Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τραπεζική αργία

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας - Τι γνωρίζουμε με βάση το ΦΕΚ της ΠΝΠ.
Απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο καθένας για τις τράπεζες μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δίνει η κυβέρνηση με το ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ A 65 - 28.06.2015). Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες ενώ όλοι οι φορείς συνιστούν πάνω απ όλα υπομονή και ψυχραιμία.

Από το σχετικό ΦΕΚ πληροφορούμαστε τα ακόλουθα :

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό. Δηλαδή οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς και οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

Αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ATM), υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας. Πιο απλά από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATM με ημερήσιο όριο ανάληψης 60€ ανά κάρτα, που συνολικά αντιστοιχούν σε 1.800€ το μήνα.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας (web banking, phone banking) δεν θα επηρεαστούν, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών ενώ οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο που υπήρχε πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά.

Συστάθηκε ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Περισσότερες πληροφορίες στο πλήρες κείμενο του ΦΕΚ A 65 - 28.06.2015.

•  Διαβάστε εδώ το σχετικό ΦΕΚ A 65 - 28.06.2015

•  Επίσης διαβάστε ένα άρθρο με απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα capital controls

↪ Αναρτήθηκε: 29 Ιουνίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1296 φορές