Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

H κοιλάδα της Ψίνθου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015 – 2019 του Δήμου Ρόδου

Την Δευτέρα (04/07/2016) δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου 2015 – 2019, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα έργο στη Ψίνθο.

Πρόκειται για την Κοιλάδα της Ψίνθου ή την κατά άλλους «Ρεματιά της Ψίνθου» όπως αναφέρεται και στο έντυπο του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου. Η ανάδειξη της ρεματιάς είναι ένας διακαής πόθος της πλειοψηφίας των κατοίκων της Ψίνθου αλλά και ψινθενών που έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με τα κοινά.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό έντυπο (στη σελίδα 137 του .pdf), το έργο βρίσκεται στο « Μέτρο 1.2: Προστασία φυσικού περιβάλλοντος -> Στόχος 1.2.1. Προστασία και ανάδειξη υγροτόπων και προστατευόμενων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους -> 1.2.1.1 Έργο ανάδειξης ρεματιάς Ψίνθου ». Δείτε παρακάτω την εικόνα :

H κοιλάδα της Ψίνθου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015 – 2019 του Δήμου Ρόδου

Το έργο έχει χαρακτηριστεί με Προτεραιότητα Β που σημαίνει ότι συγκαταλέγεται στις δράσεις απαραίτητες για την υλοποίηση του οράματος του Δήμου για τις οποίες διερευνάται η χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει για όλα τα έργα με Προτεραιότητα Β, αντιθέτως τα έργα με Προτεραιότητα Α αφορούν δράσεις για τις οποίες έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Ο χαρακτηρισμός Ν Αφορά Νέα Δράση. Το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται στις 100.000 ευρώ ενώ στο πεδίο της Χρηματοδότησης, όπου προσδιορίζεται το είδος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση της δράσης, αναγράφεται «Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί πόροι».

Αν τελικά βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του έργου και το έργο αυτό γίνει με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη για το χωριό που φυσικά αν ο σχεδιασμός είναι σωστός πριν την εκτέλεση του έργου αλλά και μετά την εκτέλεση του σίγουρα θα βοηθούσε και την τοπική οικονομία της Ψίνθου αφού μια οργανωμένη κοιλάδα(ρεματιά) θα ήταν πόλος έλξης επισκεπτών και τουριστών

Βέβαια υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα όπως π.χ ότι η ρεματιά τους χειμερινούς μήνες είναι χείμαρρος, η έλλειψη φυσικού νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, τα όρια της κοιλάδας κ.α τα οποία καθιστούν την όποια αξιοποίηση της ένα σύνθετο πρόβλημα προς επίλυση.

Η φυσική ομορφιά της συγκεκριμένης περιοχής πάντως είναι αδιαμφισβήτητη, έτσι αν υπάρξει σωστός σχεδιασμός, διάλογος και συμφωνία για το ποιος είναι ο στόχος και φυσικά ένα όραμα για την περιοχή που θα αποφέρει και οικονομικό όφελος στη Ψίνθο, αυτό θα ήταν ότι καλύτερο. Βέβαια όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν χρήματα !

* Διαβάστε σχετικά άρθα με την κοιλάδα της Ψίνθου που έχουμε αναρτήσει στο Psinthos.net παλαιότερα :

• Η κοιλάδα των πεταλούδων.. της Ψίνθου !
• Οι πρώτες πεταλούδες Panaxia Quadripunctaria στη κοιλάδα της Ψίνθου
• H κοιλάδα της Ψίνθου μετά τα πρωτοβρόχια
• Καθαρίστηκε η πλατεία από τα χώματα - Σε εξέλιξη καθαρισμός της κοιλάδας της Ψίνθου
• Καθαρίστηκε μέρος της κοιλάδας, ο καθαρισμός συνεχίζεται την επόμενη Κυριακή
• Η κοιλάδα της Ψίνθου μετά τον δεύτερο καθαρισμό
• Αποκατάσταση βλάβης του αποχετευτικού
• «Let’s do it Greece» Ψίνθος 2016

↗ Δείτε ακόμα χιλιάδες όμορφες φωτογραφίες από την κοιλάδα της Ψίνθου (από το 2012 έως το 2016) στο flickr του Psinthos.net !


Πηγή: Ενιαίος Δήμος Ρόδου - Δελτίο Τύπου

↪ Αναρτήθηκε: 05 Ιουλίου 2016 :: Αναγνώστηκε: 1566 φορές