Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Μπάχαλο με τον υποτιθέμενο σεισμό σήμερα στην Ρόδο

Μπάχαλο με τον υποτιθέμενο σεισμό σήμερα στην Ρόδο
Σε λάθος του αυτόματου συστήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου φαίνεται να οφείλεται η σημερινή καταγραφή για σεισμό στον Αρχάγγελο της Ρόδου !

Ο υποτιθέμενος σεισμός αναφέρθηκε σαν είδηση από πολλά ΜΜΕ αλλά τελικά φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ καθώς το σύστημα μπέρδεψε τα βαρυτικά κύματα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται σήμερα μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «fake news» και αναφέρει συγκεκριμένα :

« Fake news o σεισμός της Ρόδου !
Τον εμφάνισε το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στον Αρχάγγελο Ρόδου με μέγεθος 3,8 "μπερδεύοντας" σεισμικά κύματα από την Τουρκία. Μικρό το κακό. Το χειρότερο είναι ότι το πρωί στην τηλεόραση της #ΕΡΤ "επίσημα χείλη" ανέφεραν ότι ο (ανυπαρκτος) σεισμός δε μας ανησυχεί και ότι δεν έχει σχέση με την Τουρκία. Χωρίς έλεγχο στοιχείων, χωρίς επαλήθευση.
Αν βασίζεται εκεί η αντισεισμική προστασία της χώρας τότε κάτι δεν πάει καλά...
»

Λίγο αργότερα σχετική αναφορά έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης :

« Άκουσα διάφορα σχόλια ότι ενεργοποιήθηκε η Ρόδος. Στη Ρόδο δεν υπήρξε σεισμός. Απλώς η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού έδωσε ένα σεισμό γιατί είχε μπλέξει τις καταγραφές από την Τουρκία με τις τοπικές. Τελικά, αμέσως μετά από ένα λεπτό το διορθώσαμε. Αλλά και να έχει γίνει σεισμός στην Ρόδο, θα ήταν τελείως άσχετος. Καμία σχέση με το σεισμό της Τουρκίας »

Ένα παρόμοιο λάθος είχε γίνει τον Οκτώβρη του 2021, όταν τότε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε λανθεμένα δόνηση 5 Ρίχτερ στην Νάξο (βλέπε παλαιότερο σχετικό: «Απίστευτη γκάφα με τον σεισμό στη Νάξο: Λάθος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για δόνηση 5 Ρίχτερ»). Ήταν και τότε ένας λανθασμένος αυτόματος υπολογισμός τελικά. Ωστόσο και τότε η είδηση ότι έγινε σεισμός στη Νάξο είχε προλάβει να κάνει το γύρο του διαδικτύου !

↪ Αναρτήθηκε: 06 Φεβρουαρίου 2023 :: Αναγνώστηκε: 932 φορές