Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Οδηγίες για την αντιμετώπιση του Ρυγχίτη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Με πρόσφατη ανακοίνωση της (27/04/2015), η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δίνει οδηγίες προς τους ελαιοκαλλιεργητές και τους γεωργούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας των ελαιόδεντρων που προκαλείται από το έντομο Ρυγχίτης. Πανομοιότυπη ανακοίνωση είχε εκδώσει η ίδια υπηρεσία και πέρυσι, για τον ίδιο λόγο, την ίδια εποχή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση : «ύστερα από παρατηρήσεις και έρευνες που πραγματοποίησαν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας τα τελευταία έτη, διαπιστώθηκε σε ορισμένες περιοχές του Νομού, προσβολή ελαιώνων από το έντομο Ρυγχίτη (Rhynchites cribripennsis). Τα έντομα εμφανίζονται περίπου κατά τα τέλη Απριλίου & τον μήνα Μάιο. Σε δένδρα που είχαν ζημιά τα προηγούμενα έτη και παρουσιάζουν διαβρώσεις από ρυγχίτη στο φύλλωμα την άνοιξη, συνιστάται ψεκασμός, αμέσως μετά την άνθηση.»

Επίσης στην ανακοίνωση περιγράφονται οδηγίες αντιμετώπισης του Ρυγχίτη :

• 1) Κατάλληλα φυτοφάρμακα για ψεκασμό είναι όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

• 2) Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη.

• 3) Εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δένδρα, το τίναγμα των κλάδων την άνοιξη νωρίς το πρωί και συλλογή και καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, είναι ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης (χωρίς φυτοφάρμακα).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο στο τηλ. 2241364926.

Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Αναρτήθηκε απο : admin  στις  28 April 2015
Κάντε ένα σχόλιο Διαβάστε όλα τα σχόλια Προσθέστε ένα σχόλιο & δείτε τα σχόλια των άλλων ( 0 )
→ Αναγνώστηκε 848 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ ! Καρφίτσωσε και μοιράσου αυτό το άρθρο στο Pinterest !

Psinthos.net - Ψινθογνωσία

Διαβάστε μοναδικά άρθρα από την ιστορία του χωριού

εδώ »