Την Παρασκευή (19/01/2018) συζητήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Ανεπαρκής κάλυψη τηλεοπτικού σήματος και διαδικτυακών υπηρεσιών στον Νομό Φθιώτιδας» του βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Ιωάννη Σαρακιώτη σχετικά με το υφιστάμενο πρόβλημα μη κάλυψης περιοχών της χώρας από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της Digea. Στις περιοχές αυτές που ονομάζονται αλλιώς και ως «λευκές περιοχές» συγκαταλέγεται και η Ψίνθος.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στην Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος. Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που είχαμε νεότερα για το θέμα ήταν στις (23/11/2017) όταν τότε ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στα Ιωάννινα είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι : «Το πρόβλημα με τις 'λευκές περιοχές' το λύνουμε σύντομα. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, έχουμε την τεχνογνωσία και προχωράμε στην επίλυσή του για όλη την Επικράτεια. Σύντομα οι δήμαρχοι θα κληθούν να δηλώσουν τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Ο ερωτών βουλευτής έθεσε το υφιστάμενο πρόβλημα μη κάλυψης από το ψηφιακό σήμα πολλών περιοχών του νομού του όπως και αρκετών άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια. Από τον διάλογο αυτό μπορεί κανείς να δει πώς φτάσαμε σαυτή την κατάσταση των «λευκών περιοχών» ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Σας παραθέτουμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία.
Χαρακτηριστικά στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει :
«Κύριε Υπουργέ, το θέμα της ανεπαρκούς κάλυψης του τηλεοπτικού σήματος ανά την επικράτεια ως απόρροια της σύμβασης με την πάροχο δικτύου DIGEA αποτελεί ένα σκάνδαλο διαπλοκής το οποίο φέρει τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν απωλέσει το δικαίωμά τους στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία με τα προβλήματα να αφορούν κυρίως απομακρυσμένα σημεία είτε στον ηπειρωτικό ιστό είτε σε νησιά ακριτικά και μη, αλλά όχι μόνο. Χωριά και κωμοπόλεις της περιφερειακής ενότητος της Φθιώτιδος, τα οποία απέχουν μόλις δύο ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα, αντιμετωπίζουν σειρά δυσχερειών όσον αφορά την πρόσβασή τους στο τηλεοπτικό σήμα..» ενώ συνεχίζει αναφέροντας ότι «..Με αφορμή τη συγκεκριμένη κατάσταση στο χωριό του Δομοκού και μετά τη συνεργασία με όλες τις δημοτικές αρχές της Φθιώτιδος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υφίστανται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις προβληματικής τηλεοπτικής, αλλά και διαδικτυακής κάλυψης..». Αφού παραθέτει πλήθος περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα συνεχίζει στην ερώτηση του «Όπως προανέφερα, αιτία των προβλημάτων είναι η ελλιπής, ως προς την κάλυψη της επικράτειας, σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τον πάροχο δικτύου, τη DIGEA, όπως υπεγράφη προ ετών. Είναι άξιο μνείας και ενδεικτικό στοιχείο της μεθόδευσης η οποία συντελέστηκε ότι η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη αμέσως μετά το ξαφνικό κλείσιμο σε μία νύχτα της ΕΡΤ. Ως εκ τούτου ήταν αδύνατο ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος εν τέλει κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο τη Φθιώτιδα, αλλά πλήθος περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληθυσμιακή κάλυψη εκ μέρους της DIGEA και όχι η γεωγραφική όπως προβλεπόταν αρχικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας, άλλαξε με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και ανέρχεται στο 96,2%. Ο πάροχος κάλυψε μεν τα μεγάλα αστικά κέντρα και πεδινές περιοχές, αλλά επέδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείστηκαν από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα περίπου πεντακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπό αυτό το πρίσμα, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Θεωρείτε ότι με τον τρόπο που καταρτίστηκε η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και DIGEA επλήγησαν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί πλέον η ομαλή πρόσβαση των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών της Φθιώτιδας, αλλά και αντίστοιχων σε ολόκληρη τη χώρα σε τηλεοπτικό σήμα και σε υπηρεσίες διαδικτύου ;»
Στην απάντηση του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σχετικά με το θέμα αναφέρει ότι :
«Κύριε Βουλευτά, θα ξεκινήσω από το πρώτο σας ερώτημα και θα πω ευθαρσώς ότι είναι προφανές ότι από τη συγκεκριμένη σύμβαση το δημόσιο δεν βγήκε κερδισμένο. Δεν βγήκε κερδισμένο, πρώτον, γιατί αυτός ο διαγωνισμός ήταν ένας διαγωνισμός παρωδία. Ήταν ένας διαγωνισμός με έναν συμμετέχοντα. Κυρίως δεν βγήκε κερδισμένο το δημόσιο, διότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, όπως αναφέρθηκε και στην ερώτησή σας, δεν έχουμε την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού μας σε σχέση με το τηλεοπτικό σήμα.
