Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την Ψίνθο

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την Ψίνθο
Το νερό είναι το σημαντικότερο φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ως δημόσιο αγαθό χρήζει προστασίας και ορθής διαχείρισης προς όφελος των κοινωνιών. Σήμερα το θέμα του νερού απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους που συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας νερού ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Η Ψίνθος ήταν και είναι μια περιοχή προικισμένη από την φύση με νερό. Το χωριό ήταν φημισμένο για τις φυσικές πηγές του που όμως τις τελευταίες δεκαετίες σταδιακά στέρεψαν. Εκτός του ότι το νερό των φυσικών πηγών εξυπηρετούσε ορισμένες ανάγκες χωριανών όπως το πότισμα χωραφιών, το σημαντικότερο πλήγμα είναι αυτό στο φυσικό περιβάλλον κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες και που αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη παρέμβαση π.χ στην Κοιλάδα της Ψίνθου ένα μεγάλο μέρος του πράσινου (δέντρων και φυτών) θα είχε οριστικά εξαλειφθεί. Οι πηγές που στέρεψαν ήταν το πρώτο σημάδι ανησυχίας για τους κατοίκους της Ψίνθου. Οι χωριανοί άρχισαν να αναρωτιούνται για τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία αυτή έχει ενταθεί αφού λίγο οι μειωμένες βροχοπτώσεις, οι αναφορές για κλιματική αλλαγή, η αυξημένη κατανάλωση τους θερινούς κυρίως μήνες αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε θέματα για τον αριθμό των γεωτρήσεων που υπάρχουν στο χωριό σε συνδυασμό με την παραφιλολογία και τις φήμες για την εξάντληση των αποθεμάτων κάθε τόσο δημιουργούν μόνο αγωνία και φόβο στους κατοίκους κάθε φορά που συμβαίνει να έχουμε διακοπή της υδροδότησης στο χωριό. Μάλιστα οι διακοπές νερού που σημειώθηκαν πέρσυ και φέτος στην Ψίνθο σε συνδυασμό με τα νέα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές του νησιού, επέτειναν την αγωνία και τα ερωτηματικά.

Τις ημέρες που το χωριό αντιμετώπισε πρόβλημα με το νερό η ιστοσελίδα μας δέχτηκε ερωτήματα από κατοίκους που ζητούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Είχαμε τότε αναρτήσει τις απόψεις μελών του τοπικού συμβουλίου και του προέδρου της Δ.Κ Ψίνθου για ό,τι είχε συμβεί. Αφού τελικά το πρόβλημα στην Ψίνθο φαίνεται πως επιλύθηκε, όμως η πρόκληση στα ζητήματα του νερού συνολικότερα στο νησί παραμένει, αποφασίσαμε τώρα σε ένα πιο ήπιο κλίμα, να απευθυνθούμε στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. σε μια προσπάθεια να λύσουμε ορισμένες από τις απορίες που θα είχε ο κάθε συγχωριανός μας.

Έτσι συμπυκνώσαμε όλες αυτές τις απορίες που έχουμε καταγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα σε 6 ερωτήσεις τις οποίες θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε που άμεσα δέχτηκε να απαντήσει.

Παρακάτω οι ερωτήσεις που του θέσαμε και οι απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. :


1. Η Ψίνθος ανέκαθεν ήταν γνωστή για τις φυσικές πηγές και τα τρεχούμενα νερά της, σήμερα οι φυσικές πηγές του χωριού έχουν στερέψει, μπορείτε να μας πείτε πόσες γεωτρήσεις διατηρεί η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.στην Ψίνθο ;

Η ΔΕΥΑΡ διαθέτει 21 γεωτρήσεις στα όρια γαιών Ψίνθου. Από τις 21 γεωτρήσεις οι 2 χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση του οικισμού.


2. Tον Μάιο που μας πέρασε στην Ψίνθο είχαμε διακοπές στην υδροδότηση, απ' όσο γνωρίζουμε το πρόβλημα αποκαταστάθηκε με την εγκατάσταση νέας αντλίας σε δεξαμενή του χωριού η οποία αντικατέστησε άλλη που είχε καεί. Η συγκεκριμένη αντλία που εγκαταστάθηκε προσφέρει μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ή πρόκειται για μια οριστική λύση ;

Το Μάιο οι διακοπές οφείλονταν στο λόγο ότι η μία από τις δύο γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του οικισμού και τμήμα της άρδευση (Kηπούλια) είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω καμένης αντλίας. Ανέκαθεν η Ψίνθος υδροδοτούνταν από δύο γεωτρήσεις. Για τον οποιοδήποτε λόγο τεθεί εκτός λειτουργιά η μια από τις δύο αντλίες θα δημιουργούνται προβλήματα στην υδροδότηση την περίοδο με αυξημένη κατανάλωση ( π.χ καλοκαίρι). Οριστική λύση είναι να διατεθούν νέες γεωτρήσεις για την υδροδότηση του χωριού. Για τον σκοπό αυτό προχωράμε μελέτη για να γίνει έργο ώστε να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον τα ίδια προβλήματα.


