Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ελιές «ζούπες» - Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής

Συνήθως στο τέλος του φθινοπώρου ή ιδανικά μέσα στον Δεκέμβρη μέχρι ακόμα και τον Γενάρη, συλλέγονται οι πιο ώριμες μαύρες ελιές από τα ελαιόδεντρα και φτιάχνονται οι λεγόμενες «ζούπες» ελιές. «Ζούπες» ονομάζονται οι ελιές αυτές - τον τρόπο παρασκευής των οποίων θα περιγράψουμε παρακάτω - στην Ψίνθο και σε διάφορες άλλες περιοχές στο νησί της Ρόδου. Φαίνεται πως μόνο στην Ρόδο ονομάζονται έτσι αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ίδιες ή παρόμοιες ελιές παίρνουν διάφορα ονόματα όπως ζαρωτές ελιές, θρούμπες, μαύρες βρώσιμες ελιές κ.α

Ο τρόπος παρασκευής γενικά είναι ο ίδιος με τις διάφορες συνταγές να διαφέρουν στα σημεία (υλικά,δοσολογία,πρόσθετα κτλ) από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα δείξουμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των ελιών όπως γινόταν και παλαιότερα στην Ψίνθο. Το κόστος παρασκευής είναι σχεδόν μηδενικό - ειδικά αν έχετε δικά σας ελαιόδεντρα - ενώ με λίγη φαντασία μπορείτε να εμπλουτίσετε αν θέλετε την συνταγή.

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Η συλλογή και η διαδικασία παρασκευής των ελιών

Συλλέγουμε απο τα ελαιόδεντρα τους πιο ώριμους καρπούς, μαύρου χρώματος, προσέχοντας οι καρποί που θα κόψουμε να μην έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια (π.χ Δάκο). Επίσης μπορούμε να μαζέψουμε και τις ώριμες ελιές που έχουν πέσει από τα δέντρα στο έδαφος αρκεί να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να μην έχουν αλλοιωθεί. Οι ελιές που έχουν ωριμάσει τόσο ώστε να πέσουν από τα ελαιόδεντρα θα παρατηρήσετε ότι έχουν αρχίσει να «σιγοψήνονται» από τον ήλιο, παλαιότερα όταν οι άνθρωποι πήγαιναν στο λιομάζωμα έτρωγαν αυτές τις ψημένες από τον ήλιο ελιές, βέβαια τα παλαιότερα χρόνια, η παρέμβαση του ανθρώπου στην φύση δεν ήταν της κλίμακας των ημερών μας, ενώ δεν χρησιμοποιούνταν χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα όπως και δεν υπήρχαν τόσα σκουπίδια και εστίες μόλυνσης στην εξοχή, έτσι σήμερα δεν συνίσταται να δοκιμάσετε καθ αυτό τον τρόπο ελιές από το έδαφος. Διαλέγουμε λοιπόν τις καλύτερες ελιές από τα δέντρα και το έδαφος. Σημάδι ότι οι ελιές είναι ώριμες είναι το μαύρο χρώμα και η ελαφρά ζάρωση του καρπού όχι όμως σε υπερβολικό στάδιο όπου ο καρπός έχει αλλοιωθεί και είναι ακατάλληλος ! Τέλος προσέχουμε οι ελιές να μην είναι χτυπημένες από ζώα (π.χ πτηνά), τα καιρικά φαινόμενα ή άλλη αιτία.

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Τοποθετούμε τις ελιές σε ένα πλαστικό δοχείο ή άλλο σκεύος (π.χ μια πλαστική λεκάνη) και στον νεροχύτη της κουζίνας ή σε άλλο εξωτερικό μέρος με βρύση, πλένουμε πολλές φορές καλά με άφθονο νερό τις ελιές γεμίζοντας την λεκάνη. Αφαιρούμε τυχόν φύλλα ή χώματα. Αφού έχουμε πλύνει τις ελιές τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν από το πλύσιμο. Ακόμα μια φορά προσέχουμε ώστε να αφαιρέσουμε ελιές που είναι τυχόν ακατάλληλες.