Εδώ νομίζω ότι αναδεικνύεται ένα ζήτημα το οποίο είχαμε και άλλες φορές την ευκαιρία να αναφέρουμε, διότι η ερώτησή σας θα έλεγα ότι μπαίνει στη σειρά των αλλεπάλληλων ανάλογων ερωτήσεων που έχουμε δεχθεί, όχι μόνο από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από όλες τις παρατάξεις. Αναδεικνύεται, λοιπόν, το γεγονός ότι πάρα πολλοί οικισμοί μέσα στα όρια της περιοχής του ενδιαφέροντος τους δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Είχαμε, δηλαδή, ακριβώς την υποχρέωση μιας πληθυσμιακής κάλυψης, αλλά μετρημένης ανά την επικράτεια και όχι ανά περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι σε πάρα πολύ κρίσιμες περιφέρειες έχεις ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν σήμα. Δεν θα λαμβάνουν σήμα, ακριβώς διότι, σε αντίθεση με το ποια είναι πανευρωπαϊκή τάση, επελέγη ο ιδιωτικός δρόμος για την ανάπτυξη ενός πάρα-πάρα πολύ κρίσιμου δικτύου. Δηλαδή, είναι ένα δίκτυο το οποίο πρέπει να οικοδομηθεί για να εγγυηθεί στοιχειώδη πρόσβαση στον κόσμο στην τηλεοπτική κάλυψη και βεβαίως αφορούσε –όταν συνέβη- και τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα.
Η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίθετη. Τα μεγάλα δίκτυα επανέρχονται στον δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να χωρέσει στο καλούπι του τις ανάγκες πολιτών οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν συμφέρει, ενδεχομένως, τον συγκεκριμένο πάροχο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας. Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν προσέξει η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και βεβαίως η Βουλή, σε σχέση με την κάλυψη για τις διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων..» ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη μια προσπάθεια για να καλύψει όλες τις περιοχές οι οποίες δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες στη δευτερολογία μου. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή. Θα χρησιμοποιηθούν, όπως και πριν, πόροι από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ, της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας και οι «λευκές περιοχές» συγκεκριμένα. Μιλάμε για γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Αυτό το πρόβλημα θα έρθουμε να το λύσουμε.»
Στην δευτερολογία του ο βουλευτής είπε για το θέμα :
«..όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την σύμβαση με την Digea. Βρισκόμαστε κι εμείς στη δυσάρεστη θέση πολλές φορές όταν επισκεπτόμαστε δυσπρόσιτες περιοχές και ορεινά χωριά των νομών μας να ερχόμαστε να απολογηθούμε για τη μη ύπαρξη τηλεοπτικού σήματος. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για το πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, ενώ υπήρχε η υλικοτεχνική υποδομή από την ΕΡΤ. Μακάρι να μπορούσαν να δουν τηλεοπτικά την απάντησή σας και οι κάτοικοι στις περιοχές που προανέφερα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχουν ανευρεθεί οι πόροι, όπως προαναφέρατε, και που θα έρθει το ερχόμενο χρονικό διάστημα νομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει τις «λευκές περιοχές», στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που επεσήμανα. Βεβαίως και οι Βουλευτές βρισκόμαστε εδώ για να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας σημειώνοντας κακώς κείμενα, παραλείψεις και λάθη που γίνονται, αλλά και να υποβοηθούμε τη δουλειά των Υπουργών και των υπηρεσιών. Σας ευχαριστώ.»
Κατά την δευτερολογία του ο υπουργός ανέφερε :
«..Κύριε Σαρακιώτη, την άνοιξη του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης που αφορούσε τις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά μας για την κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος μέσω της δορυφορικής λήψης. Το πρόγραμμα αυτό πάει πολύ καλά. Είναι ήδη πάνω από επτά χιλιάδες τα νοικοκυριά τα οποία έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Και ακριβώς επειδή αναπτύξαμε κι εμείς και η Ρυθμιστική Αρχή και οι πάροχοι του δορυφορικού σήματος την τεχνογνωσία για το πώς αυτό το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί, σας καλώ να μεταφέρετε και στην Περιφέρειά σας ότι έχουμε τον τρόπο κι έχουν βρεθεί και οι πόροι ώστε αυτή η δράση να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί. Και βεβαίως ευελπιστούμε κι εμείς, τις επόμενες μέρες που θα έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάθεση της εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη συγκεκριμένη δράση με εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο κι έχει γίνει επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τους δήμους ούτως ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή. Θα ήθελα να σας καλέσω να κάνετε κι εσείς μια επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές της Περιφέρειάς σας, για να διασταυρώσουμε αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταγραφή των περιοχών οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση. Αυτές οι καταγραφές θα διασταυρωθούν και με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, η οποία έχει και την αρμοδιότητα και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. »
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στην Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος. Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που είχαμε νεότερα για το θέμα ήταν στις (23/11/2017) όταν τότε ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στα Ιωάννινα είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι : «Το πρόβλημα με τις 'λευκές περιοχές' το λύνουμε σύντομα. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, έχουμε την τεχνογνωσία και προχωράμε στην επίλυσή του για όλη την Επικράτεια. Σύντομα οι δήμαρχοι θα κληθούν να δηλώσουν τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Ο ερωτών βουλευτής έθεσε το υφιστάμενο πρόβλημα μη κάλυψης από το ψηφιακό σήμα πολλών περιοχών του νομού του όπως και αρκετών άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια. Από τον διάλογο αυτό μπορεί κανείς να δει πώς φτάσαμε σαυτή την κατάσταση των «λευκών περιοχών» ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Σας παραθέτουμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία.
