Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Τσάι από ροδοπέταλα

Το ρόδο («ῥόδον» στα αρχαία ελληνικά) είναι το όμορφο άνθος της τριανταφυλλιάς, το τριαντάφυλλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τριανταφυλλιάς με διαφορετικά άνθη που διαφέρουν σε χαρακτηριστικά. Από εκείνες που διαθέτουν τριαντάφυλλα με έντονο αρωματικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα οι παλιές εκατόφυλλες μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, σιρόπι, να χρησιμοποιήσουμε τα πέταλα των τριαντάφυλλων σε σαλάτες και φαγητά ή να φτιάξουμε τσάι από φρέσκα ή αποξηραμένα ροδοπέταλα.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να συλλέξουμε τριαντάφυλλα και να αποξηράνουμε τα πέταλα τους για να τα διατηρούμε τους επόμενους μήνες όταν η θερμοκρασία θα έχει πέσει. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε αποξηραμένα ροδοπέταλα ή διάφορα είδη τσαγιού τα οποία περιέχουν αποξηραμένο τριαντάφυλλο. Είναι όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας.

Τσάι από ροδοπέταλα

Πρώτο και πολύ σημαντικό είναι πως πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι τριανταφυλλιές μας δεν έχουν ψεκαστεί - ραντιστεί με κάποιο φάρμακο ή άλλη ουσία κατά των ασθενειών. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τριαντάφυλλα στα οποία έχει εφαρμοστεί οποιαδήποτε ουσία, χημικό, φυτοφάρμακα κλπ και φυσικά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα τριαντάφυλλα που πωλούνται στα καταστήματα και τα ανθοπωλεία ! Καλό είναι να έχουμε δικές μας τριανταφυλλιές που αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο τις οποίες δεν ψεκάζουμε - δεν ραντίζουμε.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Το ρόφημα από ροδοπέταλα χαρακτηρίζεται από ελαφριά γεύση και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Ανάλογα με την ποικιλία τριανταφυλλιάς μπορεί να έχει μια πιο γλυκιά ή πιο πικρή γεύση. Τα ροδοπέταλα περιέχουν βιταμίνες C, Α, Β3, Ε και F καθώς και πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα ροδοπέταλα περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Η μυρωδιά του τριαντάφυλλου βελτιώνει τη διάθεση, ενδυναμώτη τον ανθρώπινο οργανισμό και τονώνει το νευρικό σύστημα.


Το τσάι από ροδοπέταλα συμβάλει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου, των ρευματισμών και στην αποτοξίνωση του ήπατος ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου στις γυναίκες.

Η διαδικασία αρχίζει με τη συλλογή των τριαντάφυλλων. Συλλέγουμε τα πιο ωραία και αρωματικά τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί την άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού. Προσεκτικά με το χέρι κόβουμε το κάθε ένα τριαντάφυλλο.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Αφού έχουμε συλλέξει τα τριαντάφυλλα, θα πρέπει να τα πλύνουμε για λίγο με νερό. Τα βουτάμε σε ένα δοχείο με νερό και τα ξεπλένουμε προσεκτικά. Έτσι τα καθαρίζουμε από τυχόν έντομα, σκόνες κλπ. Μετά τα αφήνουμε για λίγο στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Αφού στεγνώσουν, μαδάμε τα πέταλα από το κάθε ένα τριαντάφυλλο.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Το καλοκαίρι μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ένα τουλπάνι και να τα αφήσουμε έξω κάτω από μια σκιά (π.χ κάτω από μια τέντα, ένα υπόστεγο) για λίγες μέρες μέχρι να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο. Τις επόμενες μέρες τα πέταλα θα έχουν αποξηρανθεί και θα έχουν μικρύνει σε μέγεθος.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Μόλις αποξηρανθούν, αφαιρούμε το τουλπάνι. Τα αποξηραμένα ροδοπέταλα μας είναι έτοιμα. Μπορούμε να κάνουμε τσάι με τα ροδοπέταλα αμέσως μετά την αποξήρανση ή να τα διατηρήσουμε για τους επόμενους μήνες π.χ μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο.

Για να φτιάξουμε τσάι από ροδοπέταλα, σε νερό που έχει βράσει (95 - 100C) προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και τα αφήνουμε για 5 - 10 λεπτά σκεπάζοντας το δοχείο τους με ένα καπάκι έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια τους.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Διαφορετικά σε ένα μπρίκι με ζεστό νερό προσθέτουμε 2 κουταλιές από ροδοπέταλα και περιμένουμε μέχρι να βράσει ανακατεύοντας ελάχιστα.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Παρατηρούμε ότι καθώς το νερό βράζει τα ροδοπέταλα γίνονται διάφανα. Όταν το νερό έχει βράσει, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και φιλτράρουμε με ένα σουρωτήρι σε ένα φλιτζάνι το τσάι μας.

Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα
Τσάι από ροδοπέταλα

Επιπλέον προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι (διαφορετικά στέβια ή ζάχαρη) και μερικές σταγόνες από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε. Παρατηρούμε ότι το χρώμα με την προσθήκη των δυο υλικών ανοίγει περισσότερο.

Το τσάι μας με ροδοπέταλα είναι έτοιμο και μπορούμε να το απολαύσουμε !

Αν και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες του τσαγιού που παρασκευάζεται από ροδοπέταλα. Ωστόσο, δεν συνιστάται να πίνετε περισσότερα από 4 - 5 ποτήρια τσαγιού τριαντάφυλλου την ημέρα ! Εάν καταναλώνετε περισσότερο από το συνιστώμενο μπορεί να βιώσετε πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, διάρροια, έμετο, αϋπνία, ζάλη, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Επίσης επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδελεχής έρευνα σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού τριαντάφυλλου από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες γιαυτό δεν συνιστάται η κατανάλωση του τσαγιού από ροδοπέταλα σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

* ΠΡΟΣΟΧΗ : Το περιεχόμενο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Όπως ισχύει για όλα τα είδη βοτάνων, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωση τους. Δεν πρέπει να καταναλώνετε ή να χρησιμοποιείτε βότανα σε καμία περίπτωση τα οποία δεν γνωρίζετε ! Μην το επιχειρήσετε ! Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τα βότανα είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό, κάποιον που πραγματικά γνωρίζει για να του δείξει διαφορετικά ρισκάρετε την υγεία σας. Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

↪ Αναρτήθηκε: 25 Δεκεμβρίου 2022 :: Αναγνώστηκε: 430 φορές