Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Άρχισε στο βρετανικό Κοινοβούλιο η μάχη για το Brexit
Άρχισε στο βρετανικό Κοινοβούλιο η μάχη για το Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατόρθωσε να πείσει του αντάρτες βουλευτές του κόμματος να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης • Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου εντός της ημέρας κατατίθεται το νομοσχέδιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποτρέψουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, νομοσχέδιο που φαίνεται ότι μπορεί να περάσει χάρη στις ψήφους και των ανταρτών Συντηρητικών. Ο Μπόρις Τζόνσον απέτυχε να πείσει τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να μη στηρίξουν το νομοσχέδιο, διότι όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ, δεν κατόρθωσε να τους δώσει εχέγγυα ότι θα αποφευχθεί το άτακτο Brexit.

Βουλευτής προσχώρησε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Από νωρίς το μεσημέρι αυξάνεται ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης, ενώ την αποχώρησή του από τους Τόρις ανακοίνωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Φίλιπ Λι, ο οποίος προσχώρησε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με αποτέλεσμα να χάσει ο Μπόρις Τζόνσον την οριακή πλειοψηφία που είχε στο Κοινοβούλιο.

Στη δήλωσή του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον «σπρώχνει τη χώρα σε καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία με ανήθικα μέσα» ενώ τον κατηγορεί ότι καταστρέφει την οικονομία και είτε «χειραγωγεί είτε τρομοκρατεί είτε ψεύδεται».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, όπου θα γίνει η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου της αντιπολίτευσης.

Ομιλία Τζόνσον και σύγκρουση με Κόρμπιν

Κατά την ομιλία του για τη σύνοδο του G7, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης, όπου υποστήριξε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, γιατί έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε., ενώ υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα.

Κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι «ετοίμαζε από το καλοκαίρι» αυτό το «νομοσχέδιο-παράδοση», το οποίο είπε δεν έχει προηγούμενο, διότι σημαίνει ότι «η Βρετανία θα φανεί ότι σηκώνει λευκή σημαία στην Ε.Ε.».

Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος «δεν πρόκειται να κάνει ποτέ τίποτα τέτοιο».
 
Απαντώντας, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει ούτε εντολή ούτε ηθική και πλέον ούτε πλειοψηφία στη Βουλή». 

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Βρετανός πρωθυπουργός πιέστηκε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να εξηγήσει ποιες είναι οι έως σήμερα ενέργειές του για το Brexit και τι θα κάνει, αν περάσει το νομοσχέδιο. Έτσι, αναγκάστηκε να πει ότι, αν και διαφωνεί με το νομοσχέδιο και την πρόβλεψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση, είπε ότι θα υπακούσει τον νόμο και θα συμμορφωθεί.

Δεν έπεισε

Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν το πρωί ο Μπόρις Τζόνσον με τους αντάρτες βουλευτές, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας Ντέιβιντ Γκοκ και Φίλιπ Χάμοντ, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. και δυσπιστία για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ είχε αποστείλει και επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, ζητώντας διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε ερωτημάτων που αφορούσαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες, αλλά και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μια συμφωνία με την Ε.Ε. μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop. 

Για να τους πείσει, ο Μπόρις Τζόνσον, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ, είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πετύχει η κυβέρνηση θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Επίσης, υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης, αν περάσει, θα έχει τεράστιο κόστος, διότι η Βρετανία θα κληθεί να πληρώνει 1 δισ. λίρες το μήνα στην Ε.Ε. αν δοθεί παράταση, ενώ θα είναι «ενάντια στα βρετανικά συμφέροντα».

Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα υποχωρήσει, και ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με «όποιο κόστος», αν και το «ιδανικό θα ήταν με συμφωνία».

«Πρώτα ο νόμος, μετά οι εκλογές»

Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι δεν θα στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν προηγουμένως το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και δεν γίνει νόμος.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι βουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν το άτακτο Brexit και στη συνέχεια να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στη δήλωσή του τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει όλες τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποτρέψουν «τον Μπόρις Τζόνσον από το να χειραγωγήσει τις εκλογές για να πάμε σε άτακτο Brexit», και θα συνεργαστούν και στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σαβίλ Ρόμπερτς, αυτή είναι η απόφαση των κομμάτων που συναντήθηκαν το πρωί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εν όψει της κοινοβουλευτικής μάχης που ξεκινάει σήμερα.

Δήλωσε πεπεισμένη ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.

Για να γίνουν πρόωρες εκλογές, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πρέπει να συμφωνήσει και η αντιπολίτευσης και η Λιζ Σαβίλ Ρόμπερτς είπε στο Sky News, ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές ώστε να φύγει η χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αλλά και να παραμείνει στην εξουσία. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε οι εκλογές να μη γίνουν με τους δικούς του όρους».

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNP, του σκοτσέζικου κόμματος στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, που μεταξύ άλλων είπε ότι προτεραιότητα είναι «να αποτραπεί το καταστροφικό άτακτο Brexit» και να μην επιτρέψουν στον Τζόνσον να κάνει παιχνίδια με τις εκλογές προς όφελός του.

Η ημερήσια διάταξη

Το ωρολόγιο πρόγραμμα στο βρετανικό κοινοβούλιο (ώρες Ελλάδας)

16.30 Επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

17.30: Δήλωση του Μπόρις Τζόνσον για τη σύνοδο του G7. Η συζήτηση -θα δεχθεί ερωτήσεις- αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες.

19.30 (περίπου): Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Μάικλ Γκόουβ, θα ενημερώσει για την προετοιμασία αν η χώρα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία

20.30 (περίπου): Ενημέρωση του υπουργού Παιδείας, για θέματα χρηματοδότησης

21.30 (περίπου): Κατάθεση νομοσχεδίου από τον Κρις Φιλπ

21.35 (περίπου): Ο βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν καταθέτει το νομοσχέδιο SO24 της αντιπολίτευσης για την αποφυγή του άτακτου Brexit και ζητά την συζήτησή του με τη μορφή του κατεπείγοντος.

21.40 (περίπου): Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή -αναμένεται να κρατήσει 2,5 έως 3 ώρες.

24.00: Οι βουλευτές ψηφίζουν επί του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα η ψηφοφορία να μην γίνει απόψε, αλλά να αναβληθεί για αύριο.

Στηρίζουν και την αγωγή κατά Τζόνσον

Στο μεταξύ, δύο βουλευτές των Εργατικών, οι Τζες Φίλιπς και Άλεξ Σόμπελ, συνυπέγραψαν την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για να περάσει το σχέδιό του για το Brexit.

Η προσφυγή, που ξεκίνησε από την Τζίνα Μίλερ, επικεφαλής της εκστρατείας κατά του Brexit, αναφέρει ότι το κλείσιμο του Κοινοβουλίου είναι κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζει το δικαίωμα των βουλευτών στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Πηγή   ΕΦ.ΣΥΝ
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Ορφανός Βασίλειος - Ψίνθος, Ρόδος

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 40 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !