Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που όμως πολλές φορές έχει γίνει εφιάλτης λόγω των δασικών πυρκαγιών. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Η διατήρηση του δασικού μας πλούτου και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς του ίδιους.

Παρακάτω ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ενημερωτικό μήνυμα για την προστασία των αγροτών και άλλων επαγγελματιών της υπαίθρου από τις δασικές πυρκαγιές

« Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ετοίμασε και παρουσιάζει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο ένα νέο ενημερωτικό μήνυμα σε μορφή βίντεο για τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους προστασίας από αυτές.

Και το φετινό μήνυμα φέρει τον γνωστό τίτλο της εκστρατείας ενημέρωσης: «Δασικές Πυρκαγιές- Προετοιμάσου» και περιέχει βασικές οδηγίες προστασίας για την καλύτερη προετοιμασία και προφύλαξη από τις δασικές πυρκαγιές ατόμων που πραγματοποιούν εργασίες στην ύπαιθρο.

Πιο συγκεκριμένα το ενημερωτικό μήνυμα παρουσιάζει τα κυριότερα μέτρα προετοιμασίας που μπορούν να λάβουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι επαγγελματίες, ώστε να προστατεύσουν το σπίτι και τις περιουσίες τους απέναντι στη δασική πυρκαγιά που μπορεί να εξελίσσεται κοντά τους. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι η υπενθύμιση για τη σωστή συντήρηση μηχανημάτων και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, ώστε να εξασφαλίσουν οι ίδιοι ότι τόσο οι εργασίες που πραγματοποιούν όσο και τα μηχανήματά τους δεν θα γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προς όφελος της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης όλων προς την κατεύθυνση της προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου που μας περιβάλλει, παρακαλούμε για την περαιτέρω προώθηση του ενημερωτικού μηνύματος, προκειμένου να συμβάλλουμε από κοινού στον περιορισμό των συνεπειών από την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών.


Μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό μήνυμα στον παρακάτω σύνδεσμο: Δασικές Πυρκαγιές - Προετοιμάσου
»


Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει

- Για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων

« Είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτές :

• Η αποψίλωση τους από ξερά χόρτα
• Η απομάκρυνση τυχόν συσσωρευμένης καύσιμης ύλης

Απαγορεύεται να ανάβουμε φωτιά και να πετάμε αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα στους χώρους αυτούς.

Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω διώκεται ποινικά (ΦΕΚ 1346 τ.Β'/2012).

Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει

Δείτε σχετική εικόνα στον παρακάτω σύνδεσμο: Σας υπενθυμίζουμε ότι - Οικόπεδα
»

- Για τους μελισσοκόμους

« Κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα των κυψελών μέχρι την 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της περιοχής είναι 1 ή 2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ :

Το κάπνισμα των κυψελών που είναι μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον:

- Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες, καθώς και η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης τους από δέντρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

- Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα)

- Στις κυψέλες, σε εμφανές σημείο, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη

* Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω διώκεται ποινικά 9 Α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β' 1554)


Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει

Δείτε σχετική εικόνα στον παρακάτω σύνδεσμο: Σας υπενθυμίζουμε ότι - Κυψέλες
»

↪ Αναρτήθηκε: 12 Ιουλίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1276 φορές