Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Ψίνθος περί της ονομασίας του χωριού
Ψίνθος περί της ονομασίας του χωριού
Αναρωτηθήκατε ποτέ από που προέρχεται το όνομα του χωριού μας ;

Όπως έχουμε γράψει σε σχετικό παλαιότερο άρθρο στο psinthos.net, υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με το όνομα του χωριού, “Ψίνθος”. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το Σύβινθος άλλοι από το Άψινθος (Αψιθιές = φυτό που ευδοκιμούσε στη περιοχή) αν και κανείς δεν γνωρίζει να πεί με βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους η εκδοχή “Σίβυνθος” είναι η επικρατέστερη καθώς θεωρείται ότι εδώ ήταν το κέντρο του αρχαίου Ελληνικού Δήμου Σιβυνθίων που ανήκε στο κράτος της αρχαίας Λίνδου.

Η εκδοχή “Άψινθος” μας έρχεται περισσότερο από την λαϊκή - ας το πούμε - άγραφη παράδοση που πάει από στόμα σε στόμα και θέλει το χωριό να πήρε το όνομα του από τις “Αψιθιές” ποώδες φυτό (βλέπε Βικιλεξικό : Άψινθος ή Βικιπαίδεια : Aψίνθιο) με πικρή γεύση το οποίο συναντάται συνήθως σε χέρσα ορεινά, ξηρά, βραχώδη, εδάφη το οποίο ως φαίνεται θα ευδοκιμούσε στη περιοχή παλαιότερα.

Σαν λέξη πάντως “(η) Ψίνθος” η σημερινή ονομασία του χωριού μας δείχνει ότι ανήκει στα προελληνικά τοπωνύμια όπως Κόρινθος, Ζάκυνθος κλπ κάτι που μας φανερώνει την αρχαιοελληνική, προελληνική προέλευση της.

Και ενώ από τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι η λέξη “Ψίνθος” δεν είναι παρά μια κατάληξη της μετάλλαξης των παλαιοτέρων ονομασιών του χωριού δια μέσου των αιώνων δηλαδή από “Σίβυνθος” -> “Ψίνθος” ή από “Άψινθος” -> “Ψίνθος”, ξαφνικά από δική μας έρευνα βλέπουμε ότι ακόμα και η σημερινή ονομασία του χωριού “Ψίνθος” έχει και αυτή μια εξήγηση !

Από που προέκυψε αυτό ;

Σύμφωνα με ένα λεξικό του 5ου αιώνα μ.Χ γνωστό ως «Λεξικό Ησυχίου» που συνέγραψε ο Έλληνας γραμματικός(λεξικογράφος) “Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς”, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια (της σημερινής Αιγύπτου), η λέξη ψίνθος - με μικρό το αρχικό γράμμα - σημαίνει τέρψις, δηλαδή στα νέα ελληνικά ευχαρίστηση ή απόλαυση ! Το λεξικό του Ησυχίου θεωρείται το πλουσιότερο και σπουδαιότερο λεξικό απ΄ όλα τα σωζόμενα ενώ σύμφωνα με ερευνητές ο Ησύχιος χρησιμοποίησε το σήμερα χαμένο λεξικό του Διογενιανού (1ος/2ος αιώνας μ.Χ) για να το ολοκληρώσει, ο οποίος είχε προσπαθήσει να συνθέσει ένα λεξικό ολόκληρης της ελληνικής γλώσσας προγενέστερα.

Το λεξικό του Ησυχίου έχει ψηφιοποιηθεί μάλιστα από την Google (Παλαίτυπη έκδοση του 1514) και μπορεί κανείς να το βρει στο διαδίκτυο ενώ κατά καιρούς φυσικά έχει εκδοθεί (σε βιβλίο) τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα σε διάφορες εκδόσεις. Η αναφορά στο ότι “ψίνθος” σημαίνει “τέρψις” βρίσκεται στην σελίδα 1574 του λεξικού.

ΗΣΥΧΙΟΥ ΛΕΞΙΚΟ-ΠΑΛΑΙΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ1514



Μπορείτε να το κατεβάσετε ως .pdf εδώ από τα Βιβλία της Google .

Φυσικά δεν θέλουμε να ταυτίσουμε το σημερινό όνομα του χωριού μας με την ερμηνεία που δίνεται για την ίδια ακριβώς λέξη από το λεξικό αυτό - καθώς δεν είμαστε ειδικοί- όμως δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτή η λέξη υπάρχει σε ένα παλαιό και σοβαρό λεξικό και της αποδίδεται το συγκεκριμένο νόημα και αυτό γιατί η λέξη Ψίνθος ή ψίνθος δεν συναντάται σε κανένα άλλο λεξικό παγκοσμίως, ούτε και υπάρχει κάποιο γνωστή ερμηνεία για το τι μπορεί να σημαίνει !

Γνωρίζοντας ότι η λέξη Ψίνθος ανήκει στα προελληνικά τοπωνύμια μάλιστα, μπορεί κάλλιστα αυτή να μην έχει και κανένα απολύτως νόημα ! Ναι μπορεί και αυτή να είναι μια εξήγηση γιατί σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα προελληνικά τοπωνύμια, τοπωνύμια τα οποία περιέχουν τα στοιχεία νδ,νθ,σσ,ττ είναι προελληνικής προέλευσης και δεν σημαίνουν τίποτα στα ελληνικά ! Απλά σκεφτείτε πόσα τέτοια γνωρίζουμε ως σήμερα.. Ψίνθος, Σύβινθος, Λίνδος, Κόρινθος, Ζάκυνθος και τόσα άλλα των οποίων η νοηματική προέλευση χάνετε στους αιώνες και είτε δεν είχαν νόημα είτε αυτό χάθηκε και δεν το γνωρίζουμε σήμερα.

Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες περί της ονομασίας του χωριού και με δεδομένο ότι κάθε λέξη στην ελληνική γλώσσα έχει συνήθως κάποιο νόημα ή ότι συχνά προέρχεται από κάποια άλλη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναζητά κανείς το νόημα τελικά.

Όπως και να έχει, μέχρι που ίσως κάποτε κάποιος ειδικός αποφανθεί και επίσημα δώσει μια τεκμηριωμένη ερμηνεία περί της ονομασίας, είτε σχετικά με το αρχαίο όνομα του χωριού Σίβυνθος ή Άψινθος, είτε σχετικά με το σημερινό όνομα Ψίνθος, το “μυστήριο” παραμένει ! Και μην ξεχνάτε, μπορείτε να γυρίσετε όλο τον κόσμο, μπορείτε να ψάξετε όλη την υδρόγειο μέσω του Google Earth και θα δείτε ότι η Ψίνθος είναι πραγματικά μοναδική τόσο σαν όνομα όσο και σαν περιοχή και αυτό από μόνο του είναι κάτι !

* Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες προέκυψαν από δική μας ερασιτεχνική έρευνα και μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη. Αν εσείς διαθέτετε κάποια διαφορετική, άλλη εκδοχή, περί της ονομασίας-ιών του χωριού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να εμπλουτίσουμε ή να διορθώσουμε αν χρειαστεί το άρθρο αυτό !



Αναρτήθηκε απο : admin  στις  January 21, 2014
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 5607 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

Psinthos.net - Ψινθογνωσία

Διαβάστε μοναδικά άρθρα από την ιστορία του χωριού

εδώ »