Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Στο διαδίκτυο αναρτά η ΠΝΑΙ τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του νερού του Φράγματος Γαδουρά

Στο διαδίκτυο αναρτά η ΠΝΑΙ τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του νερού του Φράγματος Γαδουρά
Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του νερού του Φράγματος Γαδουρά μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα από την νέα ιστοσελίδα του φράγματος στην διεύθυνση www.een-gadoura.gr/quality/measurements/, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για ζήτημα διαφάνειας, λογοδοσίας και σεβασμού προς τους πολίτες και τη δημόσια υγεία, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ποιοτικών αναλύσεων του νερού του Φράγματος Γαδουρά.

Αν και η Ψίνθος δεν τροφοδοτείται με νερό από το φράγμα, κατά καιρούς πολίτες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους σχετικά με τις μετρήσεις στο πόσιμο νερό καθώς για την μη ανάρτηση των στοιχείων αυτών στο διαδίκτυο. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το καλοκαίρι, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου είχε θίξει το θέμα με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΥΑ Ρόδου, την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τον Δήμαρχο Ρόδου.

Παρακάτω η ανακοίνωση της ΠΝΑΙ :

« Σε μια κίνηση καινοτόμα και πρωτοποριακή, ταυτόσημη της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας, αλλά και του σεβασμού προς τους πολίτες και τη δημόσια υγεία, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του Φράγματος Γαδουρά, μέσα από την οποία, οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των χημικών ελέγχων και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που παραδίδεται από το Φράγμα, μέχρι τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ που υδροδοτούν την πόλη της Ρόδου.

Η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας www.een-gadoura.gr, η οποία βρίσκεται από σήμερα στο Διαδίκτυο, ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη, πλαισιωμένου από τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης του Φράγματος, Νίκο Λυμπερόπουλο και τον ΓΓ της απερχόμενης διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλία Τσέρκη, προκειμένου να δοθεί η δέουσα προσοχή στη σημασία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, για τη δημόσια υγεία.

Η ιστοσελίδα παρουσιάστηκε ανά ενότητα των περιεχομένων της από τον κ. Λυμπερόπουλο, με έμφαση στο σκέλος της δημοσιοποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού, από τα 11 σημεία δειγματοληψίας , από την λίμνη του Φράγματος μέχρι λίγα μέτρα πριν το νερό διοχετευτεί στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ.

Επ’ αυτού, τόσο ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης του Φράγματος, τόνισαν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι υπεύθυνη και υπόλογη για την ποιότητα του νερού μέχρι του σημείου που αυτό παραδίδεται στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ.

Ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε:

«Είμαι περήφανος γιατί σε αυτήν την περιοχή της Ελλάδας ξεκινά με τον πιο διαφανή και δημοκρατικό τρόπο, η παρουσίαση στην κοινωνία και η συζήτηση για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως είναι το Φράγμα Γαδουρά, δεν προορίζεται για να απαντήσει μόνο στο μεγάλο ζήτημα της επάρκειας νερού. Έρχεται και να απαντήσει σε μια ακόμη ανάγκη της εποχής, να ανοίξει επιτέλους τη συζήτηση για την ποιότητά του. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χημικών αναλύσεων του νερού που το Φράγμα του Γαδουρά παραδίδει στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ αναρτώνται στην ιστοσελίδα και είναι στη διάθεση κάθε πολίτη.

Η αντιμετώπιση των θεμάτων δημόσιας υγείας με τον πιο διάφανο και δημόσιο τρόπο, είναι ένα στοιχείο δημοκρατίας, πολιτισμού, σεβασμού προς τους πολίτες και απόλυτης υιοθέτησης της δημόσιας λογοδοσίας.

Το να αλλάξεις εποχή, δεν γίνεται με τα λόγια. Γίνεται με πάρα πολλή δουλειά, με αποφάσεις, με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων, με την πολιτική απόφαση υλοποίησής τους καθώς και με την πολιτική απόφαση και την θέληση να συγκρουστείς για όλα αυτά που πραγματικά αξίζουν
»

Την Περιφερειακή Αρχή συνεχάρη για την πρωτοβουλία της , εκ μέρους του ΙΣΡ, ο απερχόμενος ΓΓ, Ηλίας Τσέρκης, ο οποίος τόνισε «ότι σκοπός της συνεργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι να εγγυηθούμε την ποιότητα του πόσιμου νερού, ένα μεγάλο ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και που με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η διαχείρισή του γίνεται με την μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Σημειώνεται ότι σήμερα, το νερό που παράγεται από το Φράγμα Γαδουρά και υδροδοτεί την πόλη της Ρόδου, είναι υψηλής ποιότητας και εντός των αυστηρότερων προδιαγραφών που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.

Οι λειτουργικές παράμετροι και οι διεργασίες καθαρισμού του νερού, παρακολουθούνται και ρυθμίζονται σε εικοσιτετράωρη βάση όχι μόνο στην είσοδο και την έξοδο των Ε.Ε.Ν, αλλά σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας, μέσω του συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού.

Η ποιότητα του νερού ελέγχεται σε όλα τα στάδια επεξεργασίας με πλήθος χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό του Αναδόχου στο Εργαστήριο του Έργου, καθώς και σε εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια.
»

↪ Αναρτήθηκε: 31 Οκτωβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1011 φορές