Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Της Σταυροπροσκυνήσεως - Οι γυναίκες φτιάχνουν τα παραδοσιακά ματσάκια στην Ψίνθο
Ματσάκια ΨίνθοςΜατσάκια ΨίνθοςΜατσάκια Ψίνθος
Ματσάκια ΨίνθοςΜατσάκια ΨίνθοςΜατσάκια Ψίνθος

Τα ματσάκια είναι μικρά μπουκέτα λουλουδιών από αρωματικά βότανα της άνοιξης όπως ρίγανη και δεντρολίβανο σφιχτοδεμένα με κρινάκια και βιολέτες που μοσχομυρίζουν και συνδέουν την άνοιξη με το λατρευτικό έθιμο της εκκλησίας μας που γιορτάζει την μέρα αυτή την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως - 28 μέρες πριν από το Πάσχα - ενθαρύνντας τους πιστούς να αντέξουν τη μεγάλη νηστεία έως να φτάσουν στη μεγάλη Ανάσταση του Χριστού.

Παρακάτω οι γυναίκες φτιάχνουν τα φετινά ματσάκια στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Ψίνθου :Ματσάκια ΨίνθοςΜατσάκια ΨίνθοςΜατσάκια Ψίνθος
Ματσάκια ΨίνθοςΜατσάκια ΨίνθοςΜατσάκια Ψίνθος

Τα παλαιότερα χρόνια στην Ψίνθο τα νεαρά παιδιά κορίτσια και αγόρια, μάζευαν από τα βουνά τις «παπαδιούλες» πανέμορφα αγριολούλουδα, μικρές άγριες ορχιδέες που μ' αυτές στόλιζαν τα μπουκετάκια. Τα συγκέντρωναν στο σπίτι του ιερέα και εκεί γινόταν ο ανθοστολισμός από την οικογένεια του ιερέα και τα κορίτσια του χωριού.


Αναρτήθηκε απο : admin  στις  03 April 2016
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 1554 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

Psinthos.net - Ψινθογνωσία

Διαβάστε μοναδικά άρθρα από την ιστορία του χωριού

εδώ »