Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Με αφορμή τις εκλογές, η Ευρώπη και η Ελλάδα ...με σατιρική ματιά !

Με αφορμή τις εκλογές, η Ευρώπη και η Ελλάδα ...με σατιρική ματιά !
Ακόμα μία φορά βουλευτικές εκλογές με «άρωμα Ευρώπης», «είναι παλιά αυτή η κολόνια», κρατάει από το 1981 όταν τότε η Ελλάδα έγινε ένα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε (τότε ΕΟΚ). Ελπίσαμε πολλά από την συμμετοχή μας στην Ε.Ε, πολλά πράγματα έγιναν καλύτερα άλλα δεν άλλαξαν ποτέ και πολλά μένει να γίνουν ακόμα. Μετά από τόσα χρόνια η ζωή του απλού Έλληνα πολίτη άλλαξε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ; Ένα είναι σίγουρο ότι η Ε.Ε δεν είναι ο παράδεισος που τόσα χρόνια μας είχαν τάξει αλλά μπορούμε και να κάνουμε χωρίς αυτήν άραγε ; Σίγουρα δεν φταίει για όλα τα στραβά της Ελλάδας η Ευρώπη, ποίος είχε όμως αλήθεια ενημερώσει όπως θα έπρεπε τότε τον λαό, ποιος είχε εξηγήσει τι σήμαινε η είσοδος μας στην Ε.Ε (ΕΟΚ) και στη συνέχεια στο ΕΥΡΩ ; Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλοί είπαν ότι οι άνθρωποι του πνεύματος στην Ελλάδα είχαν σιωπήσει, όμως ήδη από τα πρώτα χρόνια της εισόδου μας στην Ε.Ε(ΕΟΚ) υπήρξαν ορισμένοι που μέσω της σάτιρας, μας είπαν την αλήθεια με το έργο τους.

Παρακάτω μια μικρή «γεύση»:

Χάρρυ Κλύνν - Ευρωνταλκαδιάρικο

«Και έτσι... γίναμε Ευρώπη ! Και η Κατίνα έγινε Τίνα, Ο Βασίλης Μπίλι, τα πατσατζίδικα πατσαδερί και τα μ******** σερβιέτες. Τα πανηγύρια γίναν φεστιβάλς, ο Καραγκιόζης SuperMan, ο Μπάρμπα Μυτούσης Muppet Show, τα σουβλάκια hamburgers και το σάμαλι Zach's Donuts.. και κατάντησε ο καημός του Καζαντζίδη να τραγουδιέται στη γλώσσα της Eurovision.»


Στίχοι: Χάρρυ Κλυνν, Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, Πατάτες (1981).

Τζίμης Πανούσης - Αχ Ευρώπη

«Αχ Ευρώπη, αχ Ευρώπη
εσύ μας μάρανες, εσύ μας μάρανες
Μας τη φέραν οι βάρβαροι
Μας θαμπώσαν με δώρα
Με χαντρούλες πολύχρωμες
και κουτιά κόκα κόλα

Μας τη φέραν οι βάρβαροι
μας φλομώσαν στο ψέμα
μας τρελάναν στα πέναλτι
και δεν έχουμε τέρμα

Δεν μπορώ δεν μπορώ δεν μπορώ να τη βρω με κομπιούτερ και με κουμπάκια New Wave, Jazz, Rοck, Sex, Drugs, Rοck `n’ Rοll με τζατζίκι και με σουβλάκια

Αχ Ευρώπη, Αχ Ευρώπη
εσύ μας μάρανες, εσύ μας μάρανες
Γερμανίδες τουρίστριες
που διψάνε για σπέρμα
Γιαπωνέζοι βρικόλακες
με καλώδια στο αίμα
Ξεχυθήκαν στο Σύνταγμα
από Δούρειο Ίππο
με καπνούς και με λέιζερ
και μας πιάσαν στον ύπνο
»


Στίχοι, Μουσική: Τζίμης Πανούσης, Hard Core (1985).


↪ Αναρτήθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1720 φορές