Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Πέρασε στην αθανασία o Τζίμης Πανούσης

Σε ηλικία 64 ετών απεβίωσε σήμερα στην Αθήνα ο Τζίμης Πανούσης. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσε κάποιος να πει για τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη που πραγματικά ότι και αν γράψουμε θα είναι λίγο. Οφείλουμε όμως να πούμε μερικά λόγια γιατί θα μας λείψει αν και τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιοι καλλιτέχνες περνάνε στην αθανασία.

Τζίμης Πανούσης - Αριστοφάνης - Ειρήνη

« Με χτύπησε ο Έρωτας στο χάπι του φινάλε
Και τα ’καμα όλα βίντεο, τα πήγα στις μπιενάλε
Να πάρω κάνα Φοίνικα καμιά Χρυσή Αρκούδα
Να γίνω κούφιος Ζεν Πρεμιέ, να μπω μες στη λακκούβα
Με τους ευνούχους-μπιμπελό, τους δήθεν καλλιτέχνες
Που τους ξερνάει το κοινό και γίνονται επαίτες
Τον κρατικών χορηγιών, των αιμοβόρων σκύλων
Γαβ γαβ μίλα μου χάι Χάρυβδη και Σκύλα μου
Τα δαγκωμένα μήλα μου, τα λάφυρα η μαντίλα μου
Στους τύμβους τις χωματερές με φανταράκια άμυαλα
Τσάμπα πήγε το αίμα μας στη μάχη στα Γαυγάμηλα.
»

Ο Δημήτρης Πανούσης τραγουδοποιός και ηθοποιός γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954 στην Αθήνα από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή («Κατάγομαι από μια φτωχή, αριστερή οικογένεια. Οι γονείς μου είναι μικρασιατικής καταγωγής, από Αϊβαλί και Αϊδίνι.») και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρίσκει δουλειά από αγγελία σε περιοδεύοντα θίασο τον οποίο εγκατέλειψε για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία όμως σύντομα παραιτήθηκε κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο «τραπεζικός υπάλληλος» στη ζωή του, προκειμένου να κάνει αυτό που ήθελε. Ήταν η αρχή μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής πορείας - που είχε πολλές δυσκολίες - ενός μοναδικά ανατρεπτικού, ασυμβίβαστου, ανυπόταχτου καλλιτέχνη. Είτε με το μουσικό συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες, είτε μόνος, είτε επί σκηνής, είτε από το ραδιόφωνο όπου και αν εμφανιζόταν ξεχώριζε. Άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, πίστευε στον κόσμο γιαυτό άλλωστε πάντα ο κόσμος τον ακολουθούσε και γέμιζε τις αίθουσες και τις σκηνές όπου και αν εμφανιζόταν, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος έλεγε : «Πιστεύω σ’ έναν λαό παντοκράτορα.. Όπως κάποιοι πιστεύουν στο θεό, εγώ πιστεύω στον λαό.». Παραδόξως δεν απαξίωνε το μεταφυσικό ενώ στις συνεντεύξεις του δήλωνε συχνά καταθλιπτικός: «Η θλίψη είναι η μυστική πηγή του χιούμορ. Εγώ είμαι καταθλιπτικός. Τώρα που ήταν να βγω, είχα τρομερό άγχος. Το περίεργο είναι ότι παίζω 40 χρόνια και κάθε φορά που είναι να βγω, νιώθω σα να παίζω πρώτη φορά.». Ως γνήσιος αιρετικός, ο αθυρόστομος λόγος του ήταν βασικό συστατικό στοιχείο της σάτιρας του και τους σατίριζε όλους χωρίς εξαιρέσεις ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ίδιος έλεγε όταν τον ρωτούσαν τι είναι τελικά : «Ξεκίνησα ως χειριστής γλώσσας, μια πολύ δύσκολη δουλειά και χαμηλά αμειβόμενη και έχω καταλήξει τώρα - θα έλεγα έχω καταντήσει - ως συλλέκτης οργασμών, στην αρχή γυναικείων, τώρα το χω γενικεύσει» ...φυσικά σατίριζε έτσι την πολιτική ορθότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Κάποιος που ερχόταν σε επαφή για πρώτη φορά με την σάτιρα του το πιθανότερο ήταν να τον παρεξηγήσει όμως αυτό ήταν και το ιδιαίτερο με τον Τζίμη Πανούση όσο περισσότερο τον μελετούσες τόσο καλύτερα τον καταλάβαινες διότι με απλό τρόπο μιλούσε για όλα. Όσο για αυτούς τους «λίγους» που ποτέ δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν ήταν η σάτιρα του ένα εργαλείο ανάδειξης της «νεοελληνικής αναπηρίας» για όλους τους υπόλοιπους. Αδιαμφισβήτητα ήταν ένας μεγάλος Έλληνας σατιρικός αντάξιος των αρχαίων. Αξίζει να διαβάσετε την αιτιολογία της παραίτησης του από την τράπεζα :

Τζίμης Πανούσης - Παραίτηση από την Εθνική Τράπεζα
Παρακάτω δείτε μια από τις παραστάσεις του καλλιτέχνη που αγάπησε ιδιαίτερα το κοινό :


Ο Τζίμης Πανούσης όμως δεν είναι μόνο αυτό, δείτε από την επίσημη ιστοσελίδα http:///www.tzimakospanousis.gr : Δισκογραφία - Λογοτεχνία - Παραστάσεις - Θέατρο - Ταινίες - Ραδιόφωνο - Τηλεόραση - Άλμπουμ - ΜΜΕ - Παροχές .

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν αμέτρητες αναρτήσεις, συνεντεύξεις, βίντεο, ηχητικά παντού στο διαδίκτυο μέσα από τα οποία μπορείτε μόνοι σας να γνωρίσετε τον καλλιτέχνη και το έργο του και να σχηματίσετε άποψη αν και η άποψη του Τζίμη για το διαδίκτυο και ιδιαίτερα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν η καλύτερη: «Πρόκειται για μια υπερτιμημένη τηλεφωνική παρτούζα. Σύμφωνα με επίσημες έρευνες το 80% των πληροφοριών που διακινούνται εκεί μέσα είναι ψέματα. Και το χειρότερο είναι ότι τα πάντα στο internet καταλήγουν σε τσόντα. Δηλαδή δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον πλανήτη αυνανίζονται – και αυτό είναι λυπηρό.»

« Jesus' Powder
I am not against technological progress. Ok. We went to the moon, we have television, telephones, warm water, etc. etc. But what about the Human Being?
»

Αθάνατος !

↪ Αναρτήθηκε: 13 Ιανουαρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1777 φορές