Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ο Δήμαρχος Ρόδου για την διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων

Ο Δήμαρχος Ρόδου για την διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων (φυλλάδιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.)
Το θέμα της διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων θίγει με άρθρο του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στο οποίο αναφέρει ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η υπερκατανάλωση σε συνδυασμό με την ανομβρία και την επιγενόμενη λειψυδρία έχουν επαυξήσει στο έπακρον τις ανάγκες στο νησί της Ρόδου. Παραθέτει μάλιστα πρόσφατο ενημερωτικό φυλλάδιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και υποστηρίζει ότι οι δράσεις της θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έναυσμα για συστηματικότερες συλλογικές δράσεις. Η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία δεν είναι θέματα αντιπαράθεσης, αλλά κοινής δράσης. Όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, το βάρος της ευθύνης μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Παρακάτω το άρθρο και το ενημερωτικό φυλλάδιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. για την εξοικονόμηση νερού.

« Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη ζωή τον 21ο αιώνα. Η έλλειψη νερού είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους παγκοσμίως με σημαντικές οικονομικές, αλλά περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι υδάτινοι πόροι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, που αποτελούν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του αιώνα μας. Φαινόμενα ρύπανσης, ξηρασίας και πλημμύρες εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

Η ανάγκη αξιοποίησης και προστασίας του νερού σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωσε τις τελευταίες δεκαετίες μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για όλες τις χρήσεις, η μείωση των αποθεμάτων και η διαρκής υποβάθμιση της ποιότητας των υδατικών πόρων οδήγησε την διεθνή κοινότητα στην ανάγκη της λήψης αυστηρών μέτρων και περιορισμών στις χρήσεις νερού, με ταυτόχρονη ανάπτυξη κατάλληλων συστημάτων σύγχρονης διαχείρισής του.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων είχε, ως αποτέλεσμα να μην αρκούν οι συνήθεις ετήσιες ποσότητες νερού, που εξασφαλίζουν την ετήσια υδρολογική περίοδο. Ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι ορατός και ελλοχεύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατάσταση μάλιστα χειροτερεύει, όσο αυξάνονται οι ανάγκες νερού, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι βροχοπτώσεις, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στο νησί μας η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η υπερκατανάλωση σε συνδυασμό με την ανομβρία και την επιγενόμενη λειψυδρία έχουν επαυξήσει στο έπακρον τις ανάγκες.

Η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, το βάρος της ευθύνης μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι πρωτοβουλίες της ΔΕΥΑΡ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και οι ανάλογες δράσεις της θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έναυσμα για συστηματικότερες συλλογικές δράσεις. Η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία δεν είναι θέματα αντιπαράθεσης, αλλά κοινής δράσης.


Ενημερωτικό φυλλάδιο ΔΕΥΑΡ για το νερό Ενημερωτικό φυλλάδιο ΔΕΥΑΡ για το νερό


Είναι αναγκαία, η συνειδητοποίηση όλων μας, ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ένας φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος, που ανήκει σε κάθε έμβιο οργανισμό και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής. Είναι ένα πολύτιμο Αγαθό, που πρέπει να το προστατεύουμε στην καθημερινότητα μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του και την κατανάλωση του χωρίς κανένα προβληματισμό και περιορισμό.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης, που σταδιακά θα επιφέρει και αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειές μας: Να σεβόμαστε το νερό και να προσέχουμε τη διαχείρισή του.

Σας ευχαριστώ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
»

Πηγή: Δήμος Ρόδου

↪ Αναρτήθηκε: 13 Ιουνίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1279 φορές