Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Η Greenpeace εγκαθιστά δωρεάν φωτοβολταϊκά στη Ρόδο

Η Greepeace εγκαθιστά δωρεάν φωτοβολταϊκά στη Ρόδο - Έως 31/10 η υποβολή αιτήσεων
Η Greenpeace θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικογένειες της Ρόδου που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘Solarize Greece’. Η αγορά και εγκατάσταση για αυτοπαραγωγή ισχύος έως 2kW ανά οικογένεια θα γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση για τα επιλεγμένα νοικοκυριά. Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου της Greenpeace στις 14 Οκτωβρίου.

Λόγω πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως και το τέλος του Οκτώβρη 2015 (31/12/2015) . Μέχρι σήμερα (26/10/2015) περισσότερες από 120 οικογένειες στη Ρόδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών .

Κριτήρια για επιλογή νοικοκυριών (κατά σειρά προτεραιότητας)

1. Οικογένεια με παιδιά
2. Ένταξη στο ΚΟΤ ή χαμηλό συνολικό οικογενειακό εισόδημα (<20.000 ευρώ)
3. Νόμιμη χρήση ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση διαμερίσματος απαιτείται εξασφάλιση έγκρισης επί του συνόλου των ιδιοκτητών.
4. Τουλάχιστον 15 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερο χώρο σε δώμα ή στέγη.

* Βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστ. για αυτοπαραγωγή είναι να υπάρχει ήδη στο ενδιαφερόμενο κτίριο/διαμέρισμα ενεργή παροχή χαμηλής τάσης.

Όσες οικογένειες ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gpgreece@greenpeace.org, στέλνοντας email με τίτλο: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογένεια στη Ρόδο».

Ποιος πληρώνει για αυτά τα συστήματα ;

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία crowdfunding με τίτλο SolarizeGreece στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η χώρα βίωσε τις πιο δύσκολες επιπτώσεις των capital controls. Περισσότεροι από 1000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υποστηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα να στραφεί στην ηλιακή οικονομία, ως όχημα εξόδου από την κρίση. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αρκούν για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε 7-8 οικογένειες.

Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).

Γιατί στη Ρόδο ;

Στη Ρόδο ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ, κόστους 200 εκατ. €. Η τεχνολογία και το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την ‘επένδυση’ ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς, ΔΕΗ και κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο – και αναξιοποίητο – πόρο της χώρας.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, η Greenpeace με χιλιάδες υποστηρικτές της έρχονται να δείξουν στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ το δρόμο για μία πιο σύγχρονη, δίκαιη και αποδοτική οικονομία. Μία οικονομία που αξιοποιεί τον σημαντικότερο εθνικό μας πόρο: τον ήλιο.

Η στροφή στην ηλιακή οικονομία θα δώσει ένα καίριο κτύπημα στην ενεργειακή ένδεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα έσοδα για το δημόσιο αλλά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και εξοικονόμηση εθνικών πόρων από εισαγωγές καυσίμων. Ένα δημόσιο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό από την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει σήμερα (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο).

Πηγή: Greenpeace

↪ Αναρτήθηκε: 27 Οκτωβρίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1559 φορές