Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι έχει συμβεί με το νερό...

Μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι έχει συμβεί με το νερό...
Εντύπωση προκαλεί στους πολίτες του νησιού η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ρόδος αυτό το καλοκαίρι καθώς πολλές περιοχές του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Πως όμως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ; Υπάρχουν πολλές απόψεις, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, άλλοι υποστηρίζουν ότι η υπερκατανάλωση και οι αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού επιδύνωσαν την κατάσταση ενώ άλλοι αφήνουν εκατέρωθεν αιχμές για ευθύνες και λάθος σχεδιασμούς που όμως κανείς δεν συγκεκριμενοποιεί με αποτέλεσμα να μην επιλύεται το πρόβλημα και ο κόσμος να έχει εξοργιστεί.

«Κόλλησε» η υδροδότηση της πόλης από το φράγμα του Γαδουρά - Η Ψίνθος καλείται να βοηθήσει

H Ψίνθος ως γνωστόν, ήδη τροφοδοτεί με νερό άλλες περιοχές του νησιού. Σύμφωνα με άρθρο του news12.gr την 26η Ιουνίου του 2017 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, διαπιστώθηκε ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Ρόδου θα αποτελέσει η σύνδεση με το φράγμα του Γαδουρά. Το μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ - Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, εποπτεύων στις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ, είπε ότι θα γίνει αντικατάσταση μέρους του δικτύου και προς το παρόν τέσσερις γεωτρήσεις στις Καλυθιές και την Ψίνθο, θα πέσουν στο δίκτυο να το ενισχύσουν !

Αυτό φαίνεται και από την συνέντευξη του Δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου στην τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ TV την 29η Ιουνίου του 2017 όπου χαρακτηστικά μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «..ήδη προχωρούμε στην διαδικασία γεώτρησης στις Καλυθιές και στην Ψίνθο, χτες είχα εδώ συνάντηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ψίνθου.. ..αυτές οι ενέργειες γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται στο ελεγκτικό»

Όμως μετά την πρόσφατη εξέλιξη στο χωριό την 1η Ιουλίου του 2017 όπου ξαφνικά παρουσιάστηκε πρόβλημα με το νερό στην Ψίνθο οι κάτοικοι ανησυχούν για την υπεράντληση των υδάτων αφού για δεύτερη μέρα σήμερα η Τοπική Κοινότητα Ψίνθου ανακοίνωσε, προς ενημέρωση των κατοίκων, ότι συνίσταται στους κατοίκους να περιορίσουν την χρήση του νερού μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες τους αφού σημειώθηκε πτώση στην στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα !

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κ. Καρίκης πάντως είναι καθησυχαστικός συστήνοντας στους κατοίκους να μην σπαταλάνε το νερό λόγω της έκτακτης κατάστασης και να το χρησιμοποιούν με μέτρο «με ενημέρωσαν από την ΔΕΥΑΡ ότι έχει πέσει η στάθμη αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο όριο». Υποστηρίζει ότι όταν θα γίνει η σύνδεση της πόλης της Ρόδου με το φράγμα του Γαδουρά η Ψίνθος θα ανακουφιστεί, κάτι που όμως χρειάζεται υπομονή αφού θα πάρει κάποιον καιρό για να γίνει. Μάλιστα όπως μας ανέφερε έχει προβεί σε ενημέρωση βουλευτών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εύλογα βέβαια γεννάται το ερώτημα, τόσα χρόνια οι κάτοικοι της Ψίνθου έριχναν το φταίξιμο στις πολλές γεωτρήσεις που έγιναν στο χωριό, για το σταμάτημα των φυσικών πηγών του χωριού, τώρα αν συνεχιστεί η υπεράντληση των υδάτων ποιος άραγε εξασφαλίζει ότι μια μέρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και η Ψίνθος ; Επίσης με τον περιορισμό στην χρήση του νερού, δημιουργείται ένα πρόβλημα σχετικά με την συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος πως θα αντέξουν οι περιοχές φυσικού κάλλους του χωριού χωρίς νερό το καλοκαίρι ; Χωρίς το νερό δεν υπάρχει τίποτα.

Πως άραγε φτάσαμε σήμερα η Ρόδος να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό ;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τον χειμώνα δεν έβρεχε αρκετά, οι ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες προκαλούσαν εντύπωση όμως σχεδόν κάθε χρονιά αν και δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις τον χειμώνα παραδόξως έβρεχε την Άνοιξη. Δεν ήταν άραγε αρκετές οι βροχοπτώσεις την Άνοιξη ώστε να μην αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με το νερό το νησί ; Για αυτό φυσικά πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί να ενημερώσουν τους αρμόδιους και να πληροφορήσουν τον κόσμο αν κάτι τέτοιο υφίσταται και σε ποια κλίμακα.

Φυσικά ένα τουριστικό νησί σαν την Ρόδο που ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπο με ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν είναι και ό,τι καλύτερο, σωστά οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό αγωνιούν αφού όλοι ξέρουμε ότι ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας όμως δεν λείπουν και οι υπερβολές, δεν εκτιθέμεθα στους τουρίστες όταν γίνονται διακοπές νερού ή όταν αυτό δεν υπάρχει, πρωτίστως εκτιθέμεθα στους ίδιους μας τους ευατούς, τι να τον κάνουμε τον τουρισμό αν οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν νερό να πιούνε και να εξυπηρετηθούν ; Ο τουρισμός πρέπει να υπάρχει για την ευημερία μας όχι να υπάρχουμε εμείς για τον τουρισμό. Προτεραιότητα είναι οι κάτοικοι του νησιού και μετά όλα τα άλλα καθώς το νερό είναι βασικό στοιχείο επιβίωσης και δημόσιο αγαθό.

Μεγάλη ανακούφιση σε περιοχές της πόλεως Ρόδου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό αναμενόταν ότι θα έφερνε η πολυπόθητη υδροδότηση της πόλης από το φράγμα του Γαδουρά όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον ταμιευτήρα 75 εκατομμύρια κυβικά νερού, όμως η υδροδότηση δεν προχώρησε αφού πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης» με την οποία ιδιωτική εταιρεία θα αναλάμβανε τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του έργου (πρόκειται για την εταιρία ΑΚΤΩΡ). Θυμίζουμε ότι το φράγμα είχε τεθεί σε λειτουργία στις 13 Νοεμβρίου του 2015 και μέσω αγωγού του φράγματος το νερό διοχετεύτηκε στο αντλιοστάσιο στην περιοχή Ασγούρου και στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Είχε όμως προηγηθεί σχετικά με το θέμα του φράγματος Γαδουρά, σειρά δημοσιευμάτων - από το 2016 - στον τοπικό τύπο και αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πολλά τα δημοσιεύματα και οι ανακοινώσεις για το θέμα... μεταξύ άλλων στο μπαράζ αναρτήσεων συμμετείχαν ο Δήμος Ρόδου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές.

Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρέχει δωρεάν προς την ΔΕΥΑΡ το νερό του Φράγματος Γαδουρά - ως φορέας διαχείρισης του έργου - σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κάτι που ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Τσίκκης χαρακτήρισε ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά και στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ τη δήλωση του περιφερειάρχη ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια από πλευράς της περιφερειακής αρχής όταν μάλιστα είναι γνωστό πως ο ίδιος έχει προαναγγείλει την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί η ΔΕΥΑΡ. Υπήρξαν τόσες πολλές ανακοινώσεις και δημοσιεύματα για το θέμα που πραγματικά είναι πολύ κουραστικό να τα παρακολουθήσει κανείς και να βγάλει άκρη, πόσο μάλλον ο μέσος πολίτης που έχει τόσα προβλήματα στις μέρες μας.

Σας παραθέτουμε όμως ορισμένες από τις ανακοινώσεις που έγιναν :

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ σχολιάζει την δήλωση του Περιφεριάχη (16/03/2016)

«Η σημερινή δήλωση μου δεν αποτελεί μομφή κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργου Χατζημάρκου αλλά οφείλω από την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου να προασπίσω και να διαφυλάξω τα συμφέροντα του. Όμως διερωτώμαι από πότε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γίνεται διαχειριστής του Φράγματος Γαδουρά και πώς θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο την δαπάνη της λειτουργίας του που είναι κοστοβόρα και φτάνει ετησίως το ποσό του 1,5 ή 2 εκ.ευρώ ; Από ποιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα καταβάλει το ποσό που απαιτείται για την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά όταν τα μόνα έσοδα της προέρχονται από τους ΚΑΠ και διατίθενται για την μισθοδοσία του προσωπικού της και γενικά των λειτουργικών της εξόδων ; Σαν διοίκηση της ΔΕΥΑΡ θεωρούμε ότι τα 40 εκατομμύρια ευρώ που άφησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή θα πρέπει να δαπανούνται σ έργα υποδομών όπως κατασκευή της δεύτερης φάσης του αγωγού φράγματος προς Ν Ρόδο, περιοχή Καλαβαρδών, βελτίωση αντλιοστασίων κλπ.»

Την παραίτηση ή απομάκρυνση του Δ. Τσίκκη ζητά ο Γιάννης Φλεβάρης (17/03/2016)
http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=16&view=16&pageID=314214

«Για το μείζον, πολιτικά και ηθικά, θέμα που προκύπτει από τις αντικειμενικά απαράδεκτες προκλητικές και παντελώς άστοχες, δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη κατά του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχω να κάνω μια μόνο δήλωση.

Είναι το μέγα ατόπημα που διέπραξε και αποτελεί ντροπή για την Αυτοδιοίκηση και τον ίδιο προσωπικά. Αναμένουμε την παραίτησή του, αν διαθέτει ίχνος ευθιξίας και επίγνωσης των όσων είπε και των όσων προκάλεσε. Έφτασε στο σημείο να αυτοαναγορεύεται σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σφετεριζόμενος κατ’ ουσίαν το ρόλο της παράταξης της μειοψηφίας και του επικεφαλής της, με την αχαρακτήριστη αναφορά του σε φερόμενα ταμειακά διαθέσιμα και τον τρόπο διάθεσής τους. Πρέπει να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική έλλειψης συνεργασίας και μετωπικής σύγκρουσης με την Περιφέρεια που ακολουθεί μέρος της σημερινής ηγεσίας της ΔΕΥΑΡ, η οποία πέρα από πρόσωπα και πράγματα, είναι βλαπτική για τον τόπο.»

Απάντηση Φ. Ζαννετίδη στους ισχυρισμούς του προέδρου της ΔΕΥΑΡ (17/03/2016)

«Εντυπωσιάζει πράγματι το γεγονός ότι ο κ. Δ. Τσίκκης αντέδρασε με σημαντική… χρονοκαθυστέρηση στην αναφορά του Περιφερειάρχη για την δωρεάν παροχή του νερού από το φράγμα του Γαδουρά στην ΔΕΥΑΡ, όταν ο κ. Χατζημάρκος έχει δηλώσει δημοσίως την βούλησή του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, συναισθανόμενος πλήρως τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Προς τι λοιπόν η ετεροχρονισμένη και επιλεκτική ευαισθησία του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ ;

Από την δήλωσή του προκύπτει σαφώς ότι σκοπός του δεν είναι η προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΡ που επικαλείται. Είναι το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβονται οι σκοπιμότητες του ιδίου και πρωτίστως των υποβολέων του.

Οι πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίκκη αποκαλύπτονται στην τέταρτη παράγραφο της δήλωσής του.

Συνιστούμε λοιπόν στον κατά τα άλλα φιλεύσπλαχνο κ. Τσίκκη, , αντί να τον πιάνει ο πόνος για το που θα διαθέσει η Περιφέρεια τα ψίχουλα των 40 εκατ. ευρώ και από πού προέρχονται οι πόροι της, να δείξει την ίδια ευαισθησία και να αναρωτηθεί για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξεπουλήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και γι αυτούς που μένοντας άφωνοι, άπραγοι και απαθείς, έγιναν συνεργοί στο μεγαλύτερο ξεπούλημα που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίκκη να εκβιάζει την περιφερειακή αρχή, πολύ δε περισσότερο τον ροδιακό λαό, επικαλούμενος την ανεπάρκεια της δεξαμενής ύδρευσης της πόλης. Τα παράπονά του σε εκείνους που σχεδίασαν το έργο. Αλλά σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι έχει επιλεκτική μνήμη. Γονυπετής ο κ. Τσίκκης θα έπρεπε να ευχαριστεί την περιφερειακή αρχή που έτρεξε ταχύτατα τις διαδικασίες για να λειτουργήσει το Φράγμα Γαδουρά εντός των προβλεπομένων από την ΕΕ προθεσμιών και απέτρεψε τον κίνδυνο της εξ ολοκλήρου επιστροφής των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του.

Απαιτούμε από τον κ. Τσίκκη να ανακαλέσει άμεσα τις αιχμές του περί καταλληλότητας του νερού, που συνιστούν κατάφωρη και απροσχημάτιστη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όταν η ποιότητα του νερού έχει ελεγχθεί αρμοδίως και είναι εφάμιλλη του εμφιαλωμένου.

Όσο για τον φορέα διαχείρισης του Φράγματος, είναι μια συζήτηση που δεν νομιμοποιείται να κάνει ο κ. Τσίκκης, όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε καν το πρόβλημα ύδρευσης των αγροτών της Λαχανιάς!

Τέλος, καλούμε τον δήμαρχο της Ρόδου και πολιτικό προϊστάμενο της ΔΕΥΑΡ, να πάρει θέση για τις ανερμάτιστες δηλώσεις του προέδρου της Επιχείρησης.»

Μέχρι τις 31/12/2016 δωρεάν η διάθεση του νερού του Φράγματος Γαδουρά, από την Περιφέρεια στη ΔΕΥΑΡ (19/04/2016)
http://www.giorgoshatzimarkos.gr/gr/pressroom/fragma2

« Έως τις 31/12/2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρέχει δωρεάν προς την ΔΕΥΑΡ το νερό του Φράγματος Γαδουρά, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, στο διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας τον ρόλο «θεσμικού» διαχειριστή του Φράγματος, θα αναθέσει με διεθνή διαγωνισμό την καθημερινή διαχείριση του έργου, σε νομικό πρόσωπο, με αναγνωρισμένη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, για χρονικό διάστημα διάρκειας πέντε ετών, με αποκλειστικό σκοπό την λειτουργία και την τακτική συντήρηση του.

Τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει αναδειχθεί ο διαχειριστής του Φράγματος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα επανεξετάσει το κόστος παροχής του νερού προς την ΔΕΥΑΡ, με την απόφασή της να εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει στο θέμα αυτό η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατάβαλε η σημερινή περιφερειακή αρχή, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, να καταστήσει το έργο λειτουργικό, σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ και να αποσοβήσει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της χώρας. Οι επίπονες αυτές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του έργου που είναι έτοιμο να υδροδοτήσει την πόλη της Ρόδου με νερό ποιότητας εφάμιλλης του εμφιαλωμένου και ταυτόχρονα να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο λειψυδρίας κατά την επόμενη θερινή περίοδο, λόγω της φετινής ανομβρίας.

'Παρόλα αυτά, κάποιοι δεν εκτίμησαν αυτή την προσπάθεια, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν, ενώ είδαν την ευθύνη διαχείρισης του Φράγματος σαν παιχνίδι εξουσίας και προέταξαν το γόητρο και τον εγωισμό τους» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος που έκανε λόγο για παιδαριώδεις και ασόβαρες συμπεριφορές από πλευράς της ΔΕΥΑΡ. Έστειλε δε μήνυμα ότι «όσο η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για το Φράγμα, δεν συζητάμε να παραχωρήσουμε την διαχείριση του σε κανένα άλλο» Αναφερόμενος σε όσα ακούγονται από πλευράς ΔΕΥΑΡ για την τιμή διάθεσης του νερού στην κατανάλωση, ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αφού η Περιφέρεια θα διαθέσει εντελώς δωρεάν το νερό στην ΔΕΥΑΡ, χωρίς το παραμικρό ποσοστό κέρδους». Σχετικά με την τιμή του νερού στην επόμενη φάση λειτουργίας του Φράγματος ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πρόκειται για μια συζήτηση αποπροσανατολιστική και άνευ αντικειμένου, που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς εκείνων που την συντηρούν: «Η ΔΕΥΑΡ δεν θέτει θέμα κόστους του νερού. Θέτει θέμα διαχείρισής του. Θέλει να διαχειριστεί εκείνη το Φράγμα, όσο κι αν κοστίζει η παραγωγή του νερού. Συνεπώς, η συζήτηση για την τιμή του νερού είναι υποκριτική, αποπροσανατολιστική και κρύβει άλλες σκοπιμότητες

Η β΄ φάση του Φράγματος Γαδουρά, αντικείμενο συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ (14/07/2016)
http://www.giorgoshatzimarkos.gr/gr/pressroom/deyar

« Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του μεγάλου έργου του Φράγματος Γαδουρά, από το οποίο, εδώ και λίγους μήνες υδροδοτείται η πόλη της Ρόδου και μέρος της ξενοδοχειακής ζώνης της Ιαλυσού, η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης που θα υδροδοτήσει το υπόλοιπο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χρήστου Ευστρατίου.

Συμφωνήθηκε να γίνει την προσεχή Δευτέρα νέα συνάντηση με τα Τεχνικά Τμήματα της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΡ, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση προς το Υπουργείο, όσον αφορά την δεύτερη φάση του έργου. Παράλληλα, θα γίνει ιεράρχηση των αναγκών ανά περιοχή στο νησί της Ρόδου και θα δρομολογηθούν τυχόν παρεμβάσεις που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν, με την συνεργασία των δύο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας για την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε, στα πλαίσια των μέτρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προκήρυξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ανάλογες δράσεις. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε στον κ. Τσίκκη οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν από την Περιφέρεια, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης δήλωσε:

'Είχαμε μια πολύ καλή και γόνιμη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την έναρξη της δεύτερης φάσης του Φράγματος Γαδουρά και παράλληλα, να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που ταλαιπωρεί περιοχές του νησιού, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο Ρόδου μπορούμε να πετύχουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Συμφωνία ΔΕΥΑΡ – Περιφέρειας Ν.Α για την αξιοποίηση του φράγματος Γαδουρά (13/12/2016)
http://www.rhodes.gr/?p=8493

« Τις βάσεις για καλή συμφωνία, στο θέμα την αξιοποίηση του νερού από το φράγμα του Γαδουρά και την μελλοντική μείωση του προς όφελος του καταναλωτή, έθεσαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου του 2016, στην 30η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρουσία του Δημάρχου κου Φώτη Χατζηδιάκου, του Περιφερειάρχη κου Γιώργου Χατζημάρκου, και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την υπογραφή σύμβασης, με χρονικό ορίζοντα την πενταετία.

Ο κος Χατζηδιάκος, ζήτησε συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο Νότιο Αιγαίο στην πρώτη του φάση και την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης ακόμη και των προβληματικών περιοχών, όπως και το σχεδιασμό της δεύτερης φάσης με την ολοκλήρωση των δικτύων διανομής του νερού, βάσει των αναγκών όπως αυτές καταγράφονται από την ΔΕΥΑΡ.

Επιπρόσθετα ζήτησε από τις υπηρεσίες των δύο φορέων, να ολοκληρώσουν το γρηγορότερο δυνατό τις μελέτες , προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση και αντιμετώπιση της δαπάνης που θα προκύψει από τα νέα έργα που θα εκτελεστούν. Βασικός στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή άντληση νερού από το φράγμα του Γαδουρά, που θα μειώσει το κόστος άντλησης από τις γεωτρήσεις και θα συμβάλει στη μείωση των τιμολογίων του νερού, προς όφελος του καταναλωτή.

Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΡ, ότι η ΠΝΑΙ που έχει την ευθύνη απέναντι στο Ταμείο Συνοχής, για το οριστικό κλείσιμο της Α΄ φάσης του έργου, θα συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην εκτέλεση άμεσων έργων σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό και την εκτέλεση των έργων Β΄ φάσης, με απώτερο στόχο, ο τελικός αποδέκτης της διαχείρισης του φράγματος Γαδουρά, να είναι η ΔΕΥΑΡ, προς όφελος του καταναλωτή.»

Επιτακτική η επίσπευση υδροδότησης της Ρόδου από το φράγμα του Γαδουρά (04/05/2017)
http://www.rhodes.gr/?p=12840

« Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος Φώτης είχε σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α Ρόδου κ.κ. Μανωλάκη Αλέξανδρο και Καρατζιά Δημήτρη παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α. Ρόδου κ. Διακομανώλη Εμμανουήλ, του επιστημονικού συμβούλου σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και υδατικών πόρων κ. Γαμβρούδη Χρήστου και του νομικού συμβούλου του Δήμου κ. Παπαγεωργίου Θεώδορου.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πορεία ωρίμανσης και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και μελετών που υλοποιεί η Δ.Ε.Υ.Α. Ρόδου, όπως η δημοπράτηση του υδρευτικού έργου «Αγωγός μεταφοράς Τσαϊρι-Παστίδα» για την ενίσχυση υδροδότησης της Βόρειο-Δυτικής πλευράς του νησιού, η ολοκλήρωση και δημοπράτηση έργων υδροδότησης της περιοχής των Κολυμπίων και των Στεγνών, καθώς και η αξιοποίηση υφιστάμενων ανενεργών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν στο βόρειο τμήμα του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες εφόσον καθυστερήσει περαιτέρω η υδροδότηση από το φράγμα του Γαδουρά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος «Η περιοχή μας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας. Έχω ζητήσει από τη ΔΕΥΑΡ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού στους καταναλωτές. Η επίσπευση της λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά για την ομαλή υδροδότηση του νησιού τους επόμενους μήνες κρίνεται επιτακτική ενώ για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης της Νότιας Ρόδου θα ζητηθεί από κοινού με την Περιφέρεια, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για την λειτουργία του φράγματος, πρόταση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να κατασκευαστεί ο αγωγός της Β’ φάσης του Γαδουρά κατά προτεραιότητα μέχρι την περιοχή της Καλάθου».»

Σύλλογος Προαστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου - Το πρόβλημα της υδροδότησης (11/05/2017)
http://www.ecorodos.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/

« Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της Ρόδου παρακολουθούν τα τελευταία τρία χρόνια ένα έργο με παράλογο σενάριο όσον αφορά τις προοπτικές ύδρευσης του νησιού και ιδιαίτερα των περιοχών με αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Ενώ δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση του Φράγματος του Γαδουρά θα λυνόταν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ασφαλούς και επαρκούς παροχής σε πόσιμο νερό αρχικά της πόλης της Ρόδου και στη συνέχεια ολόκληρου του νησιού, σήμερα μετά από δηλώσεις επί δηλώσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων, δημοσιεύματα, ανακοινώσεις και φωτογραφίες φαίνεται ότι κινδυνεύουμε να μην πιούμε νερό από το Φράγμα ούτε και φέτος, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε και τον ακριβή λόγο.

Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο που ολοκληρώθηκε το 2015 μετά από έντεκα (!!) χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης του (2004) και που ακόμα δεν έχουμε βρει με ποιο τρόπο θα τροφοδοτήσει με νερό το νησί που υποφέρει από λειψυδρία εξαιτίας πολλών λόγων. Τον Ιούνιο του 2016 ανακοινώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ ότι άρχισε η έναρξη τροφοδοσίας της δεξαμενής στους Αγίους Αποστόλους με 500 κυβικά νερού την ώρα. Λίγο πιο πριν (16/4/2016) ο Περιφερειάρχης επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο Χαράκι δήλωνε ότι το έργο είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία με νερό που πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές τροφοδοτώντας την πόλη τις επόμενες μέρες (!!) χωρίς πρόβλημα. Επίσης δήλωνε ότι υπεύθυνος φορές για τη διαχείριση σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι η Περιφέρεια η οποία θα αναλάβει το κόστος συντήρησης του Φράγματος. Από την πλευρά του, ακόμα πιο πριν, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δήλωνε τον Ιανουάριο του 2016 ότι γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου θα υδροδοτείται η πόλη της Ρόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ι. Φλεβάρη όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα βλέπουμε ότι προφανώς η τροφοδοσία έχει σταματήσει και ο Περιφερειάρχης δηλώνει ότι το έργο (;) θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο (δηλώσεις 20/4/2017) . Επίσης δηλώνει ότι το νερό δε θα δίνεται δωρεάν και δεν θα πωλείται με το κυβικό. Όση ποσότητα και αν πάρει ο Δήμος θα πληρώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Το κόστος αυτό όπως φαίνεται θα ανέλθει στα €7.421.133,60 χωρίς ΦΠΑ αφού αυτό είναι το ποσό του διαγωνισμού που κατακυρώθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας στις 4/5/2017 σε έκτακτη συνεδρίαση. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την παροχή υπηρεσιών καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά. Στο παραπάνω ποσό και σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20/12/2016 θα πρέπει να προστεθεί η δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία του συνόλου του έργου και τυχόν ζημίες που δεν βαραίνουν τον ανάδοχο της καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας η ΔΕΥΑΡ, δηλαδή οι καταναλωτές, θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Αυτό όμως θα σημάνει λογικά μια αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης που μπορεί να φτάνει και το 25% ή περίπου 9 λεπτά στο κυβικό. Οι πολίτες έχουν άραγε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή και το πρόσθετο κόστος στο νερό που θα τους επιβληθεί; Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει σχετική απόφαση; Εξετάσθηκαν από την Περιφέρεια οι εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία Μη Κερδοσκοπικού Φορέα για τη διαχείριση του Φράγματος; Τι θα γίνει άραγε με τα άνυδρα νησιά;

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ δεν κρύβουν την ανησυχία τους και εμμέσως πλην σαφώς την απαισιοδοξία τους για το φετινό καλοκαίρι. Προφανώς εκτιμούν είτε ότι δε θα είναι δυνατόν τα όποια έργα εκτελούνται να ολοκληρωθούν εγκαίρως ή ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν την προσφορά νερού από το φράγμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη η ποσότητα νερού που απαιτείται ημερησίως από τη ΔΕΥΑΡ για την θερινή περίοδο υπολογίζεται περίπου στα 30.000 κυβικά, με μέγιστη ζήτηση τα 1500 κυβικά ανά ώρα ενώ η ποσότητα που παροχετεύεται στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ υπολογίζεται στα 7.500 κυβικά ημερησίως. Συνεπώς σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη (βλ. παραπάνω) η ΔΕΥΑΡ θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο των 7,5 εκ. ευρώ, και μάλιστα ανά τρίμηνο σύμφωνα με τον Ι. Φλεβάρη, δε θα είναι όμως σε θέση να απορροφήσει το σύνολο των αναγκών της. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώνουμε νερό που δε θα καταναλώνουμε. Ο λόγος προφανώς είναι ότι η ΔΕΥΑΡ δεν είναι προετοιμασμένη και δεν έχει την υποδομή (δεξαμενές και δίκτυο) για να δεχτεί το νερό που απαιτείται για τις ανάγκες τουλάχιστον του Β. τριγώνου.

Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι η δημοπράτηση του υδρευτικού έργου «Κατασκευή Νέου Αγωγού Ύδρευσης Τσαΐρι-Παστίδα» προϋπολογισμού €616.280 από ίδιους πόρους για την ενίσχυση υδροδότησης της Βόρειο-Δυτικής πλευράς του νησιού, έχει μεν δημοπρατηθεί αλλά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Τρίτη 16/05/2017. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες, ίσως και περισσότερο, για να ολοκληρωθεί το έργο, δηλαδή φτάνουμε αισίως στο τέλος Αυγούστου. Από την άλλη η υδροδότηση Κολυμπίων και Στεγνών δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ θα κατατεθεί πρόταση από κοινού με την Περιφέρεια στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να κατασκευαστεί ο αγωγός της Β’ Φάσης του Γαδουρά για να λυθεί το πρόβλημα της Ν. Ρόδου (!!). Επίσης ακούσαμε για αξιοποίηση υφιστάμενων ανενεργών γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Β. τρίγωνο «για κάθε ενδεχόμενο». Αντί δηλαδή να κλείνουμε γεωτρήσεις που έχουν εξαντλήσει τον υδροφόρο ορίζοντα και έχουν υφαλμυρώσει το νερό που πίνουμε, εμείς ανοίγουμε καινούργιες.Anchor

Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι τεράστιες ευθύνες υπάρχουν και στην προηγούμενη Περιφερειακή και Δημοτική αρχή καθώς δεν υπήρξε η πρόβλεψη ούτε πώς θα λειτουργήσει το Φράγμα, ούτε και πώς θα γίνει η διάθεση του νερού στους καταναλωτές όταν αυτό φτάσει στην πόλη της Ρόδου.

Και σε όλα αυτά προστίθεται ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας Εμ. Κόνσολα (ΑΠ 5375/4-5-2017), που είναι και τομεάρχης τουρισμού, με την οποία ρωτάει ανάμεσα σε άλλα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης στη Ρόδο!!! Να υπάρχουν δηλαδή 60 εκ. κυβικά μέτρα νερού που δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και εμείς να φτιάχνουμε μονάδες αφαλάτωσης στη Ρόδο. Το τέλειο αλαλούμ δηλαδή.

Αυτό το αλαλούμ όμως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν το ζήτημα της ύδρευσης του νησιού που φέτος κατά τα γραφόμενα θα φιλοξενήσει επισκέπτες σε αριθμούς ρεκόρ, να αντιμετωπίζεται με αυτή την ελαφρότητα και ανευθυνότητα. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζουμε την οικονομία του νησιού σε πειραματισμούς. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες τι ακριβώς συμβαίνει και τι τους περιμένει τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού. Δεν είναι δυνατόν να έχουν δαπανηθεί πάνω από 150 εκ. ευρώ και να ετοιμαζόμαστε για νέες γεωτρήσεις και πολύ περισσότερο να μην έχουμε επάρκεια νερού και φέτος. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε χαράτσι ενώ θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αυτό μόνο αειφορική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων δεν είναι. Είναι νομίζουμε η ώρα ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος από κοινού να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες. »

Η ελαφρότητα, η ανευθυνότητα και το όργιο παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, ερμηνεύονται μόνο από τις πολιτικές σκοπιμότητες που αυτός εξυπηρετεί. Η ψευδεπίγραφη ευαισθησία τους για τον τόπο, αποδεικνύεται υποκριτική και ανίσχυρη να επικρατήσει της νοσταλγίας τους για το πάρτι του παρελθόντος. (12/05/2017)
http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=8485

« Στα συχνά Δελτία Τύπου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου, ουδέποτε στο παρελθόν απαντήσαμε και αυτό φαίνεται ότι ερμηνεύθηκε από κάποιους ως αδυναμία.

Στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου με τίτλο «Οι γίγαντες δεν μπορούν να σταθούν σε πήλινα πόδια. Ποια είναι η αλήθεια για το νερό;», η απάντηση είναι επιβεβλημένη αφού είναι πρωτοφανής και η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας που ο Σύλλογος δήθεν αδυνατεί να κατανοήσει και με τέχνη προσπαθεί να οδηγήσει το κοινό σε αυθαίρετα και αναληθή συμπεράσματα.

Σε μία τετρασέλιδη ανακοίνωση του Συλλόγου για το μεγάλο θέμα της ύδρευσης, όλο το κείμενο έχει στο επίκεντρο το έργο του Φράγματος του Γαδουρά με τρόπο που επιχειρείται να ακυρωθεί η αξία και σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για την Ρόδο και τις ανάγκες ύδρευσης του νησιού.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι η ολοκλήρωση του Φράγματος από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υδροδότησε το 2016 την πόλη της Ρόδου και αν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν είχε πετύχει την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη της Ρόδου δεν θα είχε νερό το 2016.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι το 2016 η υδροδότηση της πόλης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά έγινε χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΡ ή των καταναλωτών και αυτό έγινε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για δωρεάν παροχή νερού στην ΔΕΥΑΡ για όλο το 2016.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι η Περιφέρεια προχώρησε στην δημοπράτηση του έργου της συντήρησης του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ έργου, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ευθύς αμέσως, με την ολοκλήρωση του Φράγματος.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση συντήρησης του έργου καθυστέρησε από ενστάσεις που κατατέθηκαν από συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό και για κανένα άλλο λόγο.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι ευθύς αμέσως μόλις ο διαγωνισμός απεμπλάκη από τις ενστάσεις, με δικαίωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οικονομική επιτροπή άμεσα προχώρησε στην ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι η Περιφέρεια απέστειλε, σε χρόνο ρεκόρ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σύνολο των εγγράφων που ο νομοθεσία απαιτεί για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι η λειτουργία του έργου έχει σχεδιασθεί ως ΜΗ Κερδοσκοπική από πλευράς της Περιφέρειας, αφού στο συνολικό τίμημα ΔΕΝ έχει υπολογισθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον της τεχνικής συντήρησης του έργου. Εδώ βέβαια γεννάται και το ερώτημα : Ο Σύλλογος διαθέτει και λύση ΔΩΡΕΑΝ λειτουργίας και συντήρησης του Φράγματος ;

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου ανακάλυψε και μάλιστα με συγκεκριμένο ποσοστό (25%) την υποτιθέμενη αύξηση της τιμής του νερού.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου δεν κατάλαβε ότι αν δεν προλάβαινε η Περιφέρεια να δημοπρατήσει το έργο της συντήρησης του Φράγματος, του διυλιστηρίου και του αγωγού πριν την ισχύ του ν. 4412/16, στις 8 Αυγούστου 2016, οπότε και πάγωσαν οι δημοπρατήσεις έργων σε όλη την Ελλάδα, σήμερα η ελπίδα υδροδότησης θα μετατίθετο για το 2018.

Μόνο ο αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου ανακάλυψε οτι όλα τα παραπάνω συνιστούν ‘’αλαλούμ’’, ‘’ανευθυνότητα’’, ‘’ελαφρότητα’’ και ‘’πειραματισμούς’’, προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η ανευθυνότητα, η ελαφρότητα, η εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων και η φρενήρης απόπειρα του Συλλόγου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ξεγυμνώνει αποκαλυπτικά τις πραγματικές προθέσεις και την σκοπιμότητα υπό την οποία λειτούργησε. Δεν υπάρχει προηγούμενο να συκοφαντείται με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στο Νότιο Αιγαίο, η μοναδική λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας της Ρόδου. Εκτός κι αν ο Σύλλογος προτείνει να το λύσουμε με τον… χορό της βροχής.

Είναι φανερό πια ότι η υποτιθέμενη ευαισθησία τους για τον τόπο και το περιβάλλον, που τόσο αρέσκονται να διαφημίζουν, δεν είναι τόσο ισχυρή ούτε τόσο ειλικρινής για να υπερισχύσει των πολιτικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν, ως γνήσιοι νοσταλγοί των ημιτελών εργοταξίων.

Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί ο τόπος από όλους αυτούς που καπηλεύονται τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές αξίες, όπως το περιβάλλον, για να εξυπηρετήσουν τις ατζέντες εκείνων που φαντασιώνονται την επιστροφή τους, για να συνεχίσουν το…πάρτι που τόσο άδοξα γι’ αυτούς, αλλά ευτυχώς για την κοινωνία, έλαβε οριστικό τέλος. Αυτή είναι και η μοναδική ερμηνεία του Δελτίου Τύπου του Συλλόγου. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.»

Δημος Ρόδου: Πρόσκληση σε σύσκεψη φορέων για την υδροδότηση της Ρόδου (12/05/2017)
http://www.rhodes.gr/?p=13078

« Έχοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και των συνεχώς αυξανόμενων προβλημάτων ύδρευσης, τα οποία προκύπτουν από την έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και την μη ολοκλήρωση του έργου: «Υδροδότηση Νήσου Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά», σας καλούμε σε έκτακτη σύσκεψη φορέων το Σαββάτο 13 Μαΐου 2017, στις 12:00 στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:

1. Αντιμετώπιση θεμάτων υδροδότησης του Νησιού από γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία του Νησιού όπου παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα υδροδότησης.
2. Επαναλειτουργία του Φράγματος Γαδουρά.
3. Ολοκλήρωση β’ φάσης του έργου «Υδροδότηση Νήσου Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά».
4. Εκτέλεση έργων σύνδεσης υδροδότησης των περιοχών Τσαΐρι, Κολυμπίων, Στεγνών και Καλάθου.
5. Άμεση υδροδότηση της Πόλεως Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά και ενίσχυση των δημοτικών κοινοτήτων Ιαλυσού, Παστίδας και Κρεμαστής.


Λόγω της κρισιμότητας και της σοβαρότητας των θεμάτων η παρουσία σας είναι επιβεβλημένη.»

Επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Δήμαρχο Ρόδου για το Φράγμα Γαδουρά (12/05/2017) http://www.giorgoshatzimarkos.gr/gr/pressroom/fragma-gadoura

« κ. Δήμαρχε,

σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην σύσκεψη που καλέσατε την 13η Μαίου με θέμα την υδροδότηση της Ρόδου και εκ της πιθανής απουσίας μου, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού μου, θα μου επιτρέψετε να σας καταθέσω τις σκέψεις μου επι των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αναφέρονται στο Φράγμα Γαδουρά. Το έργο της Α’ Φάσης Υδροδότησης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, το οποίο δεν βρίσκεται σε στάδιο μη ολοκλήρωσης όπως εσφαλμμένα αναφέρει η πρόσκληση σας, έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η μόνη εκκρεμμότητα που υπάρχει είναι ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον διεθνή διαγωνισμό που ακολούθησε της ολοκληρώσης του έργου και αφορά στην ανάθεση της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης αυτού. Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε εγκαίρως, ευθύς αμέσως με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου και σε κάθε περίπτωση πρό της έναρξης ισχύος του ν. 4412/16 που από τις 8 Αυγούστου 2016 πάγωσε ως γνωστόν όλες τις δημοπρατήσεις έργων στην χώρα, χρειάστηκε την αναμονή εκδίκασης προσφυγής που κατατέθηκε απο σχήμα που συμμετείχε στον διαγωνισμό και αν αυτό δεν είχε συμβεί, σήμερα στο νησί δεν θα υπήρχε καμία αγωνία για την υδροδότηση των περιοχών που το συγκεκριμένο έργο μπορεί να υδροδοτήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης του έργου έχει ολοκληρωθεί απο πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αφού ο σχετικός φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στο Ελεγκτικό συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, με την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να έχει προχωρήσει ταχύτατα και χωρίς να επιτρέψει να χαθεί ούτε ημέρα. Ως πρός αυτό, την υδροδότηση δηλαδή απο το Φράγμα του Γαδουρά, η σύσκεψη ελάχιστα έχει να προσφέρει αφού η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου είναι σε εξέλιξη και το σύνολο των στελεχών αλλά και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας την παρακολουθεί με προσοχή. Ως πρός το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της σύσκεψης, με τίτλο «Ολοκλήρωση Β’ Φάσης του έργου Υδροδότηση Νήσου Ρόδου απο το Φράγμα Γαδουρά», μάλλον εκ παραδρομής ανεγράφη στον τίτλο του θέματος η φράση «Ολοκλήρωση» αφού για το συγκεκριμένο έργο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που το μελέτησε δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την απαιτούμενη για την υλοποίηση του χρηματοδότηση και φυσικά καμία διαδικασία δημοπρατήσης του δεν έχει ενεργοποιηθεί. Είναι αδιαμφισβήτητα έργο απολύτως απαραίτητο για το νησί της Ρόδου, για το οποίο οι δικές μας ενέργειες και οι δικές σας ενέργειες πρός την Κυβέρνηση, που έχουν προηγηθεί, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του πρέπει να συνοδευθούν με την πολιτική στήριξη και πίεση και του συνόλου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας και ως πρός αυτό η σύσκεψη της 13ης Μαίου έχει πολλά να προσφέρει. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση, παρακαλώ μεταφέρετε στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη πως απο πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για την πλήρη αξιοποίηση του μεγαλυτέρου αναπτυξιακού έργου που υλοποιήθηκε στη Ρόδο, ξεπερνώντας τα πάσης φύσεως εμπόδια με τρόπο αποτελεσματικό, όπως ακριβώς πράξαμε απο την πρώτη στιγμή της θητείας μας με την υποκατάσταση αναδόχου στο τεχνικό έργο του Φράγματος Γαδουρά, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του εν μεσω capital controls, την συμπλήρωση του τεχνικού εξοπλισμού του, την ολοκλήρωση του και την άμεση προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την καθημερινή λειτουργία και συντήρηση του. Αλλωστε, είναι το έργο που στην δοκιμαστική του λειτουργία κατά το 2016, με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παροχή πόσιμου νερού πρός την ΔΕΥΑΡ ανευ τιμήματος, έδωσε σημαντικές λύσεις. Ο κοινός στόχος της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την δημοπράτηση της Β’ Φάσης των δικτύων του έργου, μας ενώνει. »

Προς εξεύρεση 2.5 εκ. ευρώ για το Φράγμα Γαδουρά (16/05/2017)
http://erarodou.blogspot.gr/2017/05/25.html

«Τη δέσμευση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, για την εξεύρεση 2,5 εκ ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή αγωγού 6 χιλιομέτρων, που θα υδροδοτήσει την περιοχή της Νότιας Ρόδου, απέσπασαν δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο με θέμα την υδροδότηση του νησιού.

Ο κ.Σαντορινιός ανέφερε ότι ήδη έχει κάνει τις πρώτες επαφές με τον υπουργό υποδομών για την χρηματοδότηση του έργου, είτε από το ΕΠΠΕΡΑΑ, είτε από πόρους του εν λόγω υπουργείου.

«Η προσπάθεια μου, είπε, είναι η εξεύρεση πόρων εντός της εβδομάδας».

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση ως προς την υδροδότηση του νησιού. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΥΑΡ για να μην πει το νερό – νεράκι η Ρόδος.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος περιέγραψε όλα τα δεδομένα γύρω από το φράγμα Γαδουρά και την λειτουργία του, ενώ όπως είπε βρέθηκε τρόπος να εκπίπτει ο ΦΠΑ από το τίμημα της συνεργασίας με τη ΔΕΥΑΡ που ανέρχεται στις 400.000 ευρώ το χρόνο.»

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος Σύλλογου Προστασίας Περιβάλλοντος για τις θέσεις του συλλόγου περί του φράγματος Γαδουρά και λειψυδρίας (25/05/2017)

« Μ. Κουλούμπρης (Πρόεδρος)

Για άλλη μία φορά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου μπαίνει στο στόχαστρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και συκοφαντείται μέσω του τύπου διότι τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα 27 χρόνια παρουσίας και δράσης του, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Θυμίζουμε ότι αυτό απορρέει και από το καταστατικό του και συμπεριλαμβάνεται στους σκοπούς του. Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν και να εξηγήσουν τι συμβαίνει για κάποιο θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες και τον τόπο μας η πρώτη τους τοποθέτηση είναι να συκοφαντήσουν τον σύλλογο και το διοικητικό του συμβούλιο με αναλήθειες, ότι δήθεν βρισκόμαστε πίσω από κάποια παράταξη και ότι έχουμε σκοπό με «ψέματα» να κάνουμε αντιπολίτευση στις Αρχές. Αυτό το παραμύθι το έχουμε ξαναζήσει και άλλες φορές και δεν μας αγγίζει πλέον διότι ο Ροδιακός λαός μας γνωρίζει πολλά χρόνια τώρα και εν πολλοίς μας υποστηρίζει. Σε εμάς απευθύνονται οι πολίτες πολλές φορές να επέμβουμε για κάποιο θέμα που τους αφορά. Και αυτή είναι η δουλειά μας. Ίσως όμως πρέπει και πάλι να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος μας δεν έχει εξαρτήσεις ούτε χρηματοδοτείται για να εκτελεί το έργο του από κανένα. Είμαστε όλοι εθελοντές για το περιβάλλον της Ρόδου, και όσοι συμμετείχαν στον Σύλλογο ή στις δράσεις του το γνωρίζουν. Εμείς απαντάμε με τις δράσεις μας που είναι εκατοντάδες. Μπορούμε να θυμίσουμε μόνο λίγες από αυτές.

1. Ο Σύλλογος το 1998 βραβεύθηκε από τους δημοσιογράφους της Ρόδου στη δεύτερη θέση για τις δράσεις του.
2. Ο Σύλλογος με άλλους Συλλόγους απέτρεψε την κατασκευή τοιχίου στον κόλπο της Ιξιάς για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής μετατρέποντας τον σε μαρίνα.
3. Ο Σύλλογος απέτρεψε με άλλους Φορείς το ξεπούλημα της παραλίας «Γλύστρας» στη Λάρδο όπως και το Πρασονήσι αργότερα.
4. Είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας . Το 2001 οργάνωσε και φιλοξένησε στη Ρόδο το Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.
5. Έχει εκδώσει διάφορα έντυπα όπως α) Οικολογική επισκόπηση των παραλιών της Νότιας Ρόδου β) το διμηνιαίο δελτίο « ΟΙΚΟΝΕΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» με επίκαιρα τοπικά και διεθνή θέματα , γ) Τα ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ –ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ.
6. Η δράση μας και στο παρελθόν μέσα και από άλλα εθελοντικά σχήματα είναι γνωστή π.χ ανακύκλωση χαρτιού 700 τόνοι , δράσεις καθαριότητας και ευπρεπισμού, δεντροφυτεύσεις, δημοσιογραφική δουλειά 2 φορές βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ – Διοργάνωση ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στη Ρόδο.
7. Συμμετέχει τακτικά σε Πανελλήνια οικολογικά συνέδρια και οργανώνει σειρά από ημερίδες με ενδιαφέροντα θέματα όπως για την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική ενέργεια, τις επιδράσεις από τις ακτινοβολίες κ.α.
8. Πραγματοποιεί ομιλίες σε διάφορους οργανισμούς και σχολεία. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τοπικό τύπο και πραγματοποιεί εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλια για ενδιαφέροντα οικολογικού περιεχομένου θέματα.

Δ. Γρηγοριάδης (αντιπρόεδρος)

Στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες που ανέφερε ο πρόεδρος περιμένουμε βοήθεια και όχι δημόσιο bullying ένα πολιτικό εκφοβισμό και μάλιστα με ένα σωρό ψέματα. Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στον ίδιο τόνο και με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν εκφοβιζόμαστε κιόλας. Συζητάμε μόνο επί της ουσίας.

Ουδέποτε κρύψαμε την πολιτική μας δράση σε αντίθεση με όλους όσοι κατά καιρούς δηλώνουν ανεξάρτητοι χωρίς να είναι.

ΝΕΡΟ – ΦΡΑΓΜΑ

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι ο πρώτος σκοπός της δημόσιας παρέμβασης του Συλλόγου επετεύχθη όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση. Σκοπός ήταν να χτυπήσουμε το καμπανάκι για το πρόβλημα. Τέτοιοι άλλωστε είναι οι σκοποί και στόχοι των περιβαλλοντικών ομάδων. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε για παράδειγμα στο τεχνικό ή οικονομικό επίπεδο. Μπορεί ενδεχομένως – και μακάρι – να κάνουμε λάθος. Είμαστε εθελοντές εδώ και χρόνια χωρίς καμία αμοιβή. Ίσως αυτό ξενίζει όσους δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με την ανιδιοτελή ενασχόληση με τα κοινά και το περιβάλλον. Ασχολούμαστε με το φράγμα εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε. Θεωρήσαμε ως ΣΠΠ Ρόδου αυτονόητη τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΡ η οποία κατά την άποψή μας έπρεπε να πάρει και επίσημη μορφή για τη διαχείριση του φράγματος. Δεν υπήρξε συνεργασία αντίθετα για πολύ καιρό υπήρξε κόντρα. Είναι για μας αυτονόητη η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών για το δημόσιο αγαθό του νερού όταν μάλιστα η οικονομία του νησιού βασίζεται σε αυτό. Ο σχεδιασμός των επιμέρους έργων θα πρέπει να ακολουθεί το βασικό σχεδιασμό που στην περίπτωσή μας είναι η Β φάση του έργου. Τα μικρότερα έργα θα πρέπει να «κουμπώνουν» με αυτό το σχεδιασμό ώστε να αποτελέσουν μέρος του όταν αυτός ξεκινήσει Δυστυχώς δεν υπήρξε προετοιμασία για το πώς θα γινόταν η διάθεση του νερού με την ολοκλήρωση του φράγματος. Πχ η κατασκευή μιας δεξαμενής 11 χιλιάδων κυβικών ήταν και είναι αναγκαία για το Β. Τρίγωνο του νησιού. Ο υπολογισμός της οικονομικής επιβάρυνσης της ΔΕΥΑΡ δεν είναι μόνο δικός μας. Απασχόλησε και λογικά απασχολεί όσους υπολογίζουν ότι αυτή η δαπάνη θα καλυφθεί εφόσον υπάρχουν δύο προϋποθέσεις α. Η ποσότητα του νερού που προσφέρει η ΔΕΥΑΡ από το φράγμα είναι τόση ώστε να καλύπτει το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ Β. Θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας από την αναστολή άλλων λειτουργιών όπως είναι αυτές των γεωτρήσεων (κόστος ηλεκτρισμού, συντήρησης και αντικατάστασης αντλιών κλπ). Αυτοί οι δύο όροι δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Για εμάς ως περιβαλλοντική ομάδα – και δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα, πρώτιστο μέλημα είναι η αειφορική διαχείριση των πόρων προς όφελος των πολιτών. Αυτό ήταν και θα είναι το μέλημά μας. Στο νησί έγινε ένα τεράστιας κλίμακας έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Λογικό είναι να θέλουμε εξισορροπηθεί αυτό από περιβαλλοντικά οφέλη όπως είναι η ανάκαμψη του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών νερών και η επάρκεια νερού για το νησί και γιατί όχι για τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου. Θα ξαναπώ μια φορά αυτό που τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή εμείς πρέπει να αλλάξουμε και όχι το περιβάλλον. »

Γ. Χατζημάρκος στην ΕΡΤ Ρόδου: Να μην τολμήσουν να χτυπήσουν την Περιφέρεια (23/06/2017)
http://www.ert.gr/g-chatzimarkos-apoklistika-ypefthyni-gia-nero-na-min-tolmisoun-na-chtypisoun-tin-periferia/

Παρέμβαση της Περιφέρειας προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Φράγμα Γαδουρά (25/06/2017)
http://www.dimokratiki.gr/25-06-2017/paremvasi-tis-periferias-pros-elegktiko-synedrio-gia-fragma-gadoura/

Ροδιακή: Εξέλιξη «βόμβα» για το φράγμα του Γαδουρά: Απερρίφθη η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο (26/06/2017)
https://www.rodiaki.gr/article/367768/exelixh-bomba-gia-to-fragma-toy-gadoyra-aperrifthh-h-symbash-apo-to-elegktiko-synedrio

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίο (26/06/2017)

« Η σημερινή απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ειλικρινά αποκαρδιωτική. Έδωσα ήδη εντολή στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας να προχωρήσει άμεσα στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα των κατοίκων της Ρόδου και των επισκεπτών της σε επαρκές σε ποσότητα και υψηλής ποιότητας, ασφαλές νερό. Ήρθε η ώρα, όλοι - και όταν λέω “όλοι”, εννοώ “όλοι” – να αναλάβουν τις ευθύνες τους »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ 13 Αλήθειες για το Φράγμα Γαδουρά και την λειψυδρία. (26/06/2017)
http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=8653

« Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης της Ρόδου και τα πολλά που λέγονται και γράφονται, από αρμόδιους και μη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες της Ρόδου, υπεύθυνα, ως προς τις αλήθειες που περιγράφουν το ζήτημα στο σύνολο του :

Αλήθεια 1η: Το έργο του Φράγματος του Γαδουρά, στοχοποιήθηκε μόνον κατά τον χρόνο που η σημερινή Περιφερειακή αρχή πέτυχε την ολοκλήρωση του, τόσο τεχνικά όσο και λειτουργικά, παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 παρέλαβε το έργο ημιτελές και σταματημένο και αφού ουδείς ανέμενε ότι σε μόλις 14 μήνες θα καθίστατο πλήρες και λειτουργικό.

Αλήθεια 2η: Παρά την κατάσταση στην οποία παρελήφθη το έργο τον Σεπτέμβριο του 2014, επετεύχθη να παραδοθεί αρίστης ποιότητος νερό στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ στις 13 Νοεμβρίου 2015, καθιστώντας το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, τερματίζοντας ταυτόχρονα την επαπειλούμενη επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του επιδοτούμενου από αυτή κόστους κατασκευής του.

Αλήθεια 3η: Eνώ το έργο είχε ολοκληρωθεί, η ΔΕΥΑΡ έως και τον Μάιο του 2016, δήλωνε γραπτώς πως ουδεμία ανάγκη υδροδότησης είχε. Στο έγγραφό της με ημερομηνία 17.05.2016 ανέφερε ότι “σας ενημερώνουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε και υπάρχουν ενδείξεις διαφαινόμενου προβλήματος, ως προς την επάρκεια του νερού από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ και συνεπώς δεν τίθεται θέμα στην κάλυψη των όποιων αυξημένων αναγκών”. Η παραπάνω δήλωση της ΔΕΥΑΡ άλλαξε, μόλις ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2016.

Αλήθεια 4η: Παρά την υποχρέωση που υφίσταται από πλευράς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, που χρηματοδότησε την κατασκευή του, για λειτουργία του έργου στην λογική της ανταποδοτικότητας, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να υδροδοτήσει την πόλη της Ρόδου δωρεάν και αυτό έπραξε για όλο το 2016.

Αλήθεια 5η: Το καλοκαίρι του 2016, το νησί της Ρόδου δεν αντιμετώπισε τα σημερινά προβλήματα υδροδότησης αποκλειστικά και μόνο λόγω του ότι το Φράγμα του Γαδουρά υδροδότησε τις δύο δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ στην πόλη της Ρόδου με αρκετά εκατομμύρια κυβικά νερό.

Αλήθεια 6η: Προτού λήξει η περίοδος κατά την οποία το έργο το λειτουργούσε ο ανάδοχος της κατασκευής του, στο πλαίσιο της προβλεπομένης από την σχετική σύμβαση κατασκευής υποχρέωση του, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έγκαιρα, τον Μάιο του 2016, χωρίς δηλαδή καμία καθυστέρηση, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης του, προλαμβάνοντας και την ισχύ του ν. 4412/16 που πάγωσε ουσιαστικά για διάστημα άνω των έξη μηνών τις δημοπρασίες έργων σε όλη την Ελλάδα.

Αλήθεια 7η: Από τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και κατέληξε σε αποτέλεσμα ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έως και τον Μάιο του 2017, χάθηκαν επτά κρίσιμοι μήνες εκ του γεγονότος της προσφυγής που ασκήθηκε στα δικαστήρια από εργοληπτικό σχήμα που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Η σχετική διαδικασία στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και το Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017 οπότε και οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού, δικαιώνοντας τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Αλήθεια 8η : Αμέσως μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ολοκλήρωσε τις υπολειπόμενες διοικητικές ενέργειες και απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον σχετικό φάκελο για τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία έλεγχο.

Αλήθεια 9η : Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑΡ, στην οποία οι τρεις φορείς έχουν καταλήξει, προβλέπει ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν θα αποκομίσει ούτε ένα ευρώ κέρδος από την υδροδότηση από το φράγμα του Γαδουρά, με την ΔΕΥΑΡ να πρέπει να καταβάλει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το κόστος λειτουργίας και συντήρησης και μόνον αυτό.

Αλήθεια 10η : Τα προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού δεν οφείλονται στο Φράγμα του Γαδουρά, που άλλωστε σαν τεχνικό έργο προέβλεπε από την αρχή της κατασκευής του, προ δεκαετιών δηλαδή, την υδροδότηση της πόλης της Ρόδου και μόνον. Ουδέποτε δηλαδή η Α’ Φάση περιελάμβανε την υδροδότηση των χωριών.

Αλήθεια 11η : Η Β’ Φάση του έργου του Φράγματος του Γαδουρά, που θα υδροδοτήσει και τα χωριά, απαιτεί χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 80 εκ. ευρώ και αρκετά χρόνια για την κατασκευή του. Η χρηματοδότηση του δεν έχει ακόμη διατεθεί από την Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται για τον σκοπό αυτό και άρα, κάθε συζήτηση για το έργο αυτό στην παρούσα φάση και σε σχέση με τα σημερινά προβλήματα υδροδότησης των χωριών, είναι χρονικά ανεδαφική.

Αλήθεια 12η : Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έως και σήμερα, έχει συμπαρασταθεί πλήρως στην ΔΕΥΑΡ τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά και η δημόσια άσκηση κριτικής από πλευράς της στα εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ δεν είναι τακτική που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εφαρμόζει ως μέσο πολιτικής διαχείρισης, παρά τις συχνές δημόσιες προκλήσεις που δέχεται.

Αλήθεια 13η : Η υπευθυνότητα με την οποία έχει χειριστεί το ζήτημα της λειψυδρίας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, περιλαμβάνει σχέδιο που προβλέπει και προλαμβάνει καταστάσεις σε αντίθεση με την συνήθη έως χθες ‘’πυρόσβεση’’.

Το Φράγμα Γαδουρά είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο Ν. Αιγαίο.

Η Ρόδος περίμενε γι?αυτό για παραπάνω από 20 χρόνια.

Σήμερα, αποτελεί πραγματικότητα και την μοναδική λύση, με προοπτική και σε βάθος χρόνου, κατά της λειψυδρίας.

Κατανοούμε απόλυτα και συμμετέχουμε στην αγωνία των πολιτών και εργαζόμαστε ακούραστα να ξεπεράσουμε τα πάσης φύσεως προβλήματα και εμπόδια, νομικά ή τεχνητά.

Ζητούμε από όλους να εργαστούν με σοβαρότητα και ρεαλισμό, προκειμένου να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατόν στις λύσεις που το μεγάλο αυτό έργο μπορεί να δώσει και θα δώσει. »

Δημοτικό Συμβούλιο: Μόνο το Φράγμα Γαδουρά θα δώσει λύση στο πρόβλημα του νερού (26/06/2017)
https://news12.gr/dimotiko-symvoulio-mono-fragma-gadoura-tha-dosi-lysi-sto-provlima-tou-nerou/

Γ.Χατζημάρκος: Άμεση λύση μόνο αν αποδεχτεί η ΔΕΥΑΡ ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (27/06/2017)
http://www.dimokratiki.gr/27-06-2017/g-chatzimarkos-kapia-stigmi-prepi-na-stamatisoume-na-milame-gia-kratos-ton-athinon-ke-na-milisoume-gia-parakratos-tis-rodou/

«..Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για το κράτος των Αθηνών και να μιλήσουμε για το παρακράτος της Ρόδου..»

Δημήτρης Τσίκκης : "Σε διατεταγμένη υπηρεσία σπείλωσης της τιμής και της υπόληψης μου" - Βολές κατα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (27/06/2017)
http://verena.gr/content/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82

Γ. Φλεβάρης: Ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ας κοιτάξει πρώτα στον καθρέπτη του για να δει κατάματα τις δικές του ευθύνες (28/06/2017)
http://www.aigaio-tv.gr/index.php/rodos/item/19772-o-teos-proedros-tis-devar-as-koitaksei-prota-ston-kathrepti-tou-gia-na-dei-katamata-tis-dikes-tou-efthynes-28-06-2017

Χιουμοριστική απάντηση του Τσίκκη στον Φλεβάρη (29/06/2017)
http://www.rodiaki.gr/article/367936/xioymoristikh-apanthsh-toy-tsikkh-ston-flebarh

Μ. Κόνσολας: Σημαντικό έργο το Φράγμα Γαδουρά αλλά δεν λύνει όλα τα προβλήματα - Μια νέα πρόταση για να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα λειψυδρίας (29/06/2017)
http://www.konsolas.gr/29-06-2017-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac-%ce%b1/

« Από τον περασμένο Μάρτιο αλλά και το Μάιο κατέθεσα δύο τεκμηριωμένες Ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη Διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού και την υλοποίηση έργων, για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα λειψυδρίας.

Το Σχέδιο αυτό, αλλά και τα συνοδευτικά έργα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, είναι μείζονος σημασίας. Αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει απεμπλοκή για τη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά. Προσοχή όμως, το φράγμα «Γαδουρά», είναι ένα σημαντικό έργο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού σε βάθος χρόνου.

Ιδού γιατί.

Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία κατασκευής του, έχει λεκάνη απορροής που έχει έκταση 147.7 km2 και ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 63.5 εκατομμύρια m3. Η μέση ετήσια απόληψη για ύδρευση είναι περίπου 18 εκατομμύρια m3. Αν λάβουμε υπόψη ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα δίκτυα έχουν απώλειες της τάξης του 25% από διαρροές, η ωφέλιμη ποσότητα νερού είναι 13,5 εκατομμύρια κυβικά.

Στη Ρόδο το εξάμηνο της τουριστικής περιόδου, ο μέσος συνολικός πληθυσμός υπερβαίνει τις 200.000 με πραγματικές ανάγκες νερού για οικιακή χρήση τα 18.000.000 m3 και τους υπόλοιπους 6 μήνες οι ανάγκες περιορίζονται στα 9.000.000 m3.

Συνεπώς, οι ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης νερού στη Ρόδο ανέρχονται σε 27 εκατομμύρια κυβικά, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις απώλειες των δικτύων, η απαιτούμενη ποσότητα για να τροφοδοτηθούν τα δίκτυα αυξάνεται σε 36 εκατομμύρια κυβικά ετησίως.

Μέχρι, όμως, να τεθεί σε λειτουργία το φράγμα και να ολοκληρωθεί η υδροδότηση όλου του νησιού από το φράγμα, θα συνεχίζουν να εξαντλούνται τα υπόγεια αποθέματα και θα υφαλμυρίσουν και οι εναπομείνασες γεωτρήσεις, γεγονός που δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα.

Σε όλα αυτά, δεν συνυπολογίζουμε και το «κακό σενάριο» μιας παρατεταμένης ανομβρίας που μπορεί να μειώσει δραματικά τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους από το φράγμα.

Κοντά μας υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία. Και στην Κύπρο υπάρχουν φράγματα, αλλά η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές ανάγκες κατανάλωσης, απέδειξαν ότι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες και η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να καταφύγει σε αφαλάτωση θαλασσινού νερού για να έχει αποθέματα ασφαλείας.

Η Κύπρος, που έχει 300 εκατομμύρια κυβικά αποθηκευτικό χώρο στα φράγματα της, αναγκάστηκε να κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση μονάδες αφαλάτωσης και εξασφάλισε την υδροδότηση του νησιού ανεξάρτητα από τις βροχοπτώσεις. Υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης στο Ισραήλ, που μπορεί και παράγει περίπου 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε ένα τρίμηνο, ποσότητα ίση με το φράγμα του Γαδουρά και με κόστος παραγωγής περίπου 0,5 ευρώ το κυβικό.

Άρα τι πρέπει να κάνουμε;

Το πρώτο βήμα είναι η χρηματοδότηση από την Πολιτεία της μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Ρόδου με τα παράλληλα συνοδευτικά έργα, προκειμένου να διασφαλιστεί, με βιώσιμο τρόπο, η επάρκεια νερού στο νησί για τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το Σχέδιο, μπορούν να ενταχθούν έργα, η ολοκλήρωση των οποίων μπορεί να γίνει άμεσα.

Αναφέρομαι στη λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί με την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας. Χρειάζεται, όμως, και η μελέτη για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης, δημοπράτησης και αδειοδότησης.

Κάτι ακόμα: όταν σχεδιαζόταν το έργο του Φράγματος Γαδουρά δεν λήφθηκε υπόψιν η τουριστική επέκταση στο νησί και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Η Νότια Ρόδος, μια έντονα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με μεγάλα ξενοδοχεία υπό κατασκευή, δεν έχει ήδη πλήρη επάρκεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για το χειμώνα. Τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, που οι ανάγκες διαρκώς πολλαπλασιάζονται και ακόμη τι θα αντιμετωπίσουμε όταν λειτουργήσουν οι υπό κατασκευή ξενοδοχειακές μονάδες, που η λειτουργία τους συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των αναγκών;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφυπνιστούμε. Σε αυτή τη συγκυρία όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίζουμε την επάρκεια σε νερό για τα επόμενα χρόνια.

Το αρμόδιο Υπουργείο απαντώντας στις Ερωτήσεις που είχα καταθέσει με παρέπεμψε στη…ΔΕΥΑΡ, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί την ουσιαστική συνδρομή και εμπλοκή της κυβέρνησης. Με αυτές τις πρακτικές, όμως, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στη μοίρα τους. Μέχρι σήμερα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να δώσουμε μια μάχη όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε τη Ρόδο και να βάλουμε στην άκρη κομματικές ταυτότητες, σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις.

Για αυτό και χάναμε όλες τις μάχες.

Αν δώσουμε, όμως, ενωμένοι τη μάχη για το νερό, θα την κερδίσουμε.»

Στο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσφεύγει η Περιφέρεια για το Φράγμα Γαδουρά (28/06/2017)
http://www.dimokratiki.gr/28-06-2017/sto-vi-tmima-tou-elegktikou-synedriou-prosfevgi-periferia-gia-fragma-gadoura/

O ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 29/06/2017 (29/06/2017)
https://www.facebook.com/aigaiotv/

« Επανήλθε στο ζήτημα της έλλειψης νερού που απασχολεί το νησί της Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Μάλιστα θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση του όσον αφορά την ‘ανάληψη ευθυνών’ για το ζήτημα (τόσο από την δική του πλευρά όσο και για τον κ. Δημήτρη Τσίκκη) ενώ απέστειλε μήνυμα προς τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το Φράγμα Γαδουρά όπου μίλησε «για το παρακράτος της Ρόδου», καλώντας να ξεκαθαρίσει ποιους ακριβώς εννοεί. »


X. Κόκκινος: Οι πολίτες της Ρόδου ζητούν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που θα δοθεί μόνο με συνεργασία και οργανωμένες ενέργειες και όχι με στείρες αντιπαραθέσεις (30/06/2017)
http://www.rodiaki.gr/article/368143/x-kokkinos-to-nero-einai-dhmosio-kai-polytimo-agatho-phgh-zwhs

Κατατέθηκε χθες 30/06/2017 η αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την Περιφέρεια (01/07/2017)
http://www.dimokratiki.gr/01-07-2017/katatethike-chthes-etisi-anaklisis-tis-apofasis-tou-elegktikou-synedriou-apo-tin-periferia/

Ένα είναι σίγουρο ότι πριν καταλογιστούν τυχόν ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καλό θα ήταν όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα στο νησί, όσο είναι ακόμα καιρός !

↪ Αναρτήθηκε: 02 Ιουλίου 2017 :: Αναγνώστηκε: 2273 φορές