Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ζοχός - Βραστά άγρια χόρτα

Σοχός - Σχετικά με το φυτό

Ο ζοχός (Sonchus oleraceus - Σόγχος ο λαχανώδης) είναι ένα ποώδες μονοετές φυτό. Στην Ελλάδα έχει διάφορες ονομασίες όπως ζοχός, σόγχος, τζοχός, ζοχιά, ντζοχός, σφογκός, γαλατούνα κ.α . Συλλέγεται και μαγειρεύεται βραστό ή μαζί με άλλα χόρτα. Γνωστό φυτό ήδη από την αρχαιότητα - σόγχο το αναφέρει ο Θεόφραστος - όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για την φαρμακευτική του χρήση. Περιέχει βιταμίνες C, A, K, μέταλλα και φυτικές ίνες, θεωρείται μια υγιεινή τροφή.

Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα

Τα φύλλα του είναι απλά και πτερωτά, έχει μικρά κίτρινα άνθη ου πριν ανοίξουν μοιάζουν με μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων, το γένος σόγχος μαζί δηλαδή με άλλα φυτά όπως οι μαργαρίτες, οι ηλίανθους, τα γαϊδουράγκαθα και άλλα παρόμοια φυτά. Στην χώρα μας υπάρχουν πέντε διαφορετικά ήδη ζόχων ενώ το είδος (Sonchus oleraceus - Σόγχος ο λαχανώδης) που είναι και το γνωστότερο είδος ζοχού είναι ενδημικό φυτό σχεδόν σε όλη την Ευρασία.


Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η φαρμακευτική του αξία και αναφέρεται από τον ειδικό στα βότανα Θεόφραστο ο οποίος το συνιστούσε σε ασθενείς με ηπατικά προβλήματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ιθαγενείς της Χιλής Μαπούτσε χρησιμοποιούσαν το ζοχό ως αντιπυρετικό και αιμοκαθαρτικό. Επίσης στο Φυτολογικό Λεξικό του Γεννάδιου αναγράφεται για το φυτό: «είναι κοσμοπολίτης, απαντά πανταχού συμβιβαζόμενος και συμμορφούμενος με το έδαφος και το κλίμα πάσης γωνίας της Γής ομοιάζει δ.δ. προς τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι δεν έχουσι πατρίδα, δεν πονούσι διά την γενέτειρα αυτών γήν δουλεύουσι πάν Σύστημα και εις πάσαν χώραν· αρκεί να παχύνωνται, να φυτοβιώσι κάπου» !

Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα

Βοηθάει σε ασθένειες του ήπατος και στην διάρροια, κρύες κομπρέσες με έγχυμα ζοχού βοηθούν στον πυρετό καθώς και σε διάφορες δερματικές παθήσεις. Η ουσία λακτουκοπικρίνη βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου, δρα καταπραϋντικά και έχει αντισπασμωδική δράση. Βοηθάει στους μυϊκούς πόνους. Είναι διουρητικό.

Υπάρχει και ο αγριοζοχός (Urospermum picroides) ο οποίος αν και θεωρείται ζιζάνιο, μαγειρεύεται και αυτός μαζί με άλλα χόρτα ή προστίθεται σε σαλάτες.

* ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να καταναλώνετε ή να χρησιμοποιείτε βότανα σε καμία περίπτωση τα οποία δεν γνωρίζετε ! Μην το επιχειρήσετε ! Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τα βότανα είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό, κάποιον που πραγματικά γνωρίζει για να του δείξει διαφορετικά ρισκάρετε την υγεία σας.

Σοχός - Συνταγή

Θα βάλουμε τα χόρτα μας σε ένα σκεύος και θα τα μεταφέρουμε στο νεροχύτη όπου θα τα αδειάσουμε και θα τα πλύνουμε καλά με άφθονο νερό ώστε να φύγει το χώμα. Θα κόψουμε τις ρίζες με ένα μαχαίρι και θα τα πλύνουμε ακόμα μια φορά καθώς το πλύσιμο άγριων χόρτων από την εξοχή πρέπει να είναι σχολαστικό.

Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα

Αφήνουμε σε ένα σκεύος για λίγο τα χόρτα μας να στεγνώσουν και παράλληλα γεμίζουμε με νερό μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει. Μόλις το νερό έχει βράσει, προσθέτουμε μισή κουταλιά αλάτι και ανακατεύουμε. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα χόρτα να βράσουν, τα ρίχνουμε στο νερό. Για να βράσουν καλύτερα τα χόρτα μέσα στο νερό, αν θέλουμε τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Με μια κουτάλα πιέζουμε τα χόρτα ώστε να καλυφθούν από το νερό και θα τα αφήσουμε να βράσουν για 15 με 20 λεπτά. Ορισμένοι προτιμούν τα συγκεκριμένα χόρτα περισσότερο βραστά ενώ άλλοι λιγότερο.


Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αδειάζουμε το νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει τα χόρτα. Στην κατσαρόλα θα αφήσουμε ελάχιστο από το νερό. Θα προσθέσουμε ακόμα λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Κόβουμε μισό λεμόνι και το στύβουμε πάνω από τα χόρτα μας. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ώστε τα υλικά που προσθέσαμε να πάνε παντού.

Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα
Ζοχός - Άγρια χόρτα

Ζεστά όπως είναι ακόμα τα χόρτα, θα τα τοποθετήσουμε σε ένα πιάτο και στη συνέχεια θα προσθέσουμε το ζουμί. Οι βραστοί ζοχοί μας είναι έτοιμοι για να τους απολαύσουμε !

↪ Αναρτήθηκε: 21 Νοεμβρίου 2020 :: Αναγνώστηκε: 2344 φορές