3. Διακοπές στην υδροδότηση στην Ψίνθο είχαμε όμως και πέρσι το καλοκαίρι κάτι που είχε να συμβεί καιρό. Δεδομένης της ανομβρίας των τελευταίων ετών και της αυξημένης κατανάλωσης τους θερινούς μήνες ποια η κατάσταση που υφίσταται σήμερα στις δεξαμενές της Ψίνθου ; Υπάρχει πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε κάποια-ες από αυτές, υπάρχει δεξαμενή που έχει ξεμείνει από νερό ή είναι απλά φήμες ;

Πέρυσι τα προβλήματα οφείλονταν στο ίδιο φαινόμενο με καμένη αντλία. Η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα είναι γενικότερο φαινόμενο και δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ψίνθο αλλά σε όλη την έκταση του νησιού . Η μείωση της παραγωγής των γεωτρήσεων είναι φυσικό φαινόμενο και δικαιολογημένο λόγω της ανομβρίας και θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς. Μία δεξαμενή υπάρχει για την ύδρευση και μία για την άρδευση . Δεν υπάρχει δεξαμενή οπού να έχει ξεμείνει σήμερα από νερό.


4. Που πηγαίνει το νερό που αντλείται από την Ψίνθο ; Μπορείτε να μας πείτε ποιες περιοχές του νησιού τροφοδοτούνται με νερό από τις γεωτρήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στην Ψίνθο ;

Από τις 21 γεωτρήσεις οι 2 δίνουν στον οικισμό και η 1 στην άρδευση . Άλλες 2 γεωτρήσεις έχουν γίνει μόνο δοκιμαστικές αντλήσεις και δεν λειτουργούν ( δεν έχουν καν αντλία ). 2 γεωτρήσεις έχουν προβλήματα με την στάθμη και δεν λειτουργούν , και οι υπόλοιπες γεωτρήσεις δίνουν προς Καλυθιές - Φαληράκι και Ρόδο. Με την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά όλες οι γεωτρήσεις λειτουργούν μόνο για συντήρηση και ελέγχο των δικτύων τους μεταφέροντας την ελάχιστη ποσότητα νερού προς την πόλη της Ρόδου.


5. Με όσα συνέβησαν πέρσι και φέτος στην Ψίνθο και βλέποντας την γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές του νησιού οι κάτοικοι της Ψίνθου εύλογα ανησυχούν για το αν γίνεται υπεράντληση των υδάτων από το χωριό με σκοπό να τροφοδοτηθούν άλλες περιοχές της Ρόδου με αποτέλεσμα η Ψίνθος κάποτε να ξεμείνει από νερό, ισχύει κάτι τέτοιο ;

Με την λειτουργία του φράγματος οι γεωτρήσεις δεν λειτουργούν παρά μονό για την συντήρηση τούς. Έτσι ΔΕΝ υπάρχει θέμα εξάντλησης του υδροφόρου ορίζοντα και έλλειψης νερού μελλοντικά για την Ψίνθο από υπεράντληση. Υπάρχουν όμως και άλλα φαινόμενα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα όπως για παράδειγμα ένας σεισμός (εύχομαι να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα). Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε 3 γεωτρήσεις που δίνουν στην πόλη της Ρόδου. Μόλις γίνει αυτό θα θέσουμε εκτός λειτουργίας τις υφιστάμενες δύο γεωτρήσεις του οικισμού ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν οι φυσικές πηγές. Η μελέτη για την παραπάνω πρόταση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.


6. Ποια τα άμεσα σχέδια της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος στο νησί ;

Η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε ένα Master Plan υδροδότησης έτσι ώστε αφού καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια η υφιστάμενη κατάσταση, να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για όλο το νησί. Με το master plan θα μπουν σε τάξη πολλά πράγματα και κυρίως θα καταλήξουμε στον καλύτερο σχεδιασμό υδροδότησης του νησιού εκμεταλλευόμενοι όλους τους διαθέσιμους πόρους νερού (γεωτρήσεις, φράγμα, λίμνες, ποτάμια και υπόγεια νερά) που χάνονται στην θάλασσα. Είναι ένα βασικό εργαλείο που δυστυχώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη έμφαση στο παρελθόν.

↪ Αναρτήθηκε: 11 Ιουλίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1347 φορές