Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο

Η μικρή αλλά σημαντική νίκη που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ, ήταν αποτέλεσμα μιας μάχης -κατά του σχεδιαζόμενου (εδώ και δεκαετίες) από τη Ν.Δ. ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και της συρρίκνωσης της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσης του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας- που μας αφορά όλους.

Διότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ., θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για όλους εμάς ως ασθενείς, αφού θα ρυμουλκείται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ν.Δ. θα βάλει τους ιδιώτες όχι από την πίσω πόρτα του ΕΣΥ, όπως ισχύει, αλλά από την κύρια είσοδο. Και οι ιδιώτες, ως γνωστόν, καθορίζουν τις τιμές τους με κριτήρια που τους εξασφαλίζουν απεριόριστο κέρδος.

Ετσι, στην ανάγκη, οι άρρωστοι και το κράτος θα πρέπει να αγοράσουν, δηλαδή να πληρώσουν. Με το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζοντας τη λειτουργία του εις βάρος του Δημοσίου και των ασθενών.

Γι’ αυτό επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει πάνω του (και όχι να αφήσει στον πλέον αρμόδιο υπουργό Υγείας) την εξαγγελία για «ένα πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ» την Τετάρτη το βράδυ από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020. Θέλει μεν να κλείσει το μάτι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι είναι μια κίνηση ακραία επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη, που θα προκαλέσει κυρίως κοινωνικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.

Η ψυχή του ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατόρθωσαν την περασμένη βδομάδα να ακυρώσουν ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα της ΣΔΙΤ στην Αίγλη Ζαππείου

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατροί και νοσηλευτές -η ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καθημερινή άνιση μάχη, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, με μισθούς που εξαϋλώθηκαν τα μνημονιακά έτη- έβγαλαν τις άσπρες μπλούζες τους για λίγο και κατάφεραν, την περασμένη εβδομάδα, να δώσουν το στίγμα τους, ακυρώνοντας ημερίδα «ενημέρωσης και διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας», που διοργάνωνε η «γαλάζια» ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, στην Αίγλη Ζαππείου. Το δικό του σχέδιο για την Υγεία έχει από πολύ νωρίς δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οπαδός του «λιγότερου κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς», όσο κι αν έχει προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από περίτεχνες, κάποιες φορές ακόμα και δακρύβρεχτες, αναφορές στις ανάγκες των ασθενών, δεν τα έχει καταφέρει. Η πριμοδότηση από τη Ν.Δ. του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εμφανής.

Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα θα επιστρέψει τη χώρα στις εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης του και θα καταστήσει τον δημόσιο τομέα τροφοδότη των ιδιωτών. Βέβαια, η Ν.Δ. -αλλά και το ΠΑΣΟΚ- ουδέποτε αντιμετώπισε την υγειονομική περίθαλψη ως αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, γι’ αυτό στο παρελθόν δεν έβαλε κανέναν φραγμό στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. ξεκινάει με την επίμονη ανάδειξη των αδυναμιών του τραγικά υποχρηματοδοτημένου, υποστελεχωμένου ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, φτάνει στην ανοιχτή δυσφήμηση του δημόσιου τομέα και ορισμένες στιγμές γίνεται έως και μακάβρια: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους -είχα την ευκαιρία να τα δω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο-, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Την παραπάνω παρουσίαση του ΕΣΥ με τα πιο μελανά χρώματα ακολουθούν οι... υποσχέσεις περί «τολμηρού άλματος στο μέλλον προς όφελος πάντα των πολιτών» του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετάλλαξης του υπουργείου Υγείας «από υπουργείο της απόγνωσης σε υπουργείο της ελπίδας» του Βασίλη Κικίλια. Μόνιμο ρεφρέν του πρωθυπουργού και εσχάτως του υπουργού Υγείας, ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον», «πιστεύουμε ακράδαντα στη δημόσια δωρεάν υγεία. Οχι στην κρατική».

Το παράδειγμα

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Και κάπου εδώ εισάγεται η θέση της «γαλάζιας» παράταξης υπέρ των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ: «Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί το νοσοκομείο αυτό σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μια μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα» είναι ένα από τα παραδείγματα που έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός. Στα βήματά του ο Β. Κικίλιας πρόσφατα, μεταξύ άλλων προτάσεων για τη λειτουργία των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, είπε: «Εάν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό-διοικητικό-παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους»!
πηγή /ΕΦ.ΣΥΝ. / Ντάνι Βέργου/
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Ορφανός Βασίλειος - Ψίνθος, Ρόδος

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 14 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !