Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Από Δευτέρα 11 Μαΐου η ΕΡΤ επαναλειτουργεί, επανέρχονται και τα ιδιωτικά κανάλια από την Digea στη Ψίνθο

Επαναλειτουργεί την Δευτέρα 11 Μαΐου η ΕΡΤ, επανέρχονται και τα ιδιωτικά κανάλια από την Digea στη Ψίνθο.
Τελευταία Ενημέρωση (11/06/2015): Τελικά η ΕΡΤ εξέπεμψε το σήμα της ξανά, την Πέμπτη 11/06/2015, μετά από την διευθέτηση του θέματος που προέκυψε σχετικά με τα πρόσωπα που στελεχώνουν την νέα διοίκηση.

Την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 πρόκειται να επαναλειτουργήσει και να βγεί στον αέρα η ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) ! Το πρόγραμμα θα είναι προσωρινό ενώ πλήρες πρόγραμμα θα υπάρξει πια από τον Σεπτέμβρη. Την ίδια μέρα (αν όχι μέσα στη βδομάδα) στην Ψίνθο θα επανέλθουν και τα ιδιωτικά αναλογικά κανάλια από την Digea - που για μέρες έχουν χαθεί - αφού γίνεται αλλαγή δορυφόρου και στο εξής το σήμα θα αναμεταδίδεται από δορυφόρο που χρησιμοποιεί η Digea και όχι μέσω Nova όπως γινόταν ως τώρα. Τα προηγούμενα χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια έδιναν στους περισσότερους Δήμους ειδικές κάρτες οι οποίες ξεκλείδωναν και έπαιζαν μόνο τα ελληνικά ιδιωτικά και κρατικά κανάλια. Με την μετάβαση στη ψηφιακή εποχή η Digea (μέτοχος των ιδιωτικών καναλιών) αποφάσισε να σταματήσει την αναμετάδοση των αναλογικών πομπών μέσω NOVA, μάλλον για οικονομικούς λόγους. Στη Ψίνθο όπως ανακοίνωσε η τοπική κοινότητα, ο πρόεδρος του χωριού επικοινώνησε με τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Digea και ενημερώθηκε ότι τα ιδιωτικά κανάλια θα επανέλθουν στο αναλογικό σήμα.

Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί

Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ από την μνημονιακή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις 11 Ιουνίου του 2013, χαρακτηρίστηκε από πολλούς πραξικοπηματικό, αντιδημοκρατικό και φασιστικό. Όντως ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ θύμισε άλλες εποχές και σε συνδυασμό με την καθημερινή φραστική τρομοκρατία των ειδήσεων από μέρος των εναπομεινάντων ιδιωτικών καναλιών σχετικά με τα οικονομικά αλλά και το γενικότερο κλίμα της απαισιοδοξίας και της δουλοπρέπειας ήταν αδιαμφισβήτητα ένα ακόμα σοκ στα μαύρα αυτά χρόνια των μνημονίων, όχι μόνο γιατί το σήμα της ιστορικής ΕΡΤ χάθηκε τόσο άδοξα από τις οθόνες μας, όχι μόνο γιατί ήταν ουσιαστικά μια πράξη φίμωσης αλλά γιατί έμμεσα ήταν μια πράξη συμβολικής υποταγής στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πρακτικών στην οικονομία. Αν αδιαμαρτύρητα όλοι δεχόμασταν το κλείσιμο της ΕΡΤ με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, ήταν σαν να αποδεχόμασταν ότι έτσι απλά με μια απόφαση χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται. Η ΕΡΤ όμως συκοφαντήθηκε συστηματικά μήνες πριν κλείσει και είναι αλήθεια ότι τότε στην κοινωνία είχε διαμορφωθεί μια φασίζουσα άποψη ότι στην ΕΡΤ ήταν όλοι χαραμοφάηδες, ότι όλοι πληρώνονταν με τεράστιους μισθούς και ότι ακόμα και τα σκυλιά έτρωγαν με χρυσές κουτάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπέρμαχων του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν να λένε ότι το τέλος που πλήρωνε ο κάθε πολίτης για την ΕΡΤ ήταν υπέρογκο, άραγε τώρα με την ΝΕΡΙΤ πόσα πληρώνει ο κάθε πολίτης ; Δεν λέμε ότι δεν υπήρχαν και μεγάλοι μισθοί ορισμένων, ούτε ότι δεν έγιναν και παραγωγές που κόστισαν πολλά χρήματα (εξωτερικές παραγωγές) όμως αλήθεια τι υποκρισία από την τότε συγκυβέρνηση όταν επί των δικών τους (προηγούμενων) κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν αυτό το «πάρτι» που οι ίδιοι επικαλούνταν ! Ποιοι διόριζαν τους δικούς τους και είχαν την ΕΡΤ υπό την «εποπτεία» τους όλα τα προηγούμενα χρόνια ; Είναι αλήθεια ότι παλαιότερα στην ΕΡΤ υπήρχε και λογοκρισία ναι αλλά ποιος κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια... ;

Δείτε για παράδειγμα τι έλεγε ο άνθρωπος που ανάγγειλε το κλείσιμο της ΕΡΤ πριν γίνει υπουργός και μετά όταν έγινε υπουργός :


Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία τότε τι είναι ;

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση παρουσίασε το κλείσιμο της ΕΡΤ σαν μια ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων αφού θεωρούσε την ΕΡΤ σπάταλη και αμαρτωλή ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια προσπάθεια να δείξει στους δανειστές ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στη χώρα.. με το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό φυσικά. Επίσης έντυσε το κλείσιμο της ΕΡΤ με υποσχέσεις δημιουργίας μιας νέας δημόσιας τηλεόρασης που θα ήταν λιγότερη σπάταλη, θα είχε λιγότερους εργαζόμενους και θα ήταν πάνω απ όλα αντικειμενική και θα φιλοξενούσε όλες τις απόψεις. Αποδείχθηκε με την ΔΤ αρχικά και την μετονομασία της στη συνέχεια σε ΝΕΡΙΤ ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν έτσι όπως μας το παρουσίασαν. Η ΕΡΤ αντικαταστάθηκε από μια νέα δημόσια τηλεόραση με πρόγραμμα πολύ κατώτερης ποιότητας και με δελτίο ειδήσεων που συχνά έμοιαζε να προπαγανδίζει τις κυβερνητικές θέσεις κυρίως στα οικονομικά, η ΕΡΤ αντικαταστάθηκε από ένα μόρφωμα όπως χαρακτηρίστηκε από τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ που από την πρώτη στιγμή με την βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κράτησαν ανοιχτή την ΕΡΤ ενώ ακόμα και όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν μετά από εντολή της κυβέρνησης στο Ραδιομέγαρο των Αθηνών της ΕΡΤ και έβγαλαν με την βια τους αντιστεκόμενους απολυμένος εργαζόμενους έξω το σήμα της ΕΡΤ συνέχισε να "εκπέμπει" ελεύθερα μέσα από διαδίκτυο (ertopen.com) ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΕΡΤ3 δεν "έπεσε" ποτέ ! Μεταξύ των εργαζομένων βέβαια καθώς τα πράγματα άλλαζαν και η ΕΡΤ εξέπεμπε παράλληλα με την ΔΤ,ΝΕΡΙΤ υπήρξαν και αποστασίες, ποιός μπορεί να κατηγορήσει άραγε και τους δημοσιογράφους αυτούς που πήγαν στη ΔΤ,ΝΕΡΙΤ αφού και αυτοί άνθρωποι είναι που ήθελαν να επιβιώσουν μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.. αν και όπως φάνηκε ορισμένοι πήραν το μέρος με τον τρόπο τους στη "νέα τάξη". Όσο γι αυτούς που δεν μεταπήδησαν ποτέ στη ΔΤ,ΝΕΡΙΤ και που συνέχισαν να αγωνίζονται και να κρατάνε την ΕΡΤ ζωντανή με κάθε τρόπο, την Δευτέρα 11 Μαϊού δικαιώνονται και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γιατί έδωσαν τον αγώνα τους τίμια και ειρηνικά, αντιστάθηκαν και έγιναν ένα παράδειγμα αντίστασης και ο αγώνας τους ήταν ένας ωραίος αγώνας όπως κάθε αγώνας που γίνεται κόντρα στο άδικο !

Αν και σήμερα εκφράζονται παράπονα για ορισμένα από τα πρόσωπα που στελεχώνουν την νέα διοίκηση της ΕΡΤ (διαβάστε π.χ αυτό το άρθρο του ertopen.com) καλό θα ήταν να μην υπάρξουν έριδες και τσακωμοί με το νέο ξεκίνημα γιατί αυτό δεν θα ενίσχυε την ΕΡΤ αντιθέτως θα την αποδυνάμωνε στα μάτια του κόσμου.

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ πληθώρα blogs,ιστοτόπων αναμετέδιδαν το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της σήμα που παρείχαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και το Thepressproject.gr. Εμείς στο psinthos.net δεν κατεβάσαμε ποτέ την αναμετάδοση της ΕΡΤ από εκείνη την μέρα ως σήμερα, όποιος ήθελε να δει ΕΡΤ μπορούσε ! Ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα ΕΡΤ να αφήσει πίσω της όλα τα κακώς κείμενα πάνω στα οποία άλλωστε πάτησαν όσοι την έκλεισαν και να γίνει ένας σταθμός που θα φιλοξενεί με αντικειμενικότητα όλες ανεξαιρέτως τις απόψεις, χωρίς λογοκρισία και που δεν θα ανέχεται πολιτικές παρεμβάσεις και αν ακόμα δεχτεί τότε να ενημερώνει τους τηλεθεατές.

Για εμάς η ΕΡΤ πέρα από τα στραβά και τις αδυναμίες της κατά το παρελθόν, ήταν μια δυνατότητα που είχαμε όλοι ανεξαιρέτως να ερχόμαστε σε επαφή με τον πολιτισμό της πατρίδας μας και να μαθαίνουμε πράγματα. Λίγο καιρό πριν πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ μάλιστα γινόντουσαν ορισμένα εξαιρετικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα στην ΕΤ3 (Το Σύμπαν που αγάπησα, Animated Philosophoi κ.α) αντίστοιχα των οποίων ποτέ δεν παρακολουθήσαμε στα ιδιωτικά κανάλια γιατί εκπομπές αυτού του είδους πολύ απλά δεν συμφέρει να φτιάχνονται από τα ιδιωτικά κανάλια που βασικός τους στόχος ως εταιρίες - και καλά κάνουν - δεν είναι άλλος παρά το κέρδος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει δημόσια τηλεόραση και καλή τηλεόραση, αντικειμενική και ελεύθερη από παρεμβάσεις ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ υπάρχει άλλωστε και όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας σε αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, που αλλού μπορεί κάποιος να δει για παράδειγμα ένα βίντεο όπως αυτό :


Ορισμένα ενδιαφέροντα σχετικά με το τηλεοπτικό μας χάλι

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ όλη η Ελλάδα όπως και οι ακριτικές περιοχές σαν τη δική μας έμειναν χωρίς δημόσιο τηλεοπτικό σήμα. Στις παραμεθόριες περιοχές αυτό ήταν κάτι εγκληματικό αφού σίγησε τόσο το σήμα της τηλεόρασης όσο και της ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) και οι συχνότητες θα καταλαμβάνονταν από σταθμούς των γειτονικών χωρών ! Στη Ρόδο βέβαια οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ κράτησαν μόνοι για πολύ καιρό ανοιχτή την ΕΡΑ ενώ κόσμος και τοπικοί παράγοντες τους συμπαραστέκονταν συχνά. Στη συνέχεια όμως οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν, στην ΕΡΑ Ρόδου μπήκε λουκέτο και σαν να μην έφτανε αυτό το κτήριο και ο εξοπλισμός λεηλατήθηκαν από κλέφτες που έμπαιναν στον αφύλακτο χώρο του σταθμού ! Ό,τι κλάπηκε φυσικά ήταν πληρωμένο με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Με χρήματα των Ελλήνων πολιτών ήταν αγορασμένες και οι κεραίες όπως και οι πομποί που καταστράφηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η ΕΡΤ κάλυπτε με το σήμα της όλη την Ελλάδα και το δημόσιο σήμα έφτανε παντού ! Σύμφωνα με το typologies.gr : «Το λουκέτο στην ΕΡΤ σήμαινε και την ολοκληρωτική καταστροφή του άρτιου δικτύου που διέθετε η κρατική τηλεόραση σε όλη τη χώρα, αφού διέθετε περισσότερους από 1.000 πομπούς και αναμεταδότες, καλύπτοντας το 99,9% του πληθυσμού και της γεωγραφίας της Ελλάδας. Σήμερα, ενώ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει σε ίδιο ποσοστό τη χώρα, διαθέτει λιγότερους από 15 ψηφιακούς πομπούς! Για να μπορεί να μεταφέρει το ψηφιακό της σήμα σε όλη την Ελλάδα νοικιάζει τη μία από τις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες της Digea.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η νέα ΕΡΤ θα μπορεί μπορεί να μεταφέρει στις δικές της ψηφιακές συχνότητες τα τηλεοπτικά σήματα και άλλων καναλιών. Μέχρι πρότινως η ΕΡΤ,ΝΕΡΙΤ είχαν το δικαίωμα - εκ του νόμου - την ιδιότητα του παρόχου δικτύου αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι θα μπορεί να μεταφέρει στις δικές της συχνότητες τα τηλεοπτικά σήματα και άλλων καναλιών. Αυτό όμως «σπάει» την κυριαρχία της Digea που μέχρι τώρα είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αν πάντως η ΕΡΤ τελικά μεταφέρει μια μέρα στις ψηφιακές τις συχνότητες και άλλα κανάλια θα μπορέσουμε να έχουμε ψηφιακό σήμα και στη Ψίνθο (;). Όπως όλοι ξέρουμε η Digea άφησε εκτός κάλυψης την Ψίνθο όπως και άλλα μέρη της Ρόδου ! Αντ' αυτού από Δευτέρας θα φροντίσει να μας επαναφέρει τα ιδιωτικά κανάλια στο αναλογικό σήμα. Όμως κατά πόσο σωστό και δίκαιο είναι αυτό όταν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στη ψηφιακή εποχή ενώ περιοχές όπως το χωριό μας πρέπει να παραμένουν καθυστερημένες πίσω στο αναλογικό σήμα ; Δεν δημιουργούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας έτσι στο πλαίσιο της κοινωνίας της πληροφορίας ;

Για όσους ακόμα αναρωτιούνται πως έμεινε το χωριό μας εκτός ψηφιακού σήματος τα παρακάτω ίσως φανούν χρήσιμα :
Ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων είχε αρχικά 275 σημεία εκπομπής αλλά μειώθηκαν σε 156 ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου. Έτσι οι περιοχές που δεν καλύπτονται θα καλυφθούν με μικρούς αναμεταδότες (gap fillers) με την αγορά τους να ανατίθεται στις Δημοτικές Αρχές, άρα με λεφτά των πολιτών πάλι ! Όπως αναφέρεται σε άρθρο του greektv-com.blogspot.gr : «Στη σύμβαση παραχώρησης του φάσματος συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης στην Digea και στο ΦΕΚ 1693/Β, 2014 αναφέρεται στο άρθρο 6, παρ. 1 ότι ο κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων οφείλει να καλύπτει τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού της χώρας εφαρμόζοντας τον χάρτη συχνοτήτων».

Άρα κάπως έτσι το χωριό μας έμεινε εκτός ψηφιακού σήματος και θα μείνει καθηλωμένο στο παλαιό αναλογικό σήμα... «από το ολότελα καλή κι η Παναγιώτενα» θα μπορούσε να πεί κάποιος, εδώ φτάσαμε !

↪ Αναρτήθηκε: 10 Μαΐου 2015 :: Αναγνώστηκε: 2137 φορές