Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

ΕΕΑΕ: «Σχεδόν μηδενικές πλέον οι ανιχνεύσιμες ποσότητες ρουθηνίου-106 στην Ελλάδα»

Με νέα σημερινή της ανακοίνωση η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ενημερώνει πως πλέον οι ανιχνεύσιμες ποσότητες στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές !

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, ίχνη ραδιενέργειας και συγκεκριμένα του ρουθηνίου-106 (106Ru) είχαν ανιχνευθεί σε χώρες τις Ευρώπης και στην Ελλάδα αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα <5 mBq/m3.

Αν και ακόμα η πηγή του ρουθηνίου-106 παραμένει μυστηριωδώς άγνωστη, κατά ορισμένους επιστήμονες, η έκλυση του δεν είναι αποτέλεσμα πυρηνικού ατυχήματος καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ανιχνεύονταν και άλλα ραδιενεργά στοιχεία στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με μελέτες Ευρωπαίων, το ραδιενεργό ρουθήνιο-106 εκτιμάται ότι εκλύθηκε σε κάποιο μέρος της ανατολικής Ευρώπης. Το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια ανακοίνωσε μάλιστα πως η πηγή της ραδιενέργειας είναι πιθανό να βρίσκεται κάπου στα Ουράλια Όρη, κάτι που η Rosatom, η κρατική εταιρεία της Ρωσίας για την ατομική ενέργεια διαψεύδει σημειώνοντας ότι οι τιμές της ραδιενέργειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ενώ στην ρωσική επικράτεια το ρουθήνιο-106 δεν ανιχνεύθηκε με εξαίρεση την πόλη της Αγίας Πετρούπολης στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Παρακάτω η νέα ανακοίνωση της ΕΕΑΕ (12/10/2017) :

« Σε συνέχεια ανακοίνωσης για την ανίχνευση εξαιρετικά μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει πως πλέον οι ανιχνεύσιμες ποσότητες είναι σχεδόν μηδενικές.

Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 5 έως 11 Οκτωβρίου 2017 τα ίχνη ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται σε συγκεντρώσεις που αγγίζουν το όριο ανίχνευσης των μεθόδων (<0.2 mBq/m3, δηλαδή λιγότερο του ενός πέμπτου του χιλιοστού του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον.

Η πηγή προέλευσης των ευρημάτων αυτών δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.
»

Εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η πηγή του ρουθηνίου-106

Χρήση του ρουθηνίου-106 γίνεται από την ακτινοθεραπεία όγκων στους οφθαλμούς μέχρι και την τροφοδοσία δορυφόρων (ως θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων - RTGs).

Μέχρι σήμερα η πηγή του ρουθηνίου-106 παραμένει άγνωστη και δεν είναι πρώτη φορά, αντίστοιχη περίπτωση είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους όταν τότε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης - όχι όμως στην Ελλάδα - είχαν εντοπιστεί ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 όμως η πηγή της ραδιενέργειας δεν είχε ούτε τότε εντοπιστεί ! Καθώς το ρουθήνιο χρησιμοποιείται στις ακτινοθεραπείες, ορισμένοι εικάζουν ότι ίσως πρόκειται για διαφυγή από εργαστήριο παραγωγής ισοτόπων, ισότοπα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο μάλιστα θα δει ότι υπάρχει ολόκληρη αγορά ισοτόπων με εργαστήρια που τα παράγουν για να τα πουλήσουν.

Η περίπτωση με τα παρατημένα RTGs σε φάρους της Βαλτικής

Τον Μάρτιο του 2012, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε ότι οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs) απομακρύνθηκαν με επιτυχία από τη Βαλτική Θάλασσα στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα κοινών διεθνών προσπαθειών από τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ.

Αυτές οι γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων RTGs περιείχαν εξαιρετικά ισχυρές ραδιενεργές πηγές στροντίου-90 (90Sr) για την παροχή ενέργειας σε φάρους κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Βαλτικής Θάλασσας, όπου εξυπηρετούνταν για την πλοήγηση.

Συνολικά 93 RTGs είχαν τοποθετηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές κατά μήκος της ακτής χωρίς επαρκή φυσική προστασία των ισχυρών πηγών ακτινοβολίας τους. Ως εκ τούτου, υπήρχε δυνητικός κίνδυνος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Επιπλέον, όλες οι RTGs είχαν υπερβεί τη διάρκεια ζωής τους και έπρεπε να παροπλιστούν χωρίς καθυστέρηση.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε στην ατμόσφαιρα κάθε τόσο ραδιενέργεια έστω και στις μικρές αυτές ποσότητες που εντοπίστηκαν. Η ραδιενέργεια αφορά άμεσα τις ζωές όλων των ανθρώπων.

↪ Αναρτήθηκε: 12 Οκτωβρίου 2017 :: Αναγνώστηκε: 1204 φορές