Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)

To Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule) είναι ένα χνουδωτό αγριολούλουδο με υπέροχα και συνάμα περίεργα στην όψη ροζ - μοβ - ρόδινα άνθη. Έχει όρθιο λεπτό βλαστό και τα φύλλα του είναι πράσινα οδοντωτά. Είναι από τα πρώτα άγρια λουλούδια που συναντάμε τις τελευταίες μέρες του Γενάρη στην εξοχή - καθώς τότε ξεκινά να ανθίζει εφόσον ο καιρός είναι καλός - και τους αγρούς της Ψίνθου πολύ πριν ακόμα φτάσει η άνοιξη. Συνήθως θα το βρούμε ανάμεσα στις κίτρινες οξαλίδες αλλά και πλάι σε πολλά άλλα άγρια χόρτα και φυτά. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Lamium amplexicaule L. Η ονομασία amplexicaule έχει να κάνει με τα φύλλα και τον τρόπο που αυτά αγκαλιάζουν τον βλαστό του φυτού περιβάλλοντας τον εντελώς. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae), το γένος Lamium. Ορισμένες άλλες ονομασίες του φυτού είναι : Λάμιο, Λαβρόχορτο, Δωδεκάνθι, Σφυριχτράκι, Σφυρού, Πιπινάκι κ.α

Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)
Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)
Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)

Το φυτό υπάρχει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για εγγενές φυτό της Ευρώπης, της Ασίας και της Βορείου Αφρικής. Στην Ψίνθο θα το βρούμε σχεδόν παντού στην εξοχή, τους αγρούς, δίπλα στο δρόμο ακόμα και στις αυλές των σπιτιών από τα τέλη του Δεκέμβρη μέχρι σχεδόν τα μέσα Μαΐου. Μερικές από τις ονομασίες του φυτού στο εξωτερικό είναι και οι ακόλουθες: henbit dead-nettle, common henbit και greater henbit.



Η οικογένεια στην οποία ανήκει το Λάμιο το περίβλαστο η Lamiaceae περιλαμβάνει ορισμένα «διάσημα» ημιθαμνώδη, φρυγανώδη και ποώδη είδη όπως π.χ η ρίγανη, το θυμάρι και το φασκόμηλο («Salvia fruticosa» - το φασκόμηλο που συναντάμε στην Ψίνθο). Μέλισσες και πεταλούδες αγαπούν τα μακριά άνθη του Λάμιου - ειδικά τον χειμώνα που δεν υπάρχουν πολλά άνθη - από τα οποία συλλέγουν το νέκταρ του φυτού.

Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)
Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)
Λάμιο το περίβλαστο (Lamium amplexicaule)

Αν και στην Ψίνθο δεν θεωρούμε εδώδιμο το συγκεκριμένο φυτό, σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα, το στέλεχος και τα λουλούδια του φυτού τρώγονται και έχουν μια ήπια γλυκιά και πικάντικη γεύση. Μπορούν αφού πλυθούν σχολαστικά να προστεθούν ωμά σε σαλάτες λαχανικών ή να μαγειρευτούν. Εκτός από το Lamium amplexicaule που βρίσκουμε στην Ψϊνθο υπάρχουν πολλά άλλα είδη λάμιου σε άλλες περιοχές όπως π.χ λάμιο με κίτρινα άνθη, λάμιο με λευκά άνθη κ.α. Άλλοι πάλι προτιμούν να καταναλώνουν ένα άλλο είδος λάμιου το (Lamium purpureum) ή στα ελληνικά Λάμιο το πορφυρό. Φτιάχνουν μάλιστα ένα αρωματικό τσάι από τα άνθη του φυτού που πιστεύεται ότι βοηθάει στα βρογχικά, στον βήχα, τον πονόλαιμο, σε φλεγμονές του αναπνευστικού και διευκολύνει στην καταρροή. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα λόγω των μαλακτικών του ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείται σαν φυσικό ηρεμιστικό κατά της αϋπνίας και βοηθάει σε ορισμένες νευρολογικές παθήσεις όπως και σε κάποιες δερματολογικές παθήσεις.

* ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να καταναλώνετε ή να χρησιμοποιείτε βότανα σε καμία περίπτωση τα οποία δεν γνωρίζετε ! Μην το επιχειρήσετε ! Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τα βότανα είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό, κάποιον που πραγματικά γνωρίζει για να του δείξει διαφορετικά ρισκάρετε την υγεία σας. Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

↪ Αναρτήθηκε: 06 Μαρτίου 2021 :: Αναγνώστηκε: 2260 φορές