Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Τα χωριά στα χρόνια των Μνημονίων

Τα χωριά στα χρόνια των Μνημονίων
Οι Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίζονται από τα μεγάλα ΜΜΕ - και με μια δόση φόβου η αλήθεια - ως οι σημαντικότερες εκλογές μετά την Μεταπολίτευση στην Ελλάδα και πως να μην είναι άλλωστε αφού έχουν περάσει ήδη τέσσερα και κάτι χρόνια Μνημονίων με τις συνέπειες της εφαρμογής τους να είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα των πολιτών. Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τα χρόνια αυτά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας σε κάθε επίπεδο συνάρτηση της οικονομικής δυσπραγίας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των σκληρών (νεοφιλελεύθερων) μέτρων λιτότητας στην οικονομία ή πιο απλά των Μνημονίων.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο τον Μάιο του 2010 επειδή δανειζόταν με υψηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές καθώς και από μια σωρεία λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αξίζει να θυμόμαστε ότι ενώ η χώρα μας μπήκε πρώτη σε Μνημόνιο άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που ακολούθησαν μπήκαν μετά από εμάς ενώ εκείνες είχαν και έχουν μεγαλύτερο χρέος από τον δικό μας ενώ εκείνες τις μέρες πολλές αμφιβολίες υπήρξαν για να στοιχεία που έδινε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι μάλιστα ζητούσαν τότε λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ας θυμηθούμε σύντομα ορισμένες αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα μας και ορισμένα μέτρα που πάρθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων ή με δικαιολογία τον «μονόδρομο των Μνημονίων» και που επηρέασαν σημαντικά την ζωή των πολιτών στα χωριά της Ελλάδας όπως και το δικό μας την Ψίνθο.

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΩΝ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

Μέχρι πρίν το πρώτο Μνημόνιο, σε πολλές περιοχές της χώρας οι επιχειρηματίες εξαιρούνταν της (πανάκριβης) ασφάλισης του ΟΑΕΕ με βάση πληθυσμιακά κριτήρια της έδρας τους, της μη επέκτασης της δράσης τους σε περιοχές ασφαλιζόμενες στον ΟΑΕΕ και της φύσης της δραστηριότητάς τους όταν τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή δεν ξεπερνούν ένα ορισμένο όριο και αυτοί ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο χωριό μας πολλοί συγχωριανοί μας που διατηρούσαν επιχείρηση στο χωριό ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Αυτό αποτελούσε μια βοήθεια ή ένα μικρό κίνητρο για τους κατοίκους των χωριών να μείνουν και να ζήσουν στα χωριά τους. Πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μάλιστα υποστήριζαν την κατάργηση της δυνατότητας αυτής για τους κατοίκους των χωριών γιατί εκείνοι στον ΟΑΕΕ πλήρωναν περισσότερο. Αυτό ήταν αλήθεια όμως από την άλλη η δυνατότητα με βάση πληθ.κριτήρια της ασφάλισης στον ΟΓΑ με λιγότερα χρήματα ήταν αδιαμφισβήτητα ένα κίνητρο στους κατοίκους των χωριών να μείνουν και να δημιουργήσουν στο μέρος τους.

Σήμερα όλοι ανεξαρτήτως πληθ.κριτηρίων πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν στον (ακόμα ακριβό) ΟΑΕΕ ! Έτσι οι νέοι στα χωριά δυσκολεύονται να επιχειρήσουν ενώ πολλοί εκ των παλαιοτέρων λόγο της αυξημένης ασφάλισης καταχρεώνονται χωρίς να φταίνε στον ΟΑΕΕ ! Αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στη συνέχεια αδιαμφισβήτητα κατέστρεψε πολλούς και αποθάρρυνε την επιχειρηματικότητα στα χωριά.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο κίνητρο για τα χωριά κάτι που είναι μεγάλο λάθος αλλά βλέπετε όταν η ανάπτυξη τόσα χρόνια επιδιώκεται μόνο με βάση τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή την προώθηση κατά κύριο λόγο των πολυεθνικών και της μεγάλης ιδιωτικής επιχειρηματικότητας - επιχειρηματικά λόμπι ως βασικό μοχλό ανάπτυξης... ποιος θα σκεφτεί τα χωριά ;

- ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ 13% ΣΕ 23%

Μέχρι πριν το ξέσπασμα της κρίσης ίσως δεν υπήρχε χωριό στην Ελλάδα που να μην είχε ένα εστιατόριο. Έτσι τα «σαΐνια» της μνημονιακής κυβέρνησης με τα άλλα «σαΐνια» της Τρόικας αύξησαν το 2011 τον φόρο στην εστίαση από το 13% στο 23% ! Τεράστια αύξηση, πολλά εστιατόρια σε χωριά έκλεισαν ενώ άλλα δημιούργησαν χρέη. Τελικά το μέτρο δεν απέδωσε ενώ υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Έτσι τα επόμενα χρόνια μειώθηκε πάλι ο Φ.Π.Α στην εστίαση, μόνο που μέχρι να μειωθεί για πολλούς η ζημιά είχα ήδη γίνει !

- Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο «ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ» ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

Πρόγραμμα Καλλικράτης, ονομάστηκε ο νόμος 3852/2010, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων, ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους. Η εφαρμογή του Καλλικράτη πυροδότησε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα με κινητοποιήσεις που εκδηλώθηκαν ποικιλοτρόπως από αποκλεισμούς δρόμων μέχρι και απεργία πείνας !

Οι υπέρμαχοι του προγράμματος υποστήριζαν ότι έτσι θα μειωθεί η διαφθορά και θα υπάρξει καλύτερη οικονομική διαχείριση, έλεγχος. Αν και σε ένα βαθμό αυτό ισχύει αφού τα προηγούμενα έτη η διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν τεράστια από την άλλη τα χωριά με την ενοποίηση όλων των Δήμων και χωριών σε ενιαίους δήμους και έτσι όπως είναι δομικά διαμορφωμένος ο Καλλικράτης έχασαν μέρος της αυτοτέλειας τους, η εξουσία μεταφέρθηκε (π.χ στο νησί μας) στον κέντρο του Ενιαίου Δήμο και για τα περισσότερα πράγματα οι αποφάσεις παίρνονται κεντρικά.

Πιο απλά τα χωριά έπαψαν να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια και να εκτελούν τα έργα που εκείνα θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν και τώρα ουσιαστικά μπορούν μόνο να προτείνουν ευελπιστώντας στην υλοποίηση.

Χαρακτηριστικό αυτού και το γεγονός ότι στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές οι συνδυασμοί (σε επίπεδο χωριών) παρέθεταν (στα προγράμματα τους) τα έργα και τις δράσεις που θα ήθελαν να κάνουν στο χωριό όμως υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα γινόντουσαν αποδεκτά από τα κεντρικά του νέου Δήμου (της παράταξης).

- ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Όλα τα χρόνια των Μνημονίων είδαμε δραματική αύξηση της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων. Ακόμα και σήμερα πάνω από το 50% των νέων παραμένουν άνεργοι στην Ελλάδα. Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν όπως γινόταν παλαιότερα.

Έτσι και στα χωριά το ποσοστών των ανέργων αυξήθηκε και αρκετοί διάλεξαν να μεταναστεύσουν είτε περιστασιακά είτε για πάντα. Έτσι βλέπουμε ανθρώπους να πηγαινοέρχονται από το εξωτερικό και άλλους ούτε να σκέφτονται να γυρίσουν και αν στη Ρόδο δεν υπήρχαν οι εποχιακές θέσεις εργασίας από τον τουρισμό το ποσοστό της ανεργίας καθώς και όσων μετανάστευσαν φυσικά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

↪ Αναρτήθηκε: 23 Ιανουαρίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1377 φορές