Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση με το ψηφιακό σήμα της Digea στα Δωδεκάνησα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφιακό σήμα της Digea στα Δωδεκάνησα
Οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινίος και Ηλίας Καματερός, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων (10/06/2015), προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με το ψηφιακό σήμα της Digea στα Δωδεκάνησα.

Το χωριό μας, η Ψίνθος είναι μια από τις περιοχές των Δωδεκανήσων που δεν καλύπτεται από το ψηφιακό σήμα της Digea. Αντ' αυτού το χωριό παραμένει καθηλωμένο στο παλαιό αναλογικό σήμα.

Παρακάτω το κείμενο της ερώτησης :

« Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Επικρατείας

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού


Η έναρξη λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τη Digea στις 6 Φεβρουαρίου 2015, αντί να βελτιώσει την ποιότητα παροχής τηλεοπτικού σήματος στους ακρίτες, δημιούργησε προβλήματα στην κάλυψη με ψηφιακό σήμα σε αρκετές περιοχές της Δωδεκανήσου. Οι νησιώτες, αναρωτιούνται δικαιολογημένα: Έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός, διενεργήθηκαν οι σχετικές προμετρήσεις για τη βέλτιστη υλοποίηση του έργου της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή πλατφόρμα στη Δωδεκάνησο. Στη Ρόδο, πολλά χωριά (Αρχίπολη, Ψίνθος, Μαριτσά, Ελεούσα, κ.ά), έχουν τυχαία ή μερική κάλυψη, ενώ και άλλα νησιά του νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ψηφιακό σήμα, έχοντας ουσιαστικά μείνει εκτός του «ψηφιακού χάρτη», όπως για παράδειγμα η Τήλος, που δεν καλύπτεται από τα κύρια κέντρα εκπομπής που ορίζονται στο χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού δικτύου και οι Λειψοί, με μηδενική σχεδόν ισχύ σήματος στα περισσότερα μέρη του νησιού. Αντίστοιχα προβλήματα στην παροχή του τεχνολογικά προηγμένου τηλεοπτικού σήματος, παρουσιάζονται και σε περιοχές της Κω, στην Κάσο και τη νότια Κάρπαθο, που επίσης δεν καλύπτονται όπως θα έπρεπε από το ψηφιακό σήμα της Digea. Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των μικρών ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου, η ισχύς του ψηφιακού σήματος δεν καλύπτει γεωγραφικά τα περισσότερα σημεία των νησιών.

Η ελλιπής κάλυψη του νέου δικτύου εντείνει το αίσθημα απομόνωσης και δυσαρέσκειας των ακριτών κατοίκων των νησιών μας, καθώς πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με την αγορά νέου εξοπλισμού ενίσχυσης του σήματος, ή/και με το καθόλου αμελητέο κόστος σύνδεσης με εναλλακτικούς ιδιωτικούς παρόχους ψηφιακού σήματος. Οι τοπικές αρχές, επαγγελματικοί και αναπτυξιακοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες στη Δωδεκάνησο, ανησυχούν έντονα για την ψηφιακή «υστέρηση», τόσο με τη σημερινή «μεταβατική» κατάσταση, όσο και - όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στα υπομνήματα και στις σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας κατοίκων των νησιών – σε σχέση με την μελλοντική πραγματική κάλυψη και το σχεδιασμό των κέντρων εκπομπής. Οι δημοσιευμένοι χάρτες συχνοτήτων, οι περιοχές απονομής και τα κέντρα εκπομπής που τους αντιστοιχούν, είναι από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες ολοκληρωμένες εκθέσεις για το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Επειδή, το ψηφιακό σήμα, δεν είναι μόνο τηλεοπτική ενημέρωση. Είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως για θέματα πολιτικής προστασίας, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας.

Επειδή, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, δεν αφορά μόνο στην ποσοτική κάλυψη, αλλά, πρωτίστως, στην γεωγραφική κάλυψη, που θα πρέπει να είναι στο 100% της ελληνικής επικράτειας.

Επειδή, θα πρέπει να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική και εδαφική συνοχή ιδιαίτερα των νησιωτικών και διασυνοριακών περιοχών της ΕΕ.

Επειδή, στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα για εθνικούς λόγους γενικά, αλλά και για ειδικούς λόγους εξάλειψης της επικοινωνιακής απομόνωσης, θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό σήμα.

Επειδή, δεν έχετε απαντήσει στην υπ’ αρ. πρωτ. 1778/16-4-2015 ερώτηση μας και τα προβλήματα κάλυψης με ποιοτικό ψηφιακό σήμα στα μικρά ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου παραμένουν το ίδιο έντονα, επανακαταθέτουμε την ερώτηση ως έχει.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Είναι συνεπής η εταιρεία Digea απέναντι στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη του νομού Δωδεκανήσου με ποιοτικό επίγειο ψηφιακό σήμα; Ποιός ευθύνεται που εκτεταμένες περιοχές της Δωδεκανήσου και ολόκληροι νησιωτικοί δήμοι δεν καλύπτονται με ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας;
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν και με ποιό χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθεί σύντομα η ποιοτική κάλυψη όλων των περιοχών όλων των νησιών του νομού Δωδεκανήσου από το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δημήτριος Γάκης

Νεκτάριος Σαντορινιός

Ηλίας Καματερός
»

Πηγή: Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρωμένη και ποιοτική κάλυψη της Δωδεκανήσου από το ψηφιακό σήμα της Digea

↪ Αναρτήθηκε: 12 Ιουνίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1694 φορές