Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Οι επιλογές της Ν.Δ. για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Οι επιλογές της Ν.Δ. για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Μετά την πολιτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα. Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Πλιώτας προέρχεται από γνωστή «γαλάζια» οικογένεια της Τρίπολης, ενώ και τα δύο νέα μέλη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είχαν εμπλακεί με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου και τη διαγραφή ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι πρώτες δηλώσεις της νέας ηγεσίας

Στην προσπάθεια που θα καταβάλει ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης αναφέρεται σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση, να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους», αναφέρει ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Β. Πλιώτας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας, Βασίλειος Πλιώτας, υπογραμμίζει: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης,  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Κ. Τσιάρας: Λύθηκε μια εκκρεμότητα

«Λύθηκε μια εκκρεμότητα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για δύο πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση ενήργησε με σεβασμό στην ιεραρχία» και τόνισε ότι «είναι δεδομένη η θεσμική μας προσπάθεια για αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας των θεσμών».

Κατέληξε λέγοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα και προσθέτει: «Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” είναι πέρα για πέρα υποκριτικό».Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Ορφανός Βασίλειος - Ψίνθος, Ρόδος

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 42 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !