Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Κενταύριο Ερυθραία (Centaurium erythraea)

Το Κενταύριο Ερυθραία (Centaurium erythraea) είναι ένα ανθοφόρο φυτό που φυτρώνει τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και σε αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας. Ανήκει στην οικογένεια των Gentianaceae, το γένος Centaurium. Ορισμένες από τις πολλές ονομασίες του Κενταύριου Ερυθραία (Centaurium erythraea) μεταξύ άλλων είναι και οι ακόλουθες: θερμοβότανο, θερμόχορτο, κενταύριο ερυθρό, φαρμακόχορτο, φαρμακουλήθρα, χόρτο του Χείρωνα κ.α ενώ στα αγγλικά ονομάζεται και ως common centaury ή european centaury.

Κενταύριο (Centaurium erythraea)
Κενταύριο (Centaurium erythraea)
Κενταύριο (Centaurium erythraea)

Στην Ψίνθο το συναντάμε ανθισμένο συνήθως προς τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού στην εξοχή, τόσο στο βουνό πλάι σε θάμνους όσο και δίπλα στους αγρούς μέσα στα πρώτα ξερά χόρτα του Ιουνίου. Το φυτό έχει όμορφα μικρά πολυάριθμα ροζ άνθη με κίτρινους ανθήρες, στους μίσχους τα στενόμακρα πράσινα φύλλα του είναι αντίθετα, χωρίς κοτσάνι. Η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο αν το καλοκαίρι δεν είναι ιδιαίτερα θερμό.


Η ονομασία Κενταύριο, οφείλεται στον μυθικό Κένταυρο Χείρωνα - εξού και η ονομασία χόρτο του Χείρωνα - που κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, δίδαξε στους ανθρώπους την χρήση των βοτάνων. Ο Χείρων θεράπευε τις πληγές με κενταύριο. Ο κένταυρος Χείρωνας ήταν γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας. Πρόκειται για μια σημαντική υβριδική μορφή (χίμαιρα) της ελληνικής μυθολογίας γνωστός τόσο για τη σχέση του με τη θεραπεία, όσο και για τη σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων και την σοφία.

Κενταύριο (Centaurium erythraea)
Κενταύριο (Centaurium erythraea)
Κενταύριο (Centaurium erythraea)


Ως βότανο συλλέγεται (φύλλα, στελέχη και άνθη) την εποχή της άνθιση και αποξηραίνεται, χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του πυρετού - εξού και η ονομασία θερμοβότανο - είναι τονωτικό λέγεται πως ανοίγει την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του στομαχόπονου και των αερίων ενώ μειώνει το ζάχαρο.

Είναι πικρό στη γεύση βότανο και είναι ένα βασικό συστατικό του βερμούτ το οποίο ως γνωστόν είναι κρασί που αρωματίζεται με αρτεμισία (αψινθιά) !

* ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να καταναλώνετε βότανα σε καμία περίπτωση τα οποία δεν γνωρίζετε ! Μην το επιχειρήσετε !
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τα βότανα είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό, κάποιον που πραγματικά γνωρίζει για να του δείξει διαφορετικά ρισκάρετε την υγεία σας.

↪ Αναρτήθηκε: 11 Ιουνίου 2020 :: Αναγνώστηκε: 846 φορές