Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης

Εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης
Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ρόδου την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκαν δύο συμβάσεις μεταξύ του Δήμου και ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου 2017 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της Κοινοπραξίας η οποία αναλαμβάνει το έργο της καθαριότητας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος στο νησί της Ρόδου. Η σύμβαση υπεγράφη με την Κοινοπραξία ENACT A.E- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε και αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου. Οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων θα γίνονται κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο για 3 έτη, με τη χρήση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας ενώ θα απασχοληθεί έμπειρο προσωπικό για τις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου. Ο ανάδοχος θα χρησιμοποιήσει συνολικά 1400 επιπλέον πλαστικούς κάδους απορριμμάτων. Επιπρόσθετα κυρίως στις τουριστικές και εμπορικές ζώνες θα προσφέρει υπηρεσίες κλαδέματος, ενώ έχει και την υποχρέωση να λειτουργήσει με δικά του μέσα, το ΚΔΑΥ Ρόδου, με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα απόβλητα συσκευασιών του δήμου Ρόδου τα οποία θα συλλέγονται με τη χρήση απορριμματοφόρων οχημάτων από το Δήμο μέσω 1.500 μπλε κάδων που θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλο το νησί.

Στις 8 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α), παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παλαιολόγου Μιχαήλ και του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας κ. Πόκκια Γεώργιου, σύμβαση συνεργασίας για την διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στο νησί της Ρόδου. Πριν την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Χατζηδιάκος και ο κ. Παλαιολόγου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την εταιρία KAOUSSIS η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και να δουν από κοντά τα νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα τα οποία θα παραλάβει ο Δήμος Ρόδου έως το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο της σύμβασης με την Ε.Ε.Α.Α (επιπλέον των 20 απορριμματοφόρων και 1.400 πράσινων κάδων της σύμβασης για την καθαριότητα και των 5 απορριμματοφόρων που θα προμηθευτεί ο Δήμος με leasing) μεταξύ άλλων προβλέπεται η προμήθεια και παράδοση στο Δήμο Ρόδου άμεσα 5 νέων απορριμματοφόρων ανακύκλωσης τελευταίας τεχνολογίας καθώς και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε συνεργασία με τον Δήμο. Ήδη έχουν παραληφθεί και βρίσκονται στην Ρόδο 1.500 μπλε κάδοι ανακύκλωσης.

Στο προσεχές διάστημα οι δημότες της Ρόδου θα καλούνται να τοποθετούν τα απόβλητα συσκευασίας που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά (όπως αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό) στους μπλε κάδους που θα τοποθετηθούν στο νησί ενώ το γυαλί στους μπλε κώδωνες. Έπειτα τα απόβλητα συσκευασίας θα συλλέγονται με ευθύνη του Δήμου και θα μεταφέρονται προς αξιοποίηση στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) του Δήμου Ρόδου.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε ότι: « με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης και την σύμβαση για την αποκομιδή η Ρόδος μπαίνει σε μια νέα εποχή στον τομέα της καθαριότητας και ανακύκλωσης αποκτώντας έντονη περιβαλλοντική ταυτότητα και προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και πολυάριθμους επισκέπτες της. Καλούμε κάθε πολίτη του Δήμου μας να σταθεί αρωγός και να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια κάνοντας την ανακύκλωση καθημερινή του συνήθεια και τρόπο ζωής ».

Πηγή: Ενιαίος Δήμος Ρόδου (1),(2)

↪ Αναρτήθηκε: 12 Ιουνίου 2017 :: Αναγνώστηκε: 1222 φορές