Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Η διαμάχη για την κυριότητα της πλατείας Ψίνθου

Η διαμάχη για την κυριότητα της πλατεία Ψίνθου
Σε ποιον ανήκει η πλατεία της Ψίνθου ; Στους Ψινθενούς, θα ήταν μια πρώτη αυθόρμητη απάντηση όμως καθώς και ο χώρος αυτός είναι ένα ακίνητο, σε κάποιον θα πρέπει να ανήκει νομικά. Για την κυριότητα της πλατείας του χωριού υπάρχει μια διαμάχη εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ του Ι.Ν Γεννήσως της Θεοτόκου Ψίνθου και του ενιαίου Δήμου Ρόδου σήμερα, ως συνέχεια του πρώην Δήμου Καλλιθέας όταν και επί των ημερών του ουσιαστικά ξεκίνησε το θέμα.

Η αρχή φαίνεται να έγινε το 2002 όταν τότε η Κοινότητα Ψίνθου και ο Δήμος Καλλιθέας ζήτησαν από τον Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου την χρήση της πλατείας προκειμένου να προβούν στην διαμόρφωση της (αφορούσε την διαμόρφωση που έγινε το 2005-06 πλακόστρωτα, φωτισμός, ασφαλτικά και πεζοδρομία). O τότε πρόεδρος της Κοινότητας Ψίνθου κ. Τσούλλος Θαρρενός υποστηρίζει ότι : «παρότι η εκκλησία μας έκανε χαρτί με την έγκριση της Μητρόπολης ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έβαλε τον δικηγόρο να κάνει χρησικτησία». Αυτό περιπλέκει κάπως την υπόθεση η οποία όμως νομικά ξεκινάει στις αίθουσες των δικαστηρίων με την αγωγή που άσκησε το 2005 ο πρώην Δήμος Καλλιθέας.

Παρακάτω εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης :

Σύντομο ιστορικό της διαμάχης

Τότε ο Δήμος Καλλιθέας (2005) είχε ασκήσει αγωγή με την οποία υποστήριζε ότι η πλατεία του ανήκει καθώς ο χώρος αυτός θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, βάση μάλιστα του ρυμοτομικού σχεδίου της τότε Κοινότητας Ψίνθου η πλατεία χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστη.

Κατόπιν το δικαστήριο (2007), έκρινε ότι η πλατεία βρισκόταν σε κοινή χρήση τουλάχιστον κατά τα τελευταία εκατό χρόνια χωρίς ποτέ ο Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Ψίνθου να εναντιωθεί.

Το 2008 όμως ο Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Ψίνθου προσέφυγε κατά της απόφασης η οποία εκδόθηκε ερήμην του υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν είχε γίνει σωστή ερμηνεία του νόμου και ότι η πλατεία της Ψίνθου ανήκει στην ιδιοκτησία του αφού από ανέκαθεν η εκάστοτε εκκλησιαστική επιτροπή ήταν εκείνη που διαχειριζόταν την εκμετάλλευση της πλατείας ενώ υπάρχουν και κτηματολογικές εγγραφές.

Ο Ι.Ν Γεννήσως της Θεοτόκου ισχυρίζεται ότι η πλατεία βρισκόταν στην ιδιοκτησία του εδώ και πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο και πως το ρυμοτομικό σχέδιο της πρώην Κονότητας Ψίνθου που εγκρίθηκε το 1978 δεν αποτελεί ικανό τεκμήριο αποδείξεως ότι η πλατεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστη.

Στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η υπόθεση

Ο Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Ψίνθου, ζητά την ακύρωση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου βάση της οποίας αναγνωρίστηκε ότι η κυριότητα της πλατείας ανήκει στον πρώην Δήμο Καλλιθέας και έτσι τώρα η υπόθεση θα κριθεί αύριο Παρασκευή (09/11/2018) στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου αυτή τη φορά μεταξύ του Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Ψίνθου και του ενιαίου πλέον Δήμου Ρόδου.

↪ Αναρτήθηκε: 08 Νοεμβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1031 φορές