Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί ενώ μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Συνεχίζεται ο ψεκασμός των ελαιοδέντρων κατά του Δάκου όμως μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Ψίνθο !
H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο ενημερώνει με ανακοινώσεις της στο διαδίκτυο για την πορεία των δολοματικών ψεκασμών δακοκτονίας στις δημοτικές κοινότητες του νησιού μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας (στις 16/10/2013), από τις 18 Οκτωβρίου 2013 έως τις (περίπου) 26 Οκτωβρίου 2013 σειρά έχουν οι παρακάτω δημοτικές ενότητες του νησιού μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ψίνθος : « Αγ. Ισίδωρος, Απολακκιά, Απόλλωνα, Αρνίθα, Αρχίπολη, Ασκληπειός, Βάτι, Γεννάδι, Δαματριά, Διμυλιά, Έμπωνα, Θεολόγος, Ιαλυσός, Ίστριος, Καλαβάρδα, Κάλαθος, Κατταβιά, Κρεμαστή, Κρητηνία, Λάρδος, Λαχανιά, Λίνδος, Μαλώνα, Μαριτσά, Μάσσαρη, Μεσαναγρός, Μονόλιθος, Παραδείσι, Παστίδα, Πλατάνια, Προφύλια, Πυλώνα, Σάλακος, Σιάννα, Σορωνή, Φάνες και Ψίνθος. »

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα αγροκτήματα τους αλλά και να παρευρίσκονται σε αυτά, όσοι επιθυμούν, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα. Επίσης παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Βέβαια φέτος αναμένεται ότι αρκετοί παραγωγοί και ελαιοκαλλιεργητές στη Ψίνθο αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού να έχουν μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με τις άλλες χρονιές και αυτό γιατί πολλά ελαιόδεντρα προσβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος από το έντομο Ρυγχίτης (βλέπε "Σχετικά με την προσβολή των ελαιώνων από το έντομο Ρυγχίτης") κάτι που όπως φαίνεται επηρέασε αρκετές καλλιέργειες φέτος στο νησί. Έτσι ενώ αρχικά υπήρχε μεγάλη ποσότητα καρπού στα δέντρα στη πορεία χάθηκε λόγο της προσβολής.

Παρόλαυτά οι ψεκασμοί κατά του Δάκου συνεχίζονται κάτι που για πολλούς θα είναι ουσιαστικά άχρηστο για φέτος αφού δεν υπάρχει ικανή ποσότητα καρπού στα ελαιόδεντρα !

Τέλος σχετικά με τη πορεία των ψεκασμών κατά του Δάκου, αρκετά παράπονα θα ακούσει κανείς στα χωριά και αυτό γιατί ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο διεξαγωγής των ψεκασμών αυτών με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να μην ψεκάζονται κάθε χρόνο, αν και η Περιφέρεια καλεί μέσω των ανακοινώσεων της τους ενδιαφερόμενους να έχουν ανοιχτά τα χωράφια τους και όσοι θέλουν ακόμα μπορούν να παρευρίσκονται σε αυτά. Κάτι καλύτερο ίσως θα μπορούσε να γίνει οργανωτικά έτσι ώστε να ψεκάζονται περισσότερα χωράφια αλλά αυτό είναι δουλειά των αρμόδιων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ψεκασμούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο, τηλ. 2241364912, 2241364926.

Η σχετική ανακοίνωση πορείας των ψεκασμών εδώ: http://www.notioaigaio.gr/ckfinder/userfiles/files/daco.pdf

↪ Αναρτήθηκε: 21 Οκτωβρίου 2013 :: Αναγνώστηκε: 1647 φορές