο φέτος - συμμετείχαν τα παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Κάψιμο Στεφανιών το βράδυ του Άη Γιάννη στη ΨίνθοΚάψιμο Στεφανιών το βράδυ του Άη Γιάννη στη ΨίνθοΚάψιμο Στεφανιών το βράδυ του Άη Γιάννη στη Ψίνθο

Το θέαμα των χαρούμενων παιδιών να περνούν πηδώντας πάνω από την φωτιά, στη μέση της πλατείας, τράβηξε την προσοχή των τουριστών που βρίσκονταν στο χωριό οι οποίοι και απαθανάτισαν το γεγονός. Δείτε παρακάτω το βίντεο από την πλατεία του χωριού:

Το κάψιμο των στεφανιών στη πλατεία της Ψίνθου 2015 (video)


* Σύνδεσμος video: https://youtu.be/-nQkCXIjqfI

Για την ιστορία, όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας στο Psinthos.net για το έθιμο αυτό: «..όταν ακόμα μεταπολεμικά στη Ψίνθο δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και φωτισμός στο χωριό, οι κάτοικοι το απόγευμα αυτό σε κάθε γειτονιά (οι γειτόνοι) μάζευαν τα στεφάνια της κάθε γειτονιάς από τα σπίτια και τα έκαιγαν στους δρόμο-ους της γειτονιάς τους. Τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι που πηδούσαν τρεις φορές, πάνω από την φωτιά, συνηθίζονταν να κάνουν ευχές για υγεία και τύχη ενώ συγχρόνως θεωρούνταν ότι κάθε πέρασμα πάνω από την φωτιά έδιωχνε τους ψύλλους και τους κοριούς, μάλιστα οι γηραιότερες γυναίκες εκείνης της εποχής έλεγαν και ένα σχετικό τραγουδάκι το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς σήμερα αλλά μιλούσε για τους ψύλλους ! Οι ψύλλοι και οι κοριοί εκείνη την εποχή ήταν καθημερινότητα αφού οι δρόμοι ήταν ακόμα χωμάτινοι και οι συνθήκες μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την πείνα άθλιες. Δεκαετίες μετά με την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος και την φωταγώγηση μεγάλου μέρους του χωριού σταδιακά τα στεφάνια συλλέγονταν από τα μικρά παιδιά και τους νέους από τις γειτονιές και στοιβάζονταν στην πλατεία του χωριού. Εκεί καίγονταν όλα μαζί σε μια μεγάλη φωτιά («καλαφούνα»). »

• Δείτε επίσης «Το κάψιμο των στεφανιών το βράδυ του 'Αη-Γιάννη στη Ψίνθο το 2014».


Παραδοσιακή ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΡΤΕΜΙΔΑ - Ψίνθος
Αναρτήθηκε απο : admin  στις  24 June 2015
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 1033 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

H ιστοσελιδα Psinthos.net