Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Μάνος Ελευθερίου (12 Μαρτίου 1938 - 22 Ιουλίου 2018)

Μάνος Ελευθερίου (12 Μαρτίου 1938 - 22 Ιουλίου 2018)
Έφυγε από την ζωή ξημερώματα της Κυριακής 22ης Ιουλίου 2018 ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μυθιστορήματα, μία νουβέλα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Τους στίχους του μελοποίησαν και τραγούδησαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, ίσως να μην το ξέρετε αλλά ορισμένα από τα τραγούδια που έχετε ακούσει είναι δικά του.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου, επειδή ο πατέρας του ήταν ναυτικός, σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη και τον Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1960 βρίσκεται στα Ιωάννινα για την στρατιωτική του θητεία όπου και άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε στην wikipedia ένα σύντομο βιογραφικό, πληροφορίες για την έργο του, λίστα των τραγουδιών του καθώς τις βραβεύσεις που έλαβε καθώς τιμήθηκε το 2005 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του «Ο καιρός των χρυσανθέμων» ενώ το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του από την Ακαδημία Αθηνών.

Η υπουργός πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου σε συλλυπητήριο μήνυμά της αναφέρει πως οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου τραγούδησαν τη μοναχικότητα, το αστικό τοπίο μιας κοινωνίας που αλλάζει από τη Δικτατορία προς τη μεταπολίτευση, τους άδειους δρόμους και τις στριμωγμένες πόλεις, τα τοπία και τους ανθρώπους τους : «Ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και αρθρογράφος, διανοούμενος, καλλιτέχνης με δημόσιο λόγο και παρουσία, ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε εμβληματική και πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία σφράγισε μια σειρά από τομείς του νέου ελληνικού πολιτισμού.

Ευγενής και πνευματώδης, με τον ευθύβολο λόγο του, το χιούμορ και το πνεύμα του, την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, ο Μάνος Ελευθερίου εξέφρασε την αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από τους στίχους του συμπύκνωσε "τα λόγια και τα χρόνια" μιας μεταβατικής περιόδου για τη χώρα. Τα, περισσότερα από 400, τραγούδια του που έχουν μοιραστεί στα χείλη όλων μας, αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του εκτενούς έργου του
».

Εμείς δεν θα γράψουμε πολλά απλά θα σας παραπέμψουμε σε μια συνέντευξη που έδωσε ο ποιητής το 2017 που αξίζει να διαβάσετε και στην παρέμβαση που έκανε για το θέμα του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του άτυχου παιδιού - θύμα bullying - από την Κρήτη.

Τον Οκτώβρη του 2017 σε συνέντευξη στη εφημερίδα Documentο ερωτάται από τη δημοσιογράφο άν πιστεύει στο θεό και εκείνος απαντά «Ένας Θεός το ξέρει! Χρειάζεται η πίστη, κυρίως η πίστη για έναν καλύτερο κόσμο. Και θέλω να πιστεύω ότι έβαλα ένα λιθαράκι για να τον ομορφύνω.». Διαβάστε την συνέντευξη εδώ.

Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, του Μάνου Ελευθερίου :

« Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν.

Είτε αυτοκτόνησε το παιδί, είτε τον δολοφόνησαν και τα δύο είναι φοβερά. Ουσιαστικά, τον δολοφόνησαν οι συμφοιτητές του που τον κορόιδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αντέχει να είναι ο άλλος, ο διπλανός του, κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση οι καθηγητές της σχολής.

Το δημοτικό σχολείο είναι το βασικό και η οικογένεια. Η ευαισθησία και η ομορφιά αποτελούν στόχο.
»


Δείτε μία λίστα με τα τραγούδια που έχει γράψει ο Μάνος Ελευθερίου στο stixoi.info .

↪ Αναρτήθηκε: 23 Ιουλίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1169 φορές