Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Καύσωνας και ο παράγοντας υγρασία

Καύσωνας και ο παράγοντας υγρασία
Ένα φυσιολογικό καλοκαίρι συνήθως έχει και ορισμένες ημέρες όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά.

Αν και υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για το τι είναι καύσωνας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καύσωνας είναι μια παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή ενώ μπορεί να συνοδεύεται με την εμφάνιση υψηλού ποσοστού υγρασίας.

Όπως αναφέρεται και στην wikipedia : «Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της, και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.».

Ο καύσωνας συγκαταλέγεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι επικίνδυνος για τη ζωή.

Στην wikipedia ακόμα αναφέρεται ότι : «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.»

Αν και τα παραπάνω θεωρούνται ικανές συνθήκες για την εμφάνιση καύσωνα, το φετινό καλοκαίρι στην Ρόδο συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για την ζέστη που νιώθουν και την αποδίδουν στον καύσωνα. Στην πραγματικότητα φέτος δεν ευθύνονται γιαυτό τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο ο συνδυασμός ζέστης και πολύ υψηλής υγρασίας.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες τα επίπεδα υγρασίας στο νησί ήταν ιδιαίτερα αυξημένα φτάνοντας το 80% και 90% κάτι που έχει ως συνέπεια αυτό το αίσθημα της κούρασης και δυσφορίας αν και το θερμόμετρο συνήθως τις μέρες αυτές δεν έδειχνε θερμοκρασίες άνω των 35 C βαθμών Κελσίου. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα ποσοστά υγρασίας σε μια σχετική ιστοσελίδα όπως π.χ το meteo.gr όπου παρουσιάζονται τα ποσοστά υγρασίας διάφορες ώρες / ανά μέρα.

Η δυσφορία που αισθανόμαστε μετριέται. Ο δείκτης δυσφορίας μας δείχνει «πόση ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά» με το συνδυασμό της τρέχουσας θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας. Ο υπολογισμός των τιμών του δείκτη δυσφορίας(οC) γίνεται με την παρακάτω σχέση: DI = Tα – 0,55 (1 – 0,01 RH) (Tα – 14,5) (Gile's et. al equation). Δείτε εδώ έναν πίνακα εκτίμησης της δυσφορίας με βάση τις τιμές του δείκτη δυσφορίας.

Ο δείκτης θερμότητας (heat index) αποτελεί ένα μέτρο του κατά πόσο η θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με τα ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν στην αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσμού, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Δείτε παρακάτω σχετικό διάγραμμα:

heat index
* Πηγή διαγράμματος: www.eurometeo.com/english/read/doc_heat

Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας, μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ανθρώπους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου λόγω εξάντλησης από θερμοπληξία.

Εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι - καθώς η ικανότητα του σώματος να αποβάλει την πρόσθετη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία -, οι παχύσαρκοι, οι ασθενείς αλλά και οι αθλητές. Αθλητές και όσοι εργάζονται έξω στον ήλιο υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να πίνουν πολύ συχνά νερό ακόμα και αν δεν νιώθουν πως διψάνε.

Το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει την θερμότητα μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης. Ο ιδρώτας που εκκρίνεται από τους λεγόμενους «ιδρωτοποιούς» αδένες του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της εφίδρωσης. Όμως η υγρασία εμποδίζει την ορθή λειτουργία της εφίδρωσης. Ο μηχανισμός της εφίδρωσης δρα εξατμίζοντας την υγρασία από το δέρμα έτσι ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Όταν όμως υπάρχει αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό νερού στον αέρα σε σχέση με την υγρασία του δέρματος. Έτσι η ποσότητα εξάτμισης που μπορεί να γίνει από το δέρμα μας ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να κρυώσει το σώμα μας, είναι πολύ περιορισμένη.

Για όσους εργάζονται ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Η αίσθηση δυσφορίας, ο πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι σε συνδυασμό με κόπωση και γενικότερη αίσθηση απώλειας ενέργειας είναι ενδείξεις οτι οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο νερό ώστε να μην αφυδατωθεί.

Θερμοπληξία και αφυδάτωση μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

Χώροι με κλιματισμό, σκιερά μέρη που δεν εκτίθενται στον ήλιο είναι σημεία στα οποία έχουμε λιγότερες πιθανότητας να βλάψουμε τον οργανισμό μας.

Αποφυγή μακράς έκθεσης στον ήλιο, ανοιχτόχρωμα ρούχα, ελαφριά ένδυση, ένα καπέλο, μικρά και συχνά γεύματα, νερό και κατανάλωση φυσικών χυμών μπορούν να μειώσουν το αίσθημα δυσφορίας και να βοηθήσουν την κατάσταση αλλά όχι να την εξαλείψουν.

Σε άλλες χώρες στα μετεωρολογικά δελτία εκδίδεται ο δείκτης δυσφορίας όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες αυξημένης υγρασίας και ζέστης. Στην χώρα μας, η οποία δεν είναι τροπική χώρα, περισσότερο αναφέρεται προειδοποιητικά ότι πρόκειται να υπάρξει δυσφορία από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στον αέρα. Ας ελπίσουμε πάντως πως ποτέ δεν θα γίνουμε χώρα με τροπικό κλίμα καθώς στις χώρες αυτές οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στις σχεδόν μόνιμες συνθήκες συνδυασμού υγρασίας και ζέστης κάτι που για εμάς θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο και βασανιστικό αν όχι αδύνατον για ορισμένους.

↪ Αναρτήθηκε: 22 Αυγούστου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1706 φορές