Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Το πανηγύρι της εκκλησίας το Φθινόπωρο στη Ψίνθο

Πανηγύρι του ιερού ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου το Φθινόπωρο 2013 στη Ψίνθο
Οι περισσότεροι μη Ψινθενοί ξέρουν ότι το πανηγύρι της Ψίνθου είναι το καλοκαίρι, όμως η Ψίνθος έχει ακόμα ένα πανηγύρι το Φθινόπωρο.

Το πανηγύρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου που έλαβε χώρα το Σάββατο που μας πέρασε στις 7 του Σεπτέμβρη αν όχι και τόσο γνωστό είναι το πανηγύρι της εκκλησίας της Ψίνθου. Γιορτάζει δηλαδή η εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στη πλατεία. Το άλλο πανηγύρι που είναι πιο γνωστό στον κόσμο και γίνεται το καλοκαίρι, είναι η γιορτή του Ιαματικού (βλέπε εκκλησάκι Ιαματικό Ψίνθου) που όμως αντί το πανηγύρι του να γίνει στο προαύλιο του μοναστηριού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πανηγύρι του γίνεται στη πλατεία του χωριού !

Κανείς δεν γνωρίζει να πεί με σιγουριά γιατί η γιορτή αυτή του Ιαματικού γιορτάζεται στην πλατεία του χωριού και όχι στη περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι. Όμως ακόμα και γιαυτό φαίνεται να υπάρχει μια ερμηνεία, αφού σύμφωνα με παλαιότερους κατοίκους του χωριού η αφορμή της μεταφοράς του πανηγυριού του Ιαματικού στη πλατεία του χωριού φαίνεται να ήταν ένας τσακωμός, ένας καυγάς μεταξύ δύο χωριανών πρίν πάρα πολλά χρόνια όταν ακόμα η γιορτή γινόταν στο Ιαματικό ! Βεβαία κανείς πια σήμερα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ορθότητα ή μη αυτής της "λαϊκής πληροφορίας" που έφτασε από στόμα σε στόμα ως τις μέρες μας..

Το πανηγύρι της εκκλησίας του χωριού τα τελευταία χρόνια προσελκύει και ξένους επισκέπτες αφού το παρών δίνουν κάθε χρόνο διάφορα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα ενώ ο τοπικός σύλλογος γυναικών οργανώνει στο κέντρο της πλατείας μια μικρή γιορτή με φαγητό και ποτό. Ακόμα και έτσι το κύριο πανηγύρι της Ψίνθου παραμένει εκείνο του καλοκαιριού που προσελκύει παραδοσιακά περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο.

Πανηγύρι Σεπτεμβρίου 2013 by Psinthos.Net, on Flickr
Πανηγύρι Σεπτεμβρίου 2013 by Psinthos.Net, on Flickr
Πανηγύρι Σεπτεμβρίου 2013 by Psinthos.Net, on Flickr
Πανηγύρι Σεπτεμβρίου 2013 by Psinthos.Net, on Flickr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη φωτογραφική μας συλλογή στο flickr για τον μήνα Σεπτέμβρη.

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα σύντομο video από το Πανηγύρι της εκκλησίας του ιερού ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Ψίνθο.

↪ Αναρτήθηκε: 09 Σεπτεμβρίου 2013 :: Αναγνώστηκε: 2116 φορές