Χαρακτηριστικά στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει :
«Κύριε Υπουργέ, το θέμα της ανεπαρκούς κάλυψης του τηλεοπτικού σήματος ανά την επικράτεια ως απόρροια της σύμβασης με την πάροχο δικτύου DIGEA αποτελεί ένα σκάνδαλο διαπλοκής το οποίο φέρει τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν απωλέσει το δικαίωμά τους στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία με τα προβλήματα να αφορούν κυρίως απομακρυσμένα σημεία είτε στον ηπειρωτικό ιστό είτε σε νησιά ακριτικά και μη, αλλά όχι μόνο. Χωριά και κωμοπόλεις της περιφερειακής ενότητος της Φθιώτιδος, τα οποία απέχουν μόλις δύο ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα, αντιμετωπίζουν σειρά δυσχερειών όσον αφορά την πρόσβασή τους στο τηλεοπτικό σήμα..» ενώ συνεχίζει αναφέροντας ότι «..Με αφορμή τη συγκεκριμένη κατάσταση στο χωριό του Δομοκού και μετά τη συνεργασία με όλες τις δημοτικές αρχές της Φθιώτιδος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υφίστανται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις προβληματικής τηλεοπτικής, αλλά και διαδικτυακής κάλυψης..». Αφού παραθέτει πλήθος περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα συνεχίζει στην ερώτηση του «Όπως προανέφερα, αιτία των προβλημάτων είναι η ελλιπής, ως προς την κάλυψη της επικράτειας, σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τον πάροχο δικτύου, τη DIGEA, όπως υπεγράφη προ ετών. Είναι άξιο μνείας και ενδεικτικό στοιχείο της μεθόδευσης η οποία συντελέστηκε ότι η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη αμέσως μετά το ξαφνικό κλείσιμο σε μία νύχτα της ΕΡΤ. Ως εκ τούτου ήταν αδύνατο ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος εν τέλει κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο τη Φθιώτιδα, αλλά πλήθος περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληθυσμιακή κάλυψη εκ μέρους της DIGEA και όχι η γεωγραφική όπως προβλεπόταν αρχικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας, άλλαξε με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και ανέρχεται στο 96,2%. Ο πάροχος κάλυψε μεν τα μεγάλα αστικά κέντρα και πεδινές περιοχές, αλλά επέδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείστηκαν από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα περίπου πεντακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπό αυτό το πρίσμα, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Θεωρείτε ότι με τον τρόπο που καταρτίστηκε η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και DIGEA επλήγησαν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί πλέον η ομαλή πρόσβαση των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών της Φθιώτιδας, αλλά και αντίστοιχων σε ολόκληρη τη χώρα σε τηλεοπτικό σήμα και σε υπηρεσίες διαδικτύου ;»
Στην απάντηση του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σχετικά με το θέμα αναφέρει ότι :
«Κύριε Βουλευτά, θα ξεκινήσω από το πρώτο σας ερώτημα και θα πω ευθαρσώς ότι είναι προφανές ότι από τη συγκεκριμένη σύμβαση το δημόσιο δεν βγήκε κερδισμένο. Δεν βγήκε κερδισμένο, πρώτον, γιατί αυτός ο διαγωνισμός ήταν ένας διαγωνισμός παρωδία. Ήταν ένας διαγωνισμός με έναν συμμετέχοντα. Κυρίως δεν βγήκε κερδισμένο το δημόσιο, διότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, όπως αναφέρθηκε και στην ερώτησή σας, δεν έχουμε την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού μας σε σχέση με το τηλεοπτικό σήμα.
