Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με λίστα ;

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με λίστα ;
Γιατί ψηφίζουμε με λίστα, τι είναι και πώς εκλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές

Οι βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έχουν μια ιδιαιτερότητα, γίνονται με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα πάμε να ψηφίσουμε δεν πρέπει να σημειώσουμε στο ψηφοδέλτιο σταυρό ή σταυρούς προτίμησης. Οι εκλογές αυτές γίνονται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης γιατί σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών (από τις προηγούμενες), αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό ! Έτσι πρέπει να επιλέξουμε μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε, χωρίς να βάλουμε σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, αυτό ονομάζεται «λίστα». Οι βουλευτικές έδρες ορίζονται με βάση το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα. Παρά ταύτα, στη περίπτωση που κάποιος σημειώσει σταυρό προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν θα προσμετρηθεί ως άκυρο.

Πότε ανοίγουν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα και τι πρέπει να έχει μαζί του ο πολίτης για να ψηφίσει

Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η κομμένη ταυτότητα είναι αποδεκτή, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει την ταυτότητα του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές ;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997), είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική ;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων :

- Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
- Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
- Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.


Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015

↪ Αναρτήθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1321 φορές