Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ικανοποίησε και δυσαρέστησε η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ

Καταργήθηκε από το ΣτΕ ο Δημοτικό Φόρος Δωδεκανήσου (ΔΗ. ΦΟ.ΔΩ).
Πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός και καταργήθηκε οριστικά ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου ή αλλιώς ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Ένας τοπικός φόρος από τα χρόνια της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, που έγινε ιδιαίτερα μισητός στις μέρες μας κυρίως λόγω της όλο και επιδεινούμενης οικονομικής συγκυρίας. Ένας φόρος τον οποίο πολλοί κατά καιρούς χαρακτήρισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αδιαφανή (ως προς την διαχείριση - απολογισμό χρήσης).

Η κατάργηση του ήταν τα τελευταία χρόνια απαίτηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος μάλιστα κατά το παρελθόν από την θέση του προέδρου του ΕΒΕΔ είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του φόρου και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερος "πολέμιους" του φόρου αυτού, ο οποίος σήμερα νιώθει δικαιωμένος.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Ρόδου έχει ταχθεί κατά της κατάργησης του φόρου. Τόσο ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς όσο και ο νυν Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος τάχθηκαν κατά της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Με το σκεπτικό ότι η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ θα επιφέρει μεγάλη μείωση των εσόδων του Δήμου Ρόδου και έτσι αλλαγή στον προϋπολογισμό, στις δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος.

Υπολογίζεται ότι μόνο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2015 πρέπει να διαγραφούν περί τα 7.000.000€ από τα τακτικά έσοδα προερχόμενα από τον καταργηθέντα φόρο !

Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα που αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ, δηλώσεις στα διάφορα τοπικά ΜΜΕ από το Δήμο Ρόδου έκαναν λόγο για αύξηση σε άλλα τέλη αν τελικά καταργούνταν οριστικά ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ ή ακόμα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής άλλου-ων φόρου-ων ! (βλέπε π.χ Δημοκρατική - Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ρόδου «Αν καταργηθεί ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα αναπληρωθεί από άλλους φόρους» )

Φυσικά ένας νέος φόρος ή η αύξηση άλλων τελών ακούγεται πολύ περίεργα μέσα στη γενικότερη φορο-καταιγίδα που έχουν υποστεί οι πολίτες και οι επιχειρηματίες λόγω των μνημονίων. Ένας επιπλέον φόρος ή αύξηση άλλων τελών είναι κάτι που κανένας πολίτης ή επιχειρηματίας δεν θα ήθελε ειδικά σήμερα !

Ο Δήμος Καλυμνίων πάντως διαφοροποίησε την στάση του από τον Δήμο Ρόδου : «Η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει μια σημαντική απώλεια εσόδων για τους Δήμους της περιοχής μας και συνακόλουθα για τον Δήμο της Καλύμνου. Ωστόσο, σε μια περίοδο με τόσο έντονα σημάδια κρίσης, τα οποία εξουθενώνουν καθημερινά τους εμπόρους και επιχειρηματίες της περιοχής μας, η απόφαση αυτή έρχεται ως σημαντική ανακούφιση».

Τελικά την τελετή έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων επέλεξε για να ανακοινώσει παρουσία του κόσμου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ και άφησε αιχμές για όσους φορείς υπερασπίστηκαν την κατάργηση του φόρου, λέγοντας ότι ο Δήμος έχασε ένα βασικό πόρο που έχει 20 χρόνια και πως οι συνέπειες θα φανούν στο χρόνο.

O Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε : «Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Είμαι από εκείνους που σήκωσαν πολύ μεγάλο φορτίο πριν χρόνια για τον ΔΗΦΟΔΩ. Νομίζω πως αυτή η μέρα θα πρέπει να μείνει χαραγμένη στην ιστορία αυτού του τόπου, γιατί η λύτρωση από ένα τόσο μεσαιωνικού τύπου χαράτσι, όπως ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ, είναι, μετά από πολλά χρόνια μόνο δυσάρεστων ειδήσεων, επιτέλους μια ευχάριστη είδηση για τους επιχειρηματίες αυτού του τόπου. Αλλά όχι μόνο γι αυτούς. Εγώ προσθέτω πως είναι μια πολύ σπουδαία μέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας σ’ αυτόν τον τόπο, διότι, μαζί με αυτόν τον φόρο, καταργούνται και όλες αυτές οι δόλιες και φαύλες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για ψηφοθηρία και μόνο, όλα αυτά τα χρόνια.» ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Δήμος Ρόδου μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή νέου φόρου ή σε αύξηση τελών, για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, ο Περιφερειάρχης απάντησε: «Εάν οι δήμοι της Δωδεκανήσου έχουν σκοπό να ανεξαρτητοποιηθούν από την υπόλοιπη χώρα και να σηκώσουν σημαία νέου κράτους, ας το κάνουν επιτέλους. Αλλά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι να μην απειλεί, να μην εκβιάζει και να μην δείχνει το κακό της πρόσωπο. Σήμερα, ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να δείξει το καλό του πρόσωπο. Να δείξει ότι κατάλαβε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που λέει “κύριοι, παραβιάσατε το Σύνταγμα”. Τη μέρα που πιάνεσαι να έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και αυτό να αποτυπώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, για δεύτερη φορά, δεν είναι πολιτικά ορθό, την ίδια εκείνη μέρα να εκστομίζεις την οποιαδήποτε απειλή και εκβιασμό στον φορολογούμενο πολίτη. Εκείνη την ημέρα, νομίζω ότι κοιτάζεις τους δημότες στα μάτια με ειλικρίνεια, σέβεσαι τις αποφάσεις του καθ’ ύλιν αρμόδιου Δικαστηρίου και δηλώνεις ότι από εδώ και πέρα, ό,τι έχεις να διαχειριστείς οικονομικά, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα κινείται στο πλαίσιο των Συνταγματικών διατάξεων».

↪ Αναρτήθηκε: 17 Δεκεμβρίου 2014 :: Αναγνώστηκε: 1718 φορές