Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

«Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου» Αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης

«Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου» Αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότισης
Την 26η Απριλίου 2018 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ρόδου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου και 41 εκ των 47 Δημοτικών Συμβούλων, συζητήθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου» στην πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου. Στη συνεδρίαση παρίσταντο ο πρόεδρος του της Δ.Κ Ψίνθου κ. Καρίκης και ο πρόεδρος της Δ.Κ Παστίδας κ. Πάττας. Από την συνεδρίαση απουσίασαν 6 Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι αποχώρησαν μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Δήμος Ρόδου θα υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου» με το συνολικό κόστος της πρότασης να ανέρχεται σε 327.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.

Στόχος της πρότασης είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη της ρεματιάς και αφορά:

1. Την ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας.

2. Την διαμόρφωση ανοικτών χώρων προσέλκυσης των επισκεπτών.

Οι διαμορφώσεις που προβλέπονται είναι ήπιας μορφής, προκειμένου η εικόνα της ρεματιάς να βελτιωθεί, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον ήδη διαμορφωμένο βιότοπο της ρεματιάς.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν στην περιοχή βόρεια της πηγής Φασούλι και στην τεχνητή λίμνη στο φράγμα και συγκεκριμένα σε τέσσερα τμήματα :

α) Στο διάδρομο περιπάτου που ξεκινά από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου που διατρέχει την ρεματιά και καταλήγει στην πλατεία των πηγών Φασούλι, με νέα πλακόστρωση, διαπλάτυνση, δημιουργία καθιστικών.

β) Στην πλατεία της πηγής Φασούλι, με δημιουργία ξύλινης πέργκολας με καθιστικά και ανακατασκευή του διαδρόμου (ράμπας) από την πλατεία στην επαρχιακή οδό.

γ) Στο χώρο του νερόμυλου, με πλακόστρωση, δημιουργία καθιστικών και διαμόρφωση που προβλέπεται με γνώμονα τυχόν μελλοντικές παρεμβάσεις για την αναστήλωση του νερόμυλου και την ένταξη του στη διαμόρφωση και ανάδειξη της ρεματιάς

δ) Στη γέφυρα ενοποίησης του ενώνει τον χώρο δυτικά του φράγματος (κτίριο έκθεσης ψαριού «Γκιζάνι») με τον χώρο ανατολικά του φράγματος (χώρος υπό διαμόρφωση μπροστά από τον νερόμυλο), με κατασκευή μεταλλικής γέφυρας.

Έτσι πιο συγκεκριμένα έγινε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για :

1. Την έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Ανάδειξη Ρεματιάς Ψίνθου», προϋπολογισμού 327.000 ευρώ, στον Άξονα Προτεραιότητας 02 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της με τη αρ. πρωτ. 3912/19-12-2017 πρόσκληση της, (κωδικός πρόσκλησης ΝΑΟΙΓ67, Α/Α ΟΠΣ: 2551), με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς».

2. Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ρόδου για την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης καθώς και όλων των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών γα την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Ε. Μανδρακός κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης « ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Κ. Πότσος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αικ. Μπιλλιά, Ε. Ατσίδη, Στ. Σαρρή, Στ. Δράκος, Ε. Κασσανής, Ι. Περδίκης, Στ. Παρδαλός, Α. Κωνσταντίνου και ο Αντιπρόεδρος κ. Στ. Στάγκας, απουσίαζαν από τη συζήτηση και λήψη απόφασης του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ψίνθου κ. Καρίκης, ψήφισε θετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση, τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 και του άρθρου 93 του Ν.3463/2006 και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος, αποφάσισε ομόφωνα την τα 1. και 2.

Διαβάστε εδώ το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Ψίνθου με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο facebook αναφέρει σχετικά : «Την Πέμπτη 26 Απριλίου περασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο η μελέτη για την ανάδειξη της ρεματιας Ψινθου Φασουλη προϋπολογισμου 327.000 ευρώ για ένταξη στο ΈΣΠΑ. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιακο,τις τεχνικές υπηρεσίες και όσους βοήθησαν.Ευχομαστε να πάνε όλα καλά με την ένταξη στο ΈΣΠΑ και να πραγματοποιηθεί το έργο.»

Ας ελπίσουμε ότι το θέμα θα έχει θετική κατάληξη, κάτι που αν γίνει σωστά και υπεύθυνα με ήπιες παρεμβάσεις (χωρίς κόψιμο δέντρων, τσιμεντοποίηση της περιοχής κλπ) και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, εκτός από στολίδι για τους κατοίκους του χωριού η περιοχή αυτή μπορεί να γίνει η αφορμή να ενισχυθεί η τοπική οικονομία με την προσέλκυση επισκεπτών στην Ψίνθο.

Στην πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς» είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας: Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» 2 εκατ. ευρώ σε δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των νησιών.

Πηγή: Διαύγεια

↪ Αναρτήθηκε: 28 Απριλίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1352 φορές