Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Εξελίξεις στο θέμα του νησιωτικού Φ.Π.Α

Εξελίξεις στο θέμα του νησιωτικού Φ.Π.Α - Συνάντηση εκπροσώπων του Αιγαίου με τον Υπουργό Οικονομικών
Και ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζεται, με τους τελευταίους να ζητούν την λήψη παράλογων μέτρων, από καιρό φημολογείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά κάτι που αν γίνει θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις τοπικές επιχειρήσεις όπως και τις τοπικές κοινωνίες κατ επέκταση. Αρκετοί μάλιστα μιλάνε για καταστροφή και δεν είναι υπερβολή αφού μια ενδεχόμενη αύξηση θα φανεί άμεσα στη καθημερινότητα όσων ζούμε στα νησιά. Δεν υπάρχει νησιώτης που να συμφωνεί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Παρά την αντιπαράθεση που είχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος με τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Σαντορινιό πριν λίγες ημέρες, μετά από σφοδρή επίθεση του πρώτου, φαίνεται ότι επήλθε συνεννόηση και πρυτάνευσε η λογική για ένα τόσο σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Έτσι χτες εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορείς και κυβερνητικοί βουλευτές του Αιγαίου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αν και η συζήτηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα, λόγω της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που από την αρχή έκανε σαφές στους εκπροσώπους του Αιγαίου ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, η απώλεια των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ο διάλογος συνεχίστηκε και στο στο επιχείρημα του Υπουργού Οικονομικών ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, προσδοκώντας έσοδα στα ταμεία του κράτους, οι εκπρόσωποι του Αιγαίου απάντησαν με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του Φ.Π.Α θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα νησιά και την οικονομία της χώρας γενικότερα, αφού το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής Ελλάδας θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία, η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί με βάση την επιβάρυνση και μόνο από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν οι φορείς του Αιγαίου συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να μην υποστούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για καταστατικούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί, δεν μπορεί να επανέλθει. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη, μέχρι την Δευτέρα σύσσωμοι οι φορείς του Αιγαίου να ετοιμάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αύξηση της εισπραξιμότητας του Φ.Π.Α και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτός από την εναλλακτική οικονομική πρόταση προς τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους φορείς του Αιγαίου να ενισχύσουν και πολιτικά τον αντίλογο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση να διενεργηθεί δημοψήφισμα σε όλο το Αιγαίο, ώστε η συμβολή και των νησιωτών στον αγώνα για την διατήρηση της νησιωτικότητας να λάβει τον κοινά συμφωνημένο, απαραίτητο, κινηματικό χαρακτήρα.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζιδιάκος ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και ως πρόεδρος της ΠΕΔ, έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μετά την συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη τα παρακάτω: «Μετά από 3ωρη συζήτηση ο υπουργός πείστηκε ότι οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά δεν αναπληρώνονται με αλλά μέτρα και τυχόν κατάργηση τους θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ συνέπεια τόσο για την ανταγωνιστική τουριστική οικονομία, όσο και στο καθημερινό κόστος ζωής. Είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο που δεν αντικαθίσταται όταν καταργηθεί. Το Σάββατο συνεχίζουμε με συνεδρίαση ΠΕΔ γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και παρότι ο υπουργός δεσμεύτηκε να το φέρει στο υπουργικό συμβούλιο με πρόταση να μη καταργηθούν δεν ξέρουμε την συνέχεια κ τι θα ακολουθήσει . Ο αγώνα συνεχίζεται, οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, τον τόπο, για όλους.»"

Το θετικό από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι τόσο οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τα Δωδεκάνησα και το Αιγαίο όσο και οι αυτοδιοικητικοί που είναι γνωστό ότι προέρχονται ή ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, αυτή τη φορά πήγαν όλοι μαζί και συζήτησαν για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν :

• Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Σεβαστάκης, Νίκος Μανιός, Αγλαΐα Κυρίτση, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος.
• Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
• Ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος
• Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου
• Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αντώνης Καμπουράκης
• Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου
• Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος
• Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ
• Ο αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής
• Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Μπαρούτης
• Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς
• Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλος Καλογρίδης


Δείτε επίσης σχετικά με τις εξελίξεις:

Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Δωδεκανήσου) Νεκτάριος Σαντορινιός στο ΣΚΑΙ


Δηλώσεις Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ


↪ Αναρτήθηκε: 06 Ιουνίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1124 φορές