Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Από την Ιταλοκρατία στην Ενσωμάτωση - Οι πρώτες ελληνικές σημαίες στη Ψίνθο και το ατύχημα με τα καύσιμα
Από την Ιταλοκρατία στην Ενσωμάτωση - Οι πρώτες ελληνικές σημαίες στη Ψίνθο και το ατύχημα με τα καύσιμα στο χωριό
Από την Ιταλοκρατία στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα

Το Βασίλειο της Ιταλίας καταλαμβάνει με στρατιωτικά μέσα τα Δωδεκάνησα και με την Μάχη της Ψίνθου (17 Μαΐου 1912) οι Ιταλοί οριστικοποιούν την κυριαρχία τους εκδιώκοντας οριστικά τους Οθωμανούς Τούρκους κατακτητές που είχαν υπό κατοχή τα Δωδεκάνησα από το 1523 όπου και αποχώρησαν οριστικά συνθηκολογώντας οι Ιωαννίτες Ιππότες. Παρά τα πολλά έτη υποδούλωσης στους ξένους κατακτητές η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι χριστιανοί Έλληνες, πιστεύουν στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και μιλούν την ελληνική γλώσσα !

Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος βρίσκει τα Δωδεκάνησα Ιταλοκρατούμενα. Ενώ η Φασιστική Ιταλία επιτίθεται στην Ελλάδα (1940) οι υπόδουλοι Έλληνες των Δωδεκανήσων για ακόμα μια φορά δείχνουν ότι δεν ξεχνούν ποιοι είναι και αρκετοί βρίσκουν τον τρόπο και πηγαίνουν εθελοντές στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου στο πλευρό του Ελληνικού στρατού συγκροτώντας το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών.

Μετά από 3 χρόνια η Ιταλία αναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή με τους συμμάχους (1943). Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων. Οι εξελίξεις στην Ιταλία - πρώην σύμμαχο χώρα των Γερμανών Ναζί στον Άξονα - ωθούν τους Γερμανούς να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα, τα οποία επιχειρούν να καταλάβουν και οι συμμαχικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την ανακωχή που υπέγραψε η Ιταλία, όμως δεν θα τα καταφέρουν η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα περνούν σε Γερμανική κατοχή. Οι Γερμανοί Ναζιστές μάλιστα συλλαμβάνουν και τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων στη Ρόδο, Καμπιόνι !

Ένα χρόνο αργότερα (1944) οι σύμμαχοι(Ρωσία,Η.Π.Α,Αγγλία) καταλαμβάνουν σταδιακά την Γερμανία. Στις 8 Μαΐου 1945 ο Γερμανός Ναζιστής στρατιωτικός διοικητής Βάγκενερ υπογράφει συνθήκη παράδοσης των Δωδεκανήσων στους Άγγλους συμμάχους. Οι Άγγλοι όμως αν και σύμμαχοι της Ελλάδας δεν παραδίδουν τα νησιά άμεσα στην Ελλάδα και οι προθέσεις τους παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο το 1945 καταφθάνει στη Ρόδο ο αντιβασιλέας της Ελλάδας ο οποίος γίνεται δεκτός με θέρμη από τους κατοίκους του νησιού. Τελικά με την συνθήκη του Παρισιού το 1947 κατοχυρώνεται η ένωση της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα και στις 31 Μαρτίου 1947 γίνεται η τελετή παράδοσης από τους Άγγλους στο Ελληνικό κράτος.

Με νόμο του Ελληνικού κράτους στις 9 Ιανουαρίου του 1948 ορίστηκε ότι τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα από την 28η Οκτωβρίου του 1947, όμως ο επίσημος εορτασμός της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται στις 7 Μαρτίου του 1948. Από τότε η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Μαρτίου !

Οι Γερμανοί Ναζί φεύγουν, οι πρώτες ελληνικές σημαίες κυματίζουν στη Ψίνθο

Οι Γερμανοί Ναζί (μετά τις εξελίξεις του 1943) κατέλαβαν τις θέσεις των Ιταλών Φασιστών πρώην συμμάχων τους και στη Ψίνθο. Έτσι στρατοπεδεύουν στα στρατόπεδα που είχαν χτίσει οι Ιταλοί στο χωριό και τα οποία δεν ήταν άλλα από τις διάφορες «ιταλικές παράγκες» ορισμένες εκ των οποίων υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν εκείνη την εποχή ως παιδιά, κάνουν λόγο για καλά εξοπλισμένους στρατιώτες που προκαλούσαν φόβο και μόνο από τον θόρυβο που έκαναν οι μπότες τους καθώς προχωρούσαν στα σοκάκια του χωριού. Σε ένα από τα στρατόπεδα τους στη Ψίνθο διατηρούσαν υγρά καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη). Πρόκειται για την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Ψίνθου που μέχρι ορισμένα χρόνια πριν χρησιμοποιούσε μάλιστα και ο Ε.Σ . Εκεί οι Γερμανοί Ναζί φύλασσαν υγρά καύσιμα αναγκαία για τον ανεφοδιασμό τους αφού μαζί τους στη Ψίνθο είχαν φέρει και οχήματα ακόμα και τανκς θυμούνται κάτοικοι που έζησαν εκείνα τα τελευταία χρόνια της κατοχής στη Ψίνθο !

Το 1945 οι Γερμανοί παραδίδουν το νησί στους Άγγλους. Οι Γερμανοί στρατιώτες αποχωρούν από την Ψίνθο. Η πρώτη ελληνική σημαία που κυματίζει στο χωριό είναι του γηραιού πρώην ιερέα του χωριού Παπαγιώργη κατα κόσμον Γεώργιου Ρηνιού. Πρόκειται για μια παλαιά Ελληνική σημαία φθαρμένη από τον χρόνο στο στυλ της περιόδου (1822-1978) με μόνο το σταυρό και χρώματα λευκό και γαλάζιο την οποία είχε κρυμμένη στο σπίτι του ο Παπαγιώργης και για την οποία δεν γνώριζε κανένας τίποτα αφού αποτελούσε μυστικό. Μάλιστα το 1948 η σημαία αυτή θα πάει στη περιοχή της Μητρόπολης στη πόλη της Ρόδου και θα παραδοθεί εκεί από τον ιερέα της Ψίνθου Παπαγιάννη, καθώς γίνεται η προετοιμασία για τις 7 Μαρτίου του 1948, από τότε δεν γνωρίζουμε τι απέγινε. Εκείνη την εποχή μετά την αποχώρηση των Γερμανών στο χωριό δεν υπήρχαν άλλες ελληνικές σημαίες όμως οι κάτοικοι άρχισαν να φτιάχνουν μόνοι τους δικές τους σημαίες από υφάσματα της εποχής. Μια τέτοια σημαία μάλιστα ένας νεαρός Ψινθενός τότε ο Γεώργιος Χατζηγιάννης, τοποθέτησε στη κορυφή του καμπαναριού της εκκλησίας του χωριού αφού σκαρφάλωσε επάνω και την άφησε εκεί να κυματίζει για πρώτη φορά !

Το ατύχημα στο στρατόπεδο με τα καύσιμα

Οι χωριανοί επιβίωσαν δύσκολα τα χρόνια της κατοχής και ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν υπό τους Γερμανούς Ναζί αφού σε ολόκληρο το νησί δεν υπήρχε επαρκής τροφή και επικρατούσε πείνα. Στη πρωτεύουσα του νησιού την Ρόδο τα πράγματα ήταν δυσκολότερα από την πείνα όμως και στα χωριά όπως και την Ψίνθο η επιβίωση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πολλοί χωριανοί τρέφονταν κυρίως με χόρτα της εξοχής ενώ σπάνιζαν το γάλα και το κρέας. Χαρακτηριστικά κάτοικοι του χωριού που έζησαν τότε θυμούνται ότι Ιταλοί στρατιώτες στα χρόνια της πείνας στη Ψίνθο σκότωναν ακόμα και γάτες για να φάνε αφού δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη τροφή ούτε για αυτούς !

Οι Γερμανοί αποχωρώντας από την Ψίνθο αφήνουν στη περιοχή που αποκαλούσαν οι χωριανοί τότε "Σταλό" (σημερινό εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο) καύσιμα. Δύο νεαροί χωριανοί (ο Ιωάννης Τσούλλος και ο Γεώργιος Χατζηγιάννης ο ίδιος που τοποθέτησε την πρώτη ελληνική σημαία στο καμπαναριό της Ψίνθου) από περιέργεια προσεγγίζουν τον χώρο του στρατοπέδου που έχει εγκαταλειφθεί - οι χωριανοί τότε αποκαλούσαν το στρατόπεδο αυτό "το Κτήριο" - αφού οι φήμες ότι οι κατακτητές άφησαν καύσιμα στο στρατόπεδο πληθαίνουν. Όμως δεν γνωρίζουν ότι ο χώρος του στρατοπέδου και τα καύσιμα έχουν παγιδευτεί από τους Γερμανούς στρατιώτες κατά την αποχώρηση τους ! Έτσι μετά από λίγη ώρα μια εκκωφαντική έκρηξη αναστατώνει το χωριό και οι κάτοικοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω τρέχουν έντρομοι να καλυφθούν, οι δύο νεαροί σκοτώνονται ακαριαία. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που πέτρες και χώματα έπεφταν ακόμα και στα σπίτια της Κάτω Γειτονιάς μέχρι ακόμα και την περιοχή Φασούλι της Ψίνθου !

* Τις μαρτυρίες για τα γεγονότα που αναφέρονται στο παρών άρθρο τις καταγράψαμε από ηλικιωμένους κατοίκους της Ψίνθου που έζησαν ως παιδιά εκείνα τα τελευταία χρόνια της κατοχής.

** Η μικρή φωτογραφία που πλαισιώνει το άρθρο απεικονίζει μια ελληνική σημαία σε γειτονιά του χωριού τουλάχιστον 15 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση.Αναρτήθηκε απο : admin  στις  February 07, 2015
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 2497 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

Psinthos.net - Ψινθογνωσία

Διαβάστε μοναδικά άρθρα από την ιστορία του χωριού

εδώ »