Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Παράπονα για νερό στην Ψίνθο - Τι λένε ο πρόεδρος της Δ.Κ Ψίνθου Καρίκης Κυριάκος και το τοπικό μέλος της Δ.Κ Ψίνθου Τσούλλος Θαρρενός

Παράπονα για νερό στην Ψίνθο - Τσούλλος Θαρρενός «εγκληματική αμέλεια» σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και Δήμου
Παράπονα για νερό στην Ψίνθο

Πολλά είναι τα παράπονα για το νερό, από τους κατοίκους, τις τελευταίες μέρες στην Ψίνθο. Σε πολλά σπίτια παρατηρείται χαμηλή πίεση ενώ σε άλλα η ποσότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες αυξομειώνεται και ορισμένες φορές το νερό είναι ελάχιστο. Έτσι ορισμένες ώρες της ημέρας δεν είναι δυνατή η εκτέλεση βασικών εργασιών των πολιτών.

Οι απόψεις για το θέμα

Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την αιτία που προκαλεί αυτή την κατάσταση, η ΔΕΥΑΡ φυσικά θα γνωρίζει καλύτερα όμως το μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ Ψίνθου κ. Τσούλλος Θαρρενός επικοινώνησε μαζί μας και μας περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εμείς για λόγους αντικειμενικότητας ζητήσαμε και την άποψη του προέδρου της Δ.Κ Ψίνθου κ. Καρίκη Κυριάκου για το θέμα, ο οποίος μας δίνει μια λίγο διαφορεική εικόνα ως προς τα αίτια του προβλήματος που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στο χωριό.

Παρακάτω σας παραθέτουμε όσα μας είπαν :

Θαρρενός Τσούλλος: «Έξι και πλέον μήνες καμένη αντλία στην περιοχή Παονούς - Κίνδυνος καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα»

« Για μια ακόμα φορά χωρίς νερό η Ψίνθος λόγω της εγκληματικής αμελείας τόσο σε επίπεδο τοπικής κοινότητας όσο βεβαίως και σε κεντρικό επίπεδο Δήμου, έξι και πλέον μήνες καμένη αντλία στην περιοχή Παονούς και έτσι πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα η γεώτρηση στις Δεσιές !

Αποτέλεσμα πρώτον διακοπή επί ώρες νερού κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης μιας και είμαστε στο καλοκαίρι και δεύτερον καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της υπεραπασχόλησης.

Αλήθεια ακούει κανείς υπάρχει κάνεις για τα προβλήματα του χωρίου ; Οι χωριανοί τι κάνουν δεν ενοχλούνται με την όλη τραγική κατάσταση που θα φτάσει αυτή η κατρακυλά του χωρίου ;
»

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα, ότι σε επικοινωνία που είχε στις 20/05/2018 με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ του ειπώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί μια μικρή αντλία των 20 κυβικών προσωρινά, καθώς αυτή που χρειάζεται το χωριό είναι της τάξεως των 40 κυβικών. Τέτοια αντλία όμως δεν υπάρχει διαθέσιμη προς το παρών.

Πρόεδρος Δ.Κ Ψίνθου Καρίκης Κυριάκος: «Το πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε βλάβη και αποκαθίσταται - Έκκληση να μην σπαταλάται άσκοπα το νερό»

« Το πρόβλημα της έλλειψης νερού δημιουγήθηκε την Παρασκευή τα ξημερώματα όταν έσπασε ο κεντρικός αγωγός προς την περιοχή Αρτέμιδα, με αποτέλεσμα να αδειάσει η δεξαμενή.

Λόγω της ζέστης και της αυξημένης ζήτησης νερού ήταν δύσκολο να γεμίσει η δεξαμενή για το λόγο ότι η μια γεώτρηση είναι καμμένη η οποία όμως θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για αυτό ζητώ από τους χωριανούς να μην σπαταλούν άσκοπα το νερό μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα αλλά και μετά την αντικατάσταση της αντλίας, γιατί προβλέπεται ένα θερμό καλοκαίρι.
»


Το φετινό πρόβλημα με το νερό επανέφερε στις μνήμες των κατοίκων περσινές εικόνες

Πέρσι τον Ιούλιο το χωριό είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχο θέμα με το νερό, τότε μάθαμε ότι η Ψίνθος τροφοδοτούσε με νερό και άλλες περιοχές που δεν είχαν καθόλου νερό, όταν ακόμα μαινόταν η διαμάχη για το φράγμα του Γαδουρά στο νησί, θέμα για το οποίο είχε γίνει σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο από τον Δήμο, την Περιφέρεια και την ΔΕΥΑΡ με τους κατοίκους θεατές σε μια πρωτοφανή κόντρα που τελικά φαίνεται να τελείωσε με την επαναλειτουργία του φράγματος. Έτσι φέτος υπήρχε η ελπίδα πως δεν θα ξανά αντιμετωπίσουμε παρόμοιο πρόβλημα. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις της φετινής Άνοιξης όμως δεν ήταν και ό,τι καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση. Η ζήτηση για νερό από εδώ και πέρα θα είναι αυξημένη και λόγω των ξένων επισκεπτών στο νησί, οπότε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει μάλλον πρέπει να γίνει τώρα αν όχι χθές.

Πέρσι δύο μέρες μετά το πρόβλημα που είχε αντιμετωπίσει η Ψίνθος, ο πρόεδρος της Δ.Κ Ψίνθου κ. Καρίκης Κυριάκος είχε δηλώσει σε τοπική εφημερίδα : «το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην υδροδότηση του Σαββάτου ξεπεράστηκε άμεσα, όμως το μεγάλο «αγκάθι» στην περιοχή είναι η αλόγιστη χρήση νερού από τους κατοίκους. Η δημοτική κοινότητα με συνεχείς ανακοινώσεις καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην σπαταλούν το νερό, διότι αν η κατάσταση συνεχιστεί πολύ σύντομα η περιοχή θα ξεμείνει από νερό. Σημείωσε δε ότι οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει άμεσα να δώσουν λύση με το Φράγμα του Γαδουρά διότι αν αυτό δεν γίνει, θα τιναχθεί στον αέρα ο τουρισμός. »

Στις 2 Μαρτιού 2018, το μέλος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ Ψίνθου κ. Τσούλλος Θαρενός με ανάρτηση στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είχε ξανά αναφερθεί στο θέμα του νερού, με αφορμή διακοπή της υδροδότησης που είχε σημειωθεί εκείνη την ημέρα : «Μετά την σημερινή διακοπή νερού στο χωριό ήρθαν στο φως σοβαρότατα στοιχεία που είναι άκρως ανησυχητικά αν όχι απελπιστικά Πρώτον εδώ και καιρό η μία γεώτρηση στην περιοχή Ζία είναι καμένη ενώ η άλλη που βρίσκεται στην περιοχή Δεσκιές η οποία προφανώς σήκωσε όλο το φορτίο των αναγκών της Ψίνθου έμεινε χωρίς νερό αφού κατέβηκε η στάθμη φανταστείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον στην Ψίνθο όταν οι γεωτρήσεις που αντλούν από 100 και πλέον μέτρα έμειναν από νερό. »

Ένα σχόλιο..

Κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα με το νερό, το απαραίτητο στοιχείο της ζωής και δημόσιο αγαθό, το θέμα είναι σοβαρό εξ ορισμού. Όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος, από τις τεχνικές υπηρεσίες έως τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι καλούνται να το επιλύσουν και να πληροφορήσουν το κοινό και σε αυτούς πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται. Τα γράφουμε αυτά επειδή δεχτήκαμε ερωτήσεις ως Psinthos.net σχετικά με την φύση του προβλήματος και τα αίτια που το προκάλεσαν τόσο πέρσι όσο και φέτος. Άποψη μας είναι ότι στα σοβαρά θέματα οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται απ ευθείας στην πηγή.

↪ Αναρτήθηκε: 21 Μαΐου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1406 φορές