Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Πώς ψηφίζουμε στο Δημοψήφισμα 2015

Πώς ψηφίζουμε στο Δημοψήφισμα 2015, χρήσιμες πληροφορίες.
Στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (05/07/2015) ανοίγουν οι κάλπες στα δύο εκλογικά τμήματα της Ψίνθου (194,195) και θα κλείσουν το απόγευμα στις 19:00.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015 δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση σχετικά με την πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα έχει ως εξής :

« Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους ;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
»

Ενώ οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα (που καλούνται να δώσουν οι πολίτες-εκλογείς) έχουν ως εξής:

« α. ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ το οποίο θα ψηφίσουν όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών.

β. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ το οποίο θα ψηφίσουν όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των θεσμών.
»

Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο, δίνεται ένα έντυπο ψηφοδέλτιο καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο παραβάν όπου, χωρίς να είναι θεατός, θα τοποθετήσει μυστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στο φάκελο.

Η επιλογή γίνεται μόνο με σταυρό, είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις(ΟΧΙ,ΝΑΙ) είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Για να γράψουμε το σταυρό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στυλό με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης μόνο.

Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την SingularLogic - αν δεν υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα - η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει στις 21.00 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι τα μέλη των εφορευτικών είναι τα ίδια που τις απάρτιζαν και στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 !

* Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε : Υπουργείο Εσωτερικών - Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015

↪ Αναρτήθηκε: 05 Ιουλίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1396 φορές