Εδώ νομίζω ότι αναδεικνύεται ένα ζήτημα το οποίο είχαμε και άλλες φορές την ευκαιρία να αναφέρουμε, διότι η ερώτησή σας θα έλεγα ότι μπαίνει στη σειρά των αλλεπάλληλων ανάλογων ερωτήσεων που έχουμε δεχθεί, όχι μόνο από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από όλες τις παρατάξεις. Αναδεικνύεται, λοιπόν, το γεγονός ότι πάρα πολλοί οικισμοί μέσα στα όρια της περιοχής του ενδιαφέροντος τους δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Είχαμε, δηλαδή, ακριβώς την υποχρέωση μιας πληθυσμιακής κάλυψης, αλλά μετρημένης ανά την επικράτεια και όχι ανά περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι σε πάρα πολύ κρίσιμες περιφέρειες έχεις ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν σήμα. Δεν θα λαμβάνουν σήμα, ακριβώς διότι, σε αντίθεση με το ποια είναι πανευρωπαϊκή τάση, επελέγη ο ιδιωτικός δρόμος για την ανάπτυξη ενός πάρα-πάρα πολύ κρίσιμου δικτύου. Δηλαδή, είναι ένα δίκτυο το οποίο πρέπει να οικοδομηθεί για να εγγυηθεί στοιχειώδη πρόσβαση στον κόσμο στην τηλεοπτική κάλυψη και βεβαίως αφορούσε –όταν συνέβη- και τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα.
Η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίθετη. Τα μεγάλα δίκτυα επανέρχονται στον δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να χωρέσει στο καλούπι του τις ανάγκες πολιτών οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν συμφέρει, ενδεχομένως, τον συγκεκριμένο πάροχο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας. Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν προσέξει η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και βεβαίως η Βουλή, σε σχέση με την κάλυψη για τις διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων..» ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη μια προσπάθεια για να καλύψει όλες τις περιοχές οι οποίες δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες στη δευτερολογία μου. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή. Θα χρησιμοποιηθούν, όπως και πριν, πόροι από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ, της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας και οι «λευκές περιοχές» συγκεκριμένα. Μιλάμε για γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Αυτό το πρόβλημα θα έρθουμε να το λύσουμε.»
Στην δευτερολογία του ο βουλευτής είπε για το θέμα :
«..όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την σύμβαση με την Digea. Βρισκόμαστε κι εμείς στη δυσάρεστη θέση πολλές φορές όταν επισκεπτόμαστε δυσπρόσιτες περιοχές και ορεινά χωριά των νομών μας να ερχόμαστε να απολογηθούμε για τη μη ύπαρξη τηλεοπτικού σήματος. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για το πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, ενώ υπήρχε η υλικοτεχνική υποδομή από την ΕΡΤ. Μακάρι να μπορούσαν να δουν τηλεοπτικά την απάντησή σας και οι κάτοικοι στις περιοχές που προανέφερα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχουν ανευρεθεί οι πόροι, όπως προαναφέρατε, και που θα έρθει το ερχόμενο χρονικό διάστημα νομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει τις «λευκές περιοχές», στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που επεσήμανα. Βεβαίως και οι Βουλευτές βρισκόμαστε εδώ για να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας σημειώνοντας κακώς κείμενα, παραλείψεις και λάθη που γίνονται, αλλά και να υποβοηθούμε τη δουλειά των Υπουργών και των υπηρεσιών. Σας ευχαριστώ.»
Κατά την δευτερολογία του ο υπουργός ανέφερε :
«..Κύριε Σαρακιώτη, την άνοιξη του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης που αφορούσε τις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά μας για την κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος μέσω της δορυφορικής λήψης. Το πρόγραμμα αυτό πάει πολύ καλά. Είναι ήδη πάνω από επτά χιλιάδες τα νοικοκυριά τα οποία έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Και ακριβώς επειδή αναπτύξαμε κι εμείς και η Ρυθμιστική Αρχή και οι πάροχοι του δορυφορικού σήματος την τεχνογνωσία για το πώς αυτό το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί, σας καλώ να μεταφέρετε και στην Περιφέρειά σας ότι έχουμε τον τρόπο κι έχουν βρεθεί και οι πόροι ώστε αυτή η δράση να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί. Και βεβαίως ευελπιστούμε κι εμείς, τις επόμενες μέρες που θα έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάθεση της εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη συγκεκριμένη δράση με εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο κι έχει γίνει επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τους δήμους ούτως ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή. Θα ήθελα να σας καλέσω να κάνετε κι εσείς μια επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές της Περιφέρειάς σας, για να διασταυρώσουμε αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταγραφή των περιοχών οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση. Αυτές οι καταγραφές θα διασταυρωθούν και με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, η οποία έχει και την αρμοδιότητα και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. »
↪ Αναρτήθηκε: 20 Ιανουαρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1524 φορές