Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Για πόλεμο στην Μεσόγειο προειδοποιεί Τούρκος εμπνευστής των δυόμισι πολέμων
Για πόλεμο στην Μεσόγειο προειδοποιεί Τούρκος εμπνευστής των δυόμισι πολέμων

Ο εμπνευστής της στρατηγικής των «δυόμισι πολέμων» της δεκαετίας του ‘90 -  ενάντια σε Ελλάδα (ένας πόλεμος), Συρία (δεύτερος πόλεμος) και Κούρδους (μισός πόλεμος) -  πρέσβης επί τιμή σήμερα, Σουκρού Ελεκντάγ, προειδοποιεί εκ νέου με πόλεμο.

Σύμφωνα με το Έθνος, με δηλώσεις του στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική-εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, ο Ελεκντάγ προειδοποιεί ότι το κλίμα, όπως διαμορφώνεται σήμερα στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.

 

Παράλληλα, καλεί την τουρκική ηγεσία να προχωρήσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Το άρθρο συνοδεύεται και από έναν χάρτη που εμφανίζει την φερόμενη ως τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (με κόκκινο χρώμα) να εκτείνεται πολύ δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, «σβήνοντας» ολότελα το Καστελόριζο, περνώντας εν συνεχεία «ξυστά» από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και καταλήγοντας νοτίως και δυτικά της Ιεράπετρας.

 
 
 

Για να στοιχειοθετήσει μάλιστα τη θέση του, ο Ελεκντάγ επικαλείται ως σημείο αναφοράς και τις θέσεις του νυν επιτελάρχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ενός ανθρώπου που προωθεί με αξιοσημείωτη ζέση ήδη από το 2011 το στρατηγικό «όραμα» της καλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), ένα «όραμα» στο οποίο το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί ως προοπτική και η ιδέα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.   

 

Συνεχίζοντας,  εμφανίζεται να αποκηρύσσει ως «σιδηρούν παραπέτασμα» τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έναν αγωγό που, εάν φτάσει στο σημείο της υλοποίησης όπως επιθυμούν ΕΕ και ΗΠΑ, θα ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (ενδεχομένως και της Αιγύπτου) προς την Κύπρο, τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προς τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

«Εάν πραγματοποιηθεί το έργο EastMed, θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία και τη γεωπολιτική της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα αντιμετωπίζει ένα ισχυρό μπλοκ συμμάχων που αποτελείται από την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ΕΕ, το οποίο έχει ως στόχο να αποκλείσει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ” από την Ανατολική Μεσόγειο και να αποτρέψει την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων τους. Επαναλαμβάνω: αυτή η συμμαχία στοχεύει στο να αποκόψει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο υψώνοντας ένα σιδηρούν παραπέτασμα μπροστά από τις ακτές μας», προειδοποιεί ο Ελεκντάγ.


ΠΗΓΉ TVXS
Επιγραφές Periclis - Επιγραφές, Ψηφιακές Εκτυπώσεις, Τυπογραφικά, Κάρτες, Αφίσες, Φυλλάδια, Ημερολόγια, Πανό, Χαρακτική, Πινακίδες

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 40 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !