Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Η Περιφέρεια ενημερώνει για το βακτήριο Xylella fastidiosa που αφανίζει δέντρα και φυτά !

Η Περιφέρεια ενημερώνει για το βακτήριο Xylella fastidiosa που αφανίζει δέντρα και φυτά !
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους φυτωριούχους, τους εισαγωγείς - διακινητές και τους παραγωγούς για την εμφάνιση του επιβλαβούς βακτηρίου Xylella fastidiosa στην γειτονική Ιταλία και τον κίνδυνο εξάπλωσης του στη χώρα μας.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa προσβάλλει ένα μεγάλο εύρος φυτών οικονομικής σημασίας όπως ελιά, αμπέλι, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά, φυτά μεγάλης καλλιέργειας αλλά και δασικά με συνέπεια την νέκρωση τους !

Το εν λόγω βακτήριο ήταν διαδεδομένο μόνο στην Αμερικανική ήπειρο αλλά το 2013 έγινε η πρώτη καταγραφή του παθογόνου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στη Νότιο Ιταλία σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά και πρόσφατα βρέθηκε και σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας παρά τις προσπάθειες εξάλειψης του.

Το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων. Κατά συνέπεια τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Η Xylella fastidiosa μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις με έντομα φορείς (διάφορα τζιτζικάκια), ενώ σε μακρινές αποστάσεις μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα !

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, είναι σημαντικό οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι:

1. Nα χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο φυτικό υλικό (Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για Χώρες της ΕΕ, Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας για Τρίτες Χώρες)

2. Να ενημερώνουν την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας για οποιαδήποτε διακίνηση φυτών πραγματοποιούν από την Ιταλία και άλλες Χώρες που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, ώστε να γίνει άμεσα έλεγχος από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.

3. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) να ενημερώνουν την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ενημερώνει με νεότερες και έγκαιρες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις όσον αφορά σε θέματα του εν λόγω βακτηρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828.

Πηγή: Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

↪ Αναρτήθηκε: 29 Μαΐου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1518 φορές