Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Βορειότερα της Ρόδου το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα - Εικόνα της εξέλιξης του φαινομένου από δορυφόρο

Βορειότερα της Ρόδου το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα - Εικόνα της εξέλιξης του φαινομένου από δορυφόρο
Το πέρασμα της θα κάνει η κακοκαιρία «Ξενοφών» τις επόμενες ώρες και από τα Δωδεκάνησα, αν και η περιοχή μας δεν βρίσκεται στο πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», στα βορειότερα τμήματα του νομού ενδέχεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα (καταιγίδες και θυελλώδης άνεμοι) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία (29/09/2018 08:59) και προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίου καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ (επικαιροποιημένο εκτ.δελ.καιρού 27/09/2018 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία - ΕΜΥ/ΕΜΚ Ελληνικό, 28-09-2018/1300 C Α.Α. 4/2018), το Σάββατο (29/09/2018) σταδιακά μέχρι το βράδυ θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την Κυριακή (30/09/2018) στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Επίσης σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, γίνεται γνωστό ότι την Κυριακή (30/09/2018) οι άνεμοι θα πνέουν σε επίπεδο θύελλας με ένταση από 9 έως 10 μποφόρ.

Ο «Ξενοφών» πλησιάζει από νοτιοδυτικά την χώρα μας και το Σαββατοκύριακο περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Ανατολικής Θεσσαλίας θα επηρεαστούν. Οι καταιγίδες κατά περιόδους αναμένεται να είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων ακόμα και στην Αττική. Αν και <καθώς πλησιάζει την Ελλάδα ο Ξενοφών η ταχύτητα των ανέμων μειώνεται, στην θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων αναμένονται το Σάββατο άνεμοι έντασης έως 10 Μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7 - 8 μποφόρ. Όπως αναφέρει το meteo.gr: «η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένουμε στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα επίσης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελ/νησου, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τη Δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες».

Νεότερο άρθρο (29/09/2018) στο meteo.gr, αναφέρει ότι «Εξασθενεί ο Ξενοφών αλλά παραμένει επικίνδυνος» ενώ η τροχιά του είναι ελαφρώς πιο βόρεια από τις χθεσινές προβλέψεις. Εκτός του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, ο «Ξενοφών», φέρνει μαζί του και σκόνη από την Αφρική πάνω από την Κρήτη με κατεύθυνση βόρεια.

Δείτε παρακάτω εικόνα μέσω δορυφόρου, της εξέλιξης του φαινομένου πάνω από την Ελλάδα, η οποία ανανεώνεται κάθε λίγα λεπτά :

{ * Τέλος ροής * }

Τέλος με ανακοίνωση της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις (27/09/2018), ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας:

• Να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

• Να στερεώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

• Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους.

•Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

•Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).


↪ Αναρτήθηκε: 29 Σεπτεμβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1134 φορές