Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Σχετικά με την προσβολή των ελαιώνων από το έντομο Ρυγχίτης

Κοντινό είδος Ρυγχίτη (Tatianaerhynchites Aequatus) με το R. cribripennsis
Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έβγαλε στις 29/04/2013, Δελτίο Τύπου για την προσβολή των ελαιώνων από το έντομο Ρυγχίτης.

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
ανακοίνωσε ότι ύστερα από παρατηρήσεις και έρευνες που πραγματοποίησαν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας τα τελευταία έτη, διαπιστώθηκε σε ορισμένες περιοχές του Νομού, προσβολή ελαιώνων από συγκεκριμένο έντομο.

Πρόκειται για το έντομο Rhynchites cribripennsis που εμφανίζεται στα ελαιόδεντρα περίπου αυτή τη περίοδο του έτους δηλαδή τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου.

Όταν ένα ελαιόδεντρο προσβληθεί από Ρυγχίτη τότε τα σημάδια είναι εμφανή στα φύλλα, τον καρπό ακόμα και στα άνθη καμιά φορά (ταξι­ανθίες). Στα φύλλα παρουσιάζονται διαβρώσεις στη επιφάνεια και αλλαγή χρώματος σε σχέση με το φυσικό ενώ στους καρπούς (τις ελιές) εμφανίζονται μεγάλες ακανόνιστες κηλίδες με τη μορφή κρατήρα ενώ στη συνέχεια συνήθως γίνεται δευτε­ρογενής προσβολή από το Prola­sioptera berlesiana και από το Ca­marosporium dalmatica και έτσι ο καρπός καταστρέφεται.

Σε δέντρα που έπαθαν ζημιά τα προηγούμενα χρόνια και εμφανίζουν διαβρώσεις στο φύλλωμα, συνιστάται ψεκασμός,
αμέσως μετά την άνθηση.

Μερικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του εντόμου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι :

1. Κατάλληλα φυτοφάρμακα για ψεκασμό είναι όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

2. Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη.

3. Εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δένδρα, το τίναγμα των κλάδων την Άνοιξη νωρίς το πρωί και συλλογή και καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, είναι ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης (χωρίς φυτοφάρμακα).

Ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο στο τηλέφωνο: 2241364926 .

Πηγή: http://www.notioaigaio.gr/ckfinder/userfiles/files/ryghitis.pdf

↪ Αναρτήθηκε: 01 Μαΐου 2013 :: Αναγνώστηκε: 3603 φορές