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Αφού οι ελιές έχουν στεγνώσει από το νερό τις αδειάζουμε πάλι μέσα σε μια νέα λεκάνη για να ρίξουμε ιωδιούχο αλάτι. Το αλάτι το προσθέτουμε για να ξεπικρίσουν οι ελιές και να «γλυκάνουν». Για την ποσότητα των ελιών που βλέπετε χρησιμοποιήσαμε ένα φακελάκι αλάτι των 500gr γραμμαρίων. Δεν ρίχνουμε όλο το αλάτι τώρα, θα ρίξουμε την μεγαλύτερη ποσότητα αλλά θα κρατήσουμε και λίγο για να το προσθέσουμε σε λίγο. Αφού ρίξαμε αυτήν την ποσότητα αλατιού στην λεκάνη με τις ελιές πρέπει να κουνήσουμε αρκετές φορές την λεκάνη έτσι ώστε το αλάτι με τις ελιές να ανακατεύει και να πάει παντού, σε κάθε ελιά.

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Τώρα πρέπει να αδειάσουμε τις αλατισμένες ελιές από την λεκάνη, μέσα σε ένα υφασμάτινο πανί, αυτό μπορεί να είναι ένα τσουβάλι ή ακόμα και μια παλιά μαξιλαροθήκη το οποίο θα μαζέψει τυχόν υγρά από τις ελιές. Προσθέτουμε σιγά σιγά τις ελιές μέχρι να γεμίσει. Το αλάτι που κρατήσαμε το προσθέτουμε τώρα πάνω από τις ελιές. Δένουμε σφιχτά το ύφασμα έτσι ώστε οι ελιές να μείνουν μέσα στο πανί. Αφού δεν υπάρχει άνοιγμα και έχουμε κάνει καλό δέσιμο, αναποδογυρίσουμε ορισμένες φορές το πανί για ένα τελευταίο ανακάτεμα του αλατιού που μόλις προσθέσαμε με τις ελιές. Οι ελιές θα μείνουν αποθηκευμένες μέσα στο υφασμάτινο πανί για 10 με 15 μέρες μέχρι να ξεπικρίσουν !

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Μετά το πέρας των 10 - 15 ημερών, ανοίγουμε το πανί στο οποίο έχουμε αποθηκεύσει τις ελιές και τις αδειάζουμε στην λεκάνη. Θα χρειαστούμε μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Στην λεκάνη με τις ελιές προσθέτουμε αρχικά όλο το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το ξίδι. Κουνάμε καλά την λεκάνη ώστε τα υλικά που μόλις προσθέσαμε να ανακατευτούν με τις ελιές. Το λάδι και το ξίδι εκτός από την γεύση, θα βοηθήσουν στην σωστή συντήρηση των ελιών και την αποφυγή της αλλαντίασης. Περιμένουμε για λίγο και εναποθέτουμε τις ελιές μας σε νέο δοχείο πλαστικό ή γυάλινο όπου θα αποθηκευτούν για άλλες 20 σχεδόν μέρες ώσπου οι ελιές να πάρουν την σωστή γεύση και να είναι έτοιμες προς βρώση (Στο βίντεο κατά τον παραδοσιακό τρόπο σκεπάζουμε καλά με μια πετσέτα το δοχείο με τις ελιές στο πάνω μέρος και κλείνουμε το δοχείο. Για την οριστική αποθήκευση και διατήρηση των ελιών καλύτερα χρησιμοποιήστε ένα δοχείο με πώμα.).

Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος
Ελιές ζούπες, Ψίνθος

Μετά το πέρας των 20 ημερών οι ζούπες ελιές είναι πλέον έτοιμες και μπορούμε για να τις διατηρήσουμε και να τις χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας να τις αποθηκεύσουμε σε ένα κατάλληλο πλαστικό ή γυάλινο δοχείο με πώμα.

Δείτε σε βίντεο την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω :


↪ Αναρτήθηκε: 10 Νοεμβρίου 2017 :: Αναγνώστηκε: 9711